cfmoto_700mt_psi




Brutus 2.0 - elektrická extravagance

Už nějakou dobu se na motocyklové scéně neobjevila žádná novinka s elektrickým pohonem, ale nedávno představený projekt americké firmy Brutus Electric Motorcycle za delší čekání celkem stojí.

První prototyp tohoto eko-cruiseru už byl představen v říjnu minulého roku a verze 2.0 je původnímu modelu velmi podobná. Beze změny zůstal odhalený příhradový rám, elektromotor i hluboké oldschoolové blatníky. Některé detaily byly naopak vylepšeny – nová vývojová verze má navíc například chromovaný kryt primárního řetězu, nebo minikapotáž kolem předního světla, která poskytne alespoň symbolickou ochranu před náporem větru.
Ačkoli k sériové výrobě má Brutus ještě daleko, byly zveřejněny aktuální technické údaje. Hmotnost 243 kg není v dané kategorii žádným dramatickým handicapem, zrychlení z nuly na sto má elektromotor s pětistupňovou převodovkou podle vyjádření výrobce zvládnout do pěti sekund. Uváděná maximální rychlost přes 160 km/h už byla potvrzena během testování prototypu, a protože Brutus zřejmě míří ještě k vyšším cílům, návrháři jej vybavili dvěma předními kotouči s šestipístkovými třmeny na předním kole. Zadní jednopístkový třmen se aktivuje tradičním pedálem, přestože je možnost použít i levou páčku. Pětistupňová mechanická převodovka totiž k řazení nepotřebuje mačkání spojky. Dojem opravdové motorky už tedy kazí jen absence dunění z výfuků.
Kapacita baterky problém nerozlučně spjatý s vývojem elektrobiků. Brutus 2.0 využívá lithiový akumulátor a slibuje dojezd 150 km na jedno nabití, a to v režimu agresivní jízdy. Plné dobití akumulátoru ze 110 voltové zásuvky má trvat maximálně tři hodiny, což při slibovaném dojezdu na jedno načerpání energie umožní nakroutit denně na tachometr už poměrně slušnou štreku. Udávaná životnost akumulátoru je 50 000 mil bez nutnosti údržby. Také jste zvědaví,  kdy takové údaje přesvědčí prvního drsného týpka ke konvertování z benzínu na proud?

Informace o redaktorovi

Petr Poduška - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (16x):



TOPlist