journeyman_brezen




Bezpečnější jízda na motorce díky raketám?

Bosch patří k největším hybatelům v oboru elektronických a bezpečnostních systémů v jedné stopě. Tahle firma má na svědomí moderní "zatáčecí" ABS a pokročilé kontroly trakce, na které spoléhají nejen evropští výrobci motorek. Firma ale neusíná na vavřínech a neustále zkouší objevovat nové cesty, jak bezpečnost motorkářů ještě posunout. V současné době se zaměřili na podklouznutí kola v zatáčce.

Zažil to téměř každý z nás. Pohodová vyjížďka, krásný čistý a hladký asfalt a najednou uprostřed zatáčky hrouda štěrku, loužička od Zetoru z blízkého JZD nebo čerstvě upečená kobliha od toulavé zvěře. Ať tak či tak, v náklonu to dokáže udělat s motorkou pěknou neplechu, ve větší rychlosti a větším náklonu může najetí na podobný silniční špek znamenat i ztrátu přilnavosti a pád, v lepším případě potřísnění spodního prádla. Se spoďáry vám asi ani Bosch nepomůže (pokud nemáte doma pračku stejné značky), ale jejich nový systém by mohl zabránit větším škodám. Nebo si to alespoň myslí inženýři zmíněné fabriky.

Záchranou v podobné situaci by měl být stlačený vzduch, zjednodušeně princip, díky kterému létají rakety. V případě, že podklouznutí kola překročí určitou hranici, se aktivuje tryska se stlačeným vzduchem, podobná té, co najdete v automobilovém airbagu. Síla vzduchu proudícího z této trysky by měla zbrzdit skluz motorky a pomoct jí nalézt zpátky potřebnou trakci. Pro lepší představu koukněte na video. Myšlenka je to určitě zajímavá, nicméně se nedokážeme ubránit dojmu, že vznikla po bujarém firemním večírku a nedivili bychom se, kdyby tento projekt firma Bosch představila 1. dubna.

Není zapnut JavaScript. Tento text má být nahrazen přehrávačem.

 

Informace o redaktorovi

Honza Zajíček - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 18 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Petr7474 přispěl 3 Kč
milhauz3 přispěl 3 Kč
Jarin1 přispěl 3 Kč
AlexBike přispěl 3 Kč
Firecracker přispěl 3 Kč
Bud přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist