yamaha_demo_tour




Chránič krční páteře EVS

S potěšením sleduji, že většina jezdců již jezdí vybavena kvalitními chrániči i přilbami a to zejména na závodech. Opatrnosti ale není nikdy dost a po KTM, která zavedla chránič krční páteře po smrti několika jezdců na světových podnicích, se této myšlenky chytilo několik dalších firem. Letos se k nim přidala i EVS, jejíž výrobek se nám dostal do ruky k redakčnímu testu.

Že bych si měl pořídit chránič krku, jsem si uvědomil na posledním AMA cupu v Božeticích, kdy jsem po špatně skočené lavici nemohl tři dny otočit hlavou. Mít tehdy kvalitní chránič, jen bych se smál. A to je samozřejmě to nejmenší. Krční páteří prochází mícha, jejíž poškození znamená minimálně obrovské problémy a může samozřejmě končit i smrtí. Kvalitní fixace krku je tak více než na místě.

Ochrana je samozřejmě to nejdůležitější, ale jezdec nesmí být chráničem nijak omezován. Límec ze zdravotnických potřeb tak nebude úplně to pravé. Lepší je už jednoduchý límec, který stojí okolo tisícovky a svou funkci odvádí celkem slušně. Já jsem však sáhl po plastovém skeletu v ceně 3 600,- Korun. Oproti konkurenčnímu Leatt Brace nebo KTM chrániči je jeho cena podstatně příjemnější a svou funkci odvádí na výbornou.

K samotnému plastovému skeletu je suchými zipy připevněn měkký molitanový límec a výstelky na ramenou a zádech. Vše jde samozřejmě rozebrat a textilní části vyprat. K tělu je celý systém připevněn popruhy pod rameny se spínáním na přední straně. Pokud navíc vlastníte i chránič hrudníku od EVS, můžete k němu chránič připevnit. Nesmíte při tom být ovšem líní jako já. I v případě, že necháte na chrániči původní popruhy a teprve přes ně natahujete krunýř, necítíte nikde žádné zvláštní omezení, nebo škrcení. Horší je natáhnout přes to všechno dres, ale i to se dá po chvíli cviku zvládnout.
S chráničem jsem odjel Ukrajinskou Strike sport rallye a pár redakčních testů. Za tu dobu jsem pochopil, proč jezdci tento systém používají, na rallye jsem necítil v podstatě žádnou bolest krčních svalů ani po dlouhých kamenitých etapách. Vše tedy pravděpodobně mělo svůj smysl a i když mám další věc na mytí, praní, oblékání a svlékání, v mé výstroji už zůstane.

Podrobnosti a barená provedení najdete zde.

Informace o redaktorovi

Matěj Oliva - (Odebírat články autora)
Jiří Jevický - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):
Související firma
  • Bikers Crown

    Prodej motocyklového příslušenství, náhradních dílů a doplňků pro všechny typy motocyklů. Oficiální distributor více než 40 světových značek pro Českou republiku a Slovensko. Velkoobchodní distribuce v dealerské síti prodejen a servisů, sít vlastních maloobchodních prodejen, profesionální e-shop se ...




TOPlist