yamaha_mt09




Půjčit si motorku nejen na víkend je snadné

Doba dovolených sice pomalu končí, ale motorkářská sezóna ještě zdaleka ne. Možná se chystáte na kratší dovolenou po naší republice nebo plánujete nějaký týden u moře a přemýšlíte o tom, že byste si letos půjčili motorku a vyzkoušeli něco nového.

Půjčit si motorku nejen na víkend už je i v ČR docela běžná a hojně využívaná věc. Jak vlastně probíhá takové zapůjčení motorky nebo skútru a co vše k tomu potřebuji? Na to jsem se zeptal vedoucího prodeje Yamaha a motopůjčovny Martina Blažka z Motocentra BARTH, které sídlí v Pardubicích.

Jaké jsou hlavní důvody půjčení motorky?

Jsou tři důvody, proč si lidé půjčují motocykly. Nejčastějším důvodem je neochota mít svůj vlastní motocykl a pravidelně se o něj starat. V půjčeném motocyklu nemám své vlastní peníze, nemusím se starat o jeho provoz, neřeším pojistky (povinné nebo havarijní pojištění), neřeším místo na parkování atd. Zakazník tedy přijde, půjčí si motocykl, který je kompletně vybavený a připravený na cestu (pojištění, pneumatiky, servis) a za týden ho vrátí.

Druhá kategorie lidí jsou ti, kteří motocykl vlastní, ale chtějí vyzkoušet během sezony i něco diamétrálně odlišného. Doma mají Yamahu XT1200Z Super Tenere a chtějí vyzkoušet třeba Ducati Multistradu na více dní.

Poslední skupinou jsou lidi, kteří uvažují o koupi daného stroje a chtějí ho vyzkoušet. Pro tuto skupinu se nabízí půjčení motocyklu na jeden den (24 hodin) s tím, že když si motocykl následně koupí, částka za jeden den jim bude odečtena. Klasicky potom nabízíme v rámci demo jízd půjčení motocykl na hodinu s limitem 30 km zdarma.

Jak dlouho funguje Vaše motopůjčovna. Nabízí se jen motocykly Yamaha?

Fungujeme třetím rokem a nabízíme nejen nové motocykly Yamaha, ale také modely od Ducati (Multistrada a Diavel) nebo Triumphu (model Tiger 800).

Jaké modely se nejvíce půjčují. Když se podívám na ceny za jednodenní půjčení, vychází mi nejlépe Tracer 700, který stojí necelé 2.000 Kč na den.

Není to úplně tak. Klientela zákazníků je hodně široká. Někdo preferuje skútr do města na týden, někdo si půjčí Multistradu nebo Tracera 900 na 14 dní. Nejvíce půjčujeme ale Yamahu MT-10, která se zde prakticky neohřeje.

Musím si motocykl vyzvedávat vždy na prodejně?

Záleží na dohodě, ale primárně si všechny motocykly zákazník vyzvedává na prodejně. Potom jsou případy, kdy si klient půjčí motocykl na týden a více a potom je možné se domluvit na přistavení nebo vrácení motocyklu kdekoliv v ČR. Jednu cestu (přistavení nebo vrácení motocyklu) má v rámci výpůjčky zdarma. Na kratší dobu je to potom placená služba za kilometr podle vzdálenosti (6-8 Kč).

Je možné zapůjčit si i vybavení (přilbu, navigaci, akční kameru)?

Pokud zákazník nemá vlastní přilbu je možné si ji zapůjčit. Stejně jako další výbava: navigace, kufry, tankvak, zámek na kotouč apod.

Co když dojde k havárii nebo mi motocykl někdo ukradne?

Všechny motorky a skútry jsou pojištěné (povinné a havarijní pojištění) a v případně poškození nebo havárie je zde pouze spoluúčast ve výši 5% z ceny motocyklu. Je nutné vždy zavolat Policii a sepsat protokol o nehodě, pokud škoda na motocyklu výrazně převyšuje spoluúčast, tedy 5% ceny. Když mi motorka spadne na místě a odřu páčku, tak se do 5% vejdu a vše řešíme osobně na místě při vrácení. V případě odcizení motocyklu propadne celá kauce.

Jak je to s platbou za půjčení. Platí se vždy na místě při vyzvednutí motocyklu?

U kratších rezervací to tak je. Typicky, když je víkend hlášeno pěkné počasí, mohu si zavolat na prodejnu nebo podívat na webové stránky a tam si vše rezervovat. Platba půjčení stroje probíhá na místě kartou nebo hotově na prodejně. Kauce ve výši 5% z ceny motocyklu se potom výlučně  blokuje na kartě a po navrácení nepoškozeného motocyklu je ihned online přes platební terminál  odblokována. Peníze tedy nikomu z účtu neodcházejí. V případě, že rezervaci motorky plánuji dopředu a chci například s partou kamarádů vyrazit na dovolenou do zahraničí, platím rezervační poplatek 30% formou zálohové faktury, která mi přijde emailem. Motocykl potom mám dopředu na daný termín blokovaný.

Jsou účtovány i najeté kilometry?

Ne. Kilometry neúčtujeme a je na každém kolik na stroji najede. Průměrně vychází na den cca 200 - 400 km v sedle, ale jsou zde i extrémy, kdy na skútru Yamaha Nmax 125 najela paní 3500 km. Jela s ním až do Slovinska, na Triglav, Slovenské národní parky. Nejdelší trasa co najela za den byla asi 650 km dlouhá. Nebo druhý případ byl na Yamaze R3, kdy najela paní také za týden cca 3000 Km. Samozřejmě se klienti snaží najet co nejvíce, když si půjčení zaplatili. K tomuto navíc nahrává i další možnost, půjčit stroj kamarádovi. Jen je nutné všechny osoby, které na motocyklu budou jezdit předem nahlásit a uvést ve smlouvě jejich řidičské průkazy. Hodně se toto využívá při vrácení motocyklu v pondělí ráno, kdy stroj může vrátit zpět můj kamarád.

Jak se řeší přestupky?

Zatím jsme neměli jediný dopravní přestupek. Jinak jde pokuta samozřejmě za nájemcem, který motocykl v době přestupku měl půjčený. Kdyby to byla ale naše chyba (prošlá lékarnička, hlučný výfuk apod.), jde pokuta za námi.

Jaká je minimální doba zapůjčení motocyklu?

Je to den, tedy 24 hodin a nemusí to být jen od rána do večera. Výpůjčka na 24 hodin se počítá přesně od půjčení do vrácení. Potom je možné si motocykl samozřejmě půjčit na hodinu s limitem 30 km zdarma, kdy se skládá jen 5% kauce v hotovosti. Toto využívají zákazníci, kteří si chtějí koupit nový motocykl a krátká projížďka jim stačí, aby vyzkoušeli jízdní vlastnosti stroje. Takto můžou projet třeba 3 motocykly a následně se rozhodnou, který si koupí.

Co když doje v zahraničí k defektu?

Je dobré se na cestu připojistit u pojišťovny, která vám potom pomůže v případě defektu s řešením odtahu vozidla do servisu nebo v případě odcizení.

Nabídku motocyklů na půjčení od Motocentra BARTH nalezenete na webu www.motopujcovna.cz. Další nabídky motopůjčoven v ČR potom také na webu www.demojizda.cz.

Informace o redaktorovi

Jarda Ducháček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):
Související firma
  • Motocentrum BARTH

    Autorizovaný prodej a servis nových motocyklů, skútrů a čtyřkolek značek YAMAHA, BMW Motorrad, CFMOTO, APRILIA, MOTO GUZZI, VESPA, PIAGGIO. Výkup motocyklů. Prodej motopříslušenství a náhradních dílů. Pneuservis. Motopůjčovna. Motobazar. Prodej oblečení a doplňků.




TOPlist