yamaha_mt09




Ducati 1299 Panigale jde do důchodu, nastupuje V4

Pokud byste v současné době chtěli někomu vysvětlit výraz veřejné tajemství, těžko najdete lepší příklad. Ducati sice o připravovaném superbiku V4 pořád oficiálně mlčí, ale všechny její kroky napovídají tomu, že jeho odhalení není daleko. Na první červencový víkend je ohlášeno představení finální edice 1299 Panigale, a internetem už kolují první špionážní fotky testovacího prototypu s vidlicovým čtyřválcem.

Ducati 1299 Panigale Final Edition bude mít slavnostní premiéru na stejném místě, kde se před rokem představila její verze S Anniversario. Domněnky, že se jedná o závěrečnou edici modelu, který neplní normu Euro 4, se tedy nenaplnily. Skutečné rozloučení s Panigale proběhne až na začátku letošního závodního víkendu světových superbiků v Laguna Seca s podtitulem "When the end tells the whole story."

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

Není však důvod k obavám, že Ducati opouští kategorii superbiků, a bude se nadále věnovat už jen motorkám pro hipstery a dobrodruhy. Skoro dva roky se mluví o tom, že Italové chtějí využít zkušenosti z MotoGP, a postavit sériový vidlicový čtyřválec o objemu 1 000 ccm na základu závodní Desmosedici. Nepřímo to potvrdil i nejvyšší šéf Ducati Claudio Domenicali na tiskovce při představování MotoGP teamu pro rok 2017, kde řekl: "Vývoj motoru pro MotoGP byl naprosto výjimečný. Máme velmi spolehlivý, lehký a kompaktní motor s mnoha zajímavými technologiemi, a vážně přemýšlíme o tom, že tenhle konstruktérský majstrštyk nabídneme i našim běžným zákazníkům."

Tomu můžeme rozumět tak, že připravovaná novinka nebude žádným exotickým modelem pro pár vyvolených, ale relativně dostupnou motorkou, byť za prémiovou cenu. Více bychom se mohli dozvědět už na podzimní výstavě EICMA, přestože v závodech Superbiků bude současná Ducati 1299 Panigale startovat i v sezóně 2018. Sériový model V4 už je podle špionážních fotek belgického webu MaxxMoto v pokročilé fázi testování, a do listopadu je pořád celkem dost času.

Ze dvou dostupných obrázků nelze spolehlivě rozšifrovat, co přesně se schovává pod kapotami, ale letmo uložené zadní kolo a výfuková koncovka pod motorkou nápadně přimomínají stávající model Panigale. Podle některých zdrojů Ducati zůstane nadále také u konstrukce Monocoque, kde motor tvoří podstatnou část šasi, a krk řízení, zadní kyvka i podsedlový rám jsou přimontované přímo k němu. Zajímavým detailem je úhel zadních válců, které jsou výrazně víc zakloněny než doposud bylo zvykem. Na podrobnosti si ještě nějaký čas počkáme, ale už 7. července v 8 hodin večer budeme znát parametry historicky poslední Ducati 1299 Panigale.

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mifi přispěl 1 Kč
glozi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist