globalmoto_duben_nolan




Elektrická tříkolka Toyota i-Road

Světoznámá výstava v Ženevě přinese vždy spoustu novinek. Jednou z nich je i baterií poháněná tříkolka i-Road od japonského výrobce.

Vozítko disponuje technologií aktivního naklápění, která je velmi podobná té u Piaggia MP3. Toyota i-Road je určena výhradně pro dojíždění ve městě a má mít všechny výhody motocyklu a žádnou jeho nevýhodu. To je hodně náročný požadavek.
Tříkolka je široká 85 cm, což není o moc víc než u běžného skútru nebo motocyklu. i-Road tak plní velmi důležitý předpoklad pro obratnou jízdu v ucpané městské dopravě. Díky kompletní kapotáži řidič nepotřebuje helmu a jeho ochrana proti vlivům počasí je srovnatelná s automobilem.
Výrobce udává dojezd 30 mil (48 km) na jedno nabití baterie, což je pro dojíždění po městě zcela dostačující vzdálenost. Maximální rychlost tříkolky je 45 km/h, ale pokud chce dosáhnout maximálního dojezdu, průměrná rychlost jízdy nesmí přesáhnout 30 km/h. Úplné nabití baterie z běžné zásuvky zabere 3 hodiny.
Produkce i-Roadu ještě neodstartovala, takže detailnější informace a pořizovací cena nejsou známy. V zákulisí se však proslýchá, že Toyota chce tříkolku umístit na trh někde mezi čtyřkolový Renault Twizy a běžné elektrické motocykly, jakým je například Zero S.
Uvidíme, jestli budeme postupem času vídat stále více podobných vozidel, nebo je i-Road opět jeden z technologických výkřiků, který vyzní do ztracena stejně jako Reliant Robin nebo neúspěšné BMW C1.

Informace o redaktorovi

Roman Daněk - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist