yamaha_mt09




Eicma: Co na hlavu – LS2, Nolan group, Bell, Premier

Nejenom motorkami živ je motorkář, musí se také do něčeho obléknout. I to bylo tradičně k vidění ve výstavních halách milánského výstaviště. A projdeme to hezky od hlavy k patě, před námi je první várka přileb.

Kapitoly článku

LS2

Mladá španělská značka LS2 patří u nás mezi ty nejoblíbenější a pro příští sezónu si přichystala hned několik novinek. Jednou z největších hvězd byla „děravá“ motokrosová přilba Subverter, ve které se jen tak nezapotíte. První vás určitě praští do očí obrovské ventilační otvory, kterými je přilba skrz naskrz provrtaná, samozřejmě se zárukou bezpečnosti. V top motokrosové helmě samozřejmě najdete hypoalergenní, plně vyjímatelný interiér, zapínání na D kroužky nebo bezpečnostní vytrhávací bočnice. Materiál skořepiny je z patentovaného materiálu KPA.

Druhou hvězdou stánku byla nová karbonová vyklápěčka Vortex. Díky použitému materiálu nabídne nejen velkou míru bezpečnosti, ale hlavně 1300 gramů váhy. A to je na odklápěcí helmu skvělý výsledek. Protože jde o nejvyšší helmu z řady, najdete tady i tu nejlepší výbavu. Od propracovaného větrání, přes plexi s Pinlockem a vnitřní clonu, až po vyndavací interiér.

Vortex z královského trůnu vyklápěček LS2 sesadil model Valiant, který nově dostal KPA skořepinu a přípravu na komunikační systém Linkin Ride Pal III. Podobných inovací se dočkala i další helma s vyklápěcí bradou – Metro EVO. Takhle přilba je homologovaná i pro jízdu bez brady a nyní je vybavena kšiltem a skořepinou KPA.

Své EVO verze se dočkala i integrálka Stream, úplně nová je FF353 Rapid, která zaujme nejnižší pozici mezi integrálními přilbami. I tak může nabídnout vyndavací hypoalergenní interiér, nastavitelnou ventilaci, nebo plexi s Pinlockem.

Mezi otevřenými přilbami se objevila klasicky laděná novinka Spitfire s plexi štítkem nastavitelným do dvou poloh, nebo skútrácký Twister s vyndavacím a pratelným interiérem, vnějším a vnitřním plexi.

Svůj velký podíl na oblíbenosti těchto přileb má jejich tuzemský importér ASP Group, který se letos blýsknul vlastním stánkem v hale 24 a prezentací čtyřkolek TGB, quadových doplňků od firmy Shark, ale i jiných výrobců.

Nolan group

Italská značka, kterou do České republiky dováží firma Globalmoto, představila hned tři novinky. První je od Nolanu a to zcela nová top odklápěčka N100-5. Bude dostupná ve dvou velikostech skořepiny, nabídne homologaci jak pro otevřenou, tak zavřenou přilbu, ultra široký plexi štít a samozřejmě sluneční clonu. Tu je možné nastavit v několika pozicích, je vybavená vrstvou odolnou proti poškrábání i zamlžení a UV vrstvou. Dobré odvětrání přilby má na svědomí technologie AirBooster, která by se měla postarat o optimální odvětrání vrchní části hlavy.

Druhá novinka nese opět logo Nolan a je z úplně opačného cenového spektra. Jde totiž o základní integrálku s názvem N60-5, která ale sdílí některé technologie s výše zmíněnou odklápěčkou. Materiál skořepiny je Polycarbonate Lexan, k odvětrávání využívá stejnou technologii AirBooster. Samozřejmostí je pohodlnější a vychytanější interiér než u jejího předchůdce, který mimo jiné můžete přizpůsobit pro použití s brýlemi jednoduchým otočením lícnic.

Poslední novou přilbou je X-803, závodní model od X-lite, který je nově vybavený vyndavacími lícnicemi pro případ nehody, nabídne lepší výhled z přilby a oproti předchůdci X-802RR nabídne lepší aerodynamiku díky přepracovanému spoileru. Přilba bude navíc zase o něco pohodlnější a to jak po straně interiéru, tak i odvětrání. Obojí se dočkalo drobných změn.

Nolan Group představila i nový interkom řady B901, který nabídne stejný vzhled jako předchůdce, ale zaručí lepší výkon. Nabídne novou funkci Smart Conference, která umožní „konferenční hovor“ mezi čtyřmi „en devítistovkami“, Universal Conference propojí dvě devítistovky a dva jiné systémy v režimu univerzální interkom. Svoje vlastní "mluvidlo" můžete nově vypnout či zapnout hlasem, samozřejmostí je propojení s Androidem nebo iPhonem a interkom taky třeba umí spárovat dva přístroje najednou. Například telefon a GPS. Novinka bude dostupná ve třech verzích – R, S a K podle typu helmy.

Bell

Americká společnost, která se pro mnoho lidí stala synonymem pro přilbu, ukázala v Itálii kompletní modelovou řadu včetně nové otevřené helmy s plexi štítem Riot, nebo integrálky RS-2. Mimo to hlavně dovybavuje většinu svých přileb novým bezpečnostním systémem MIPS, neboli Multi-Directional Impact Protection System.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

O co jde? Podle vědců dochází k daleko většímu poškození mozku při nárazu hlavy pod úhlem a její následnou rotací, než když narazí napřímo. MIPS nechá, díky „plovoucí čepičce“ uvnitř přilby, hlavu na malou chvilku sklouznout, tím napodobí původní ochranný mechanizmus mozku a dokáže snížit následky nehody. Sortiment této značky naleznete v ČR u dovozce Globalmoto.

Premier

Italská firma s tradicí od roku 1956 přivezla pětici nových modelů včele s termoplastovou integrálkou Vyrus. Ta nabídne sluneční clonu, vnější plexi s přípravou pro Pinlock a ventilační systém AVS.

Druhou novou helmou je dual-sport odklápěcí helma X-Trail a s ní související Delta, která je v podstatě stejná, jenom bez kšiltu. Výbavu mají obě stejnou jako Vyrus, bonusem je odklápěcí přední část. Posledními novinkami jsou dvě otevřené helmy. Cool v moderním designu, s dvojitým plexi a odvětráváním a Rocker v minimalistickém designu s menším štítkem. Na stánku také nechyběly luxusní retro helmy a i ty můžete najít v Bikers Crownu.

Samozřejmě nezapomínáme i na další značky, které v Miláně představily své novinky. Postupně je budeme zveřejňovat v dalších článcích. 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist