husqvarna_svartpilen_801_2




Převod motorky zařídíte od června kdekoli

Koupit ojetou motorku ze vzdáleného okresu a nechat jí přepsat z původního majitele na sebe je v současné době poměrně složitá záležitost. Odhlášení a přihlášení se sice od ledna 2015 provádí jako jeden úkon, ale zatím ho vyřizuje pouze úřad, příslušný k adrese prodávajícího. To se ale od června konečně změní, a převod bude možné uskutečnit na jakémkoli úřadu v ČR.

S touto změnou, která ulehčí práci jak motobazarům, tak soukromě prodávajícím majitelům motorek, se počítalo už při uvedení nových pravidel v platnost. Norma, která začala platit před dvěma lety, byla vlastně takovým polotovarem, protože úřady nebyly na její finální podobu připravené. Podmínka, že odhlášení a přihlášení motorky lze provést pouze v místě bydliště původního majitele, tak přidělala vrásky mnohým z nás. Přítomnost prodávajícího i kupujícího při provádění úkonu se dala nahradit poskytnutím ověřené plné moci, ale v případě prodeje přes bazar už je potřeba ověřit plné moci dvě, což celou transakci prodraží. Potíže vznikají také s povinnou evidenční prohlídkou motorky a posíláním dokladů od motorky zpátky prodávajícímu. Se současnou situací je spojeno riziko, že když prodávající dá kupujícímu s motorkou velký techničák, aby mohl provést evidenční kontrolu, a ten mu jej nepošle zpátky, všechny pokuty půjdou za původním majitelem. Provozovatel totiž nese zodpovědnost za dopravní přestupky, a dokud je uveden v technickém průkazu, musí také platit povinné ručení.

Ulehčení by mělo přijít nejpozději do začátku června, od kdy bude možné převést jakoukoli motorku na úřadě evidence vozidel v jakémkoliv městě. Bude tedy stačit, když prodávající dá plnou moc kupujícímu, a ten si už celý převod včetně evidenční prohlídky vyřídí kde bude chtít. Spisy k vozidlům si budou úřady mezi sebou vyměňovat podle potřeby, a nebude už proto podstatné, kde má prodávající či kupující adresu či sídlo firmy. Pokud například dojíždíte za prací do jiného města, než ve kterém máte trvalé bydliště, můžete vyřídit převod i tam. To se týká také schvalování dovezených motocyklů. Ministerstvo proto očekává větší nápor v Praze a větších městech, zatímco v těch menších podle něj zřejmě fronty opadnou.

Další novinkou je tzv. nucený převod. K tomu dojde v případě, že jedna ze stran nevyvine potřebnou spolupráci k provedení standardního přepisu - například když si kupující vezme k motorce veškeré doklady a plnou moc prodávajícího, a převod neuskuteční. Na návrh prodávajícího pak úřad nového majitele nejdříve vyzve k dokončení převodu a následně na něj motorku převede bez jeho účasti. Bude vystaven nový technický průkaz a původní doklady pozbydou platnosti.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (33x):



TOPlist