husqvarna_svartpilen_801_2




STOP NEHODÁM.CZ

Také vám běhá mráz po zádech, když po víkendu v televizi slyšíte bilanci mrtvých motorkářů? Máme pro Vás krok k řešení v podobě programu prevence s názvem STOP NEHODAM.CZ, kde se komplexním programem zaměříme na snížení rizika při jízdě na motocyklu.

Cílem programu STOP NEHODÁM.CZ není výchova ostřílených motocyklových závodních jezdců, ale jak již sám název napovídá, jde o komplexní vzdělávací program určený pro řidiče motocyklů různých kategorií a tříd. Cílem je kromě zdokonalení dovedností také seznámení s mnoha riziky a nástrahami, které na ně čekají v běžném silničním provozu. Chceme poukázat a vyzdvihnout nesporné výhody volných, kondičních a tréninkových jízd na autodromech, kde se pod vedením zkušených instruktorů naučí bezpečně ovládat jednostopá vozidla. Masivní mediální podporou přimět účastníky silničního provozu k zamyšlení se nad vlastní agresivitou a sebekázní. 
Hlavní myšlenka projektu je:
●   Snížit nehodovost a počet zbytečně vyhaslých životů
●   Najít a ukázat hlavní faktory nehod, zvláště pak těch tragických
●   Zvýšit povědomí o bezpečném provozování motocyklu
●   Rozšířit zájem mladých jezdců o výuku na dnech www.stopnehodam.cz
●   Zdůraznit zásady odpovědnosti, ukázněnosti a disciplíny
●   Dopravní výchova a ukázky nebezpečných situací
●   Školit řidiče motocyklů v poskytování první pomoci
●   Upozorňovat a odstraňovat nebezpečná místa na silnicích v ČR
●   Ukázka údržby – důležité informace o technice, nastavení a seřízení motocyklu
●   Výuka techniky jízdy a dokonalé ovládání motocyklu
●   Shromáždění množství video materiálu pro výrobu preventivně – výukového DVD
●   Vytvořit prostředí pro debatu o zkvalitnění dopravního značení
●   Zpracování preventivně výukové DVD pro každou autoškolu v České republice a běžnou  
     distribuci
●   Rozšířit vysílací časy preventivně bezpečnostních spotů na televizních kanálech 

Program prevence STOP NEHODAM.CZ pro rok 2009 je rozdělen do čtyř základních směrů:
●   Část první
Programem bezpečnostně-preventivních přednášek výchovně působit hlavně na středoškolskou mládež a uchazeče o řidičský průkaz. Přednášky, instruktážně-bezpečnostní DVD, letáková kampaň.
●   Část druhá (část komerční)
Přihlášené řidičky a řidiči s vlastními motocykly budou na autodromech seznámeni a proškoleni s:
- hlavními příčinami dopravních nehod
- zásadami bezpečné jízdy, s aktivní i pasivní ochranou
- kontrolou a nastavením techniky
- kurzem první pomoci
- technikou jízdy 
●   Část třetí
Během přednášek a na vlastním foru STOP NEHODAM.CZ nasbírat data o nebezpečných, nebo špatně značených úsecích silnic. Tyto data zpracovat a vyhodnotit a spolu s určenými zástupci krajů najít řešení k rychlé nápravě. 
●   Část čtvrtá
Vytvořit instruktážně–bezpečnostní výukové spoty pro středoškolskou mládež a žáky autoškol. S možným využitím pro běžné televizní vysílání.
Zde se setkáte s výjimečnými a známými osobnostmi z televize, rozhlasu a sportu, kteří program STOP NEHODAM.CZ podporují a s jeho myšlenkou se ztotožňují.

Jízdy na autodromu

Projekt STOP NEHODAM.CZ Vám nabízí v roce 2009 11 termínů na autodromu Most a 2 termíny ve Vysokém Mýtě, kde se zúčastníte výukového programu v učebně, zkušení motocykloví závodníci Vám předají cenné instrukce, jak si dobře a bezpečně zajezdit na okruhu. Část výuky se přesune i do závodních boxů, kde se dozvíte a naučíte rozeznávat ty nejdůležitější prvky v nastavení podvozku Vašeho motocyklu.
V programu jednotlivých akcí nebudou chybět zástupci Policie České republiky, lékaři záchranné služby a profesionálové z IZSČR, kteří budou předávat své zkušenosti. Výuku údržby, kontrolu, seřízení a nastavení techniky a školu jízdy budou provádět zkušení instruktoři z řad závodních jezdců jako Michal Dokoupil „INDI“, Tomáš Mikšovský, David Pabiška nebo Tomáš Hajíček. Budou přítomni také hosté z řad sponzorů a partnerů programu STOP NEHODAM.CZ. Toto veškeré dění bude bedlivě sledováno televizními kamerami pro pozdější zpracování preventivně - výukového dokumentu STOP NEHODÁM!
Setkáte se zde s výjimečnými a známými osobnostmi z televize, rozhlasu a sportu. Součástí programu STOP NEHODÁM.CZ bude i vyhlášení soutěže „Miss motocykl 09“ a také vědomostní soutěž o hodnotné ceny.

Školení, přednášky a jízdy na autodromu Most se prolínají celodenním programem až do odpoledních hodin. Večery jsou věnovány volné zábavě a diskusím.

Rozdělení a registrace je na: nováčky, mírně pokročilé, pokročilé a zkušené.
Pro dané termíny motocyklové školy a volné jízdy je třeba se zaregistrovat na www.stopnehodam.cz
Registrační poplatek činí 500,- Kč na 1 den (odečítá se z jízd). Cena 30-ti minutové jízdy na Autodromu Most bude stanovena mezi 500 – 625,- Kč (bude upřesněno). Cena okruhu Vysoké Mýto 120 – 250,- Kč.
A proč se vůbec připravuje program STOP NEHODÁM - důvody jsou zcela prosté:
●   Za prvních šest měsíců loňského roku zemřelo na českých silnicích 56 motocyklistů, nejčastěji ve věku od 25 do 34 let. Představuje to téměř 13% z celkového počtu silničních obětí!
●   Policisté dlouhodobě upozorňují na to, že závažnost nehod motocyklistů je mnohonásobně vyšší než u osobních automobilů. Například loni připadalo na 1000 nehod na motocyklu téměř 39 mrtvých, u automobilů to bylo zhruba šest mrtvých!
●   Loni byl zatím pro motocyklisty nejtragičtější červen, kdy přišlo o život 21 z nich. Druhým nejtragičtějším měsícem je prozatím květem se 17 mrtvými!
●   Za předloňský rok zemřelo při dopravních nehodách celkem 123 motocyklistů. O rok dřív jich zahynulo 95. Podle dříve zveřejněných údajů patří Česko v rámci Evropské unie k zemím, v nichž na miliardu ujetých kilometrů připadá nejvíce mrtvých motocyklistů!
●   Jízda na motocyklu je podle statistik zhruba 6x nebezpečnější jak jízda v automobilu!
●   Při každé 25-té nehodě motocyklu na našich silnicích, tzn. zhruba každý třetí den vyhasne zbytečně 1 lidský život! 
Pojďme to společně změnit!

Informace o redaktorovi

Jakub Janata - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist