yamaha_demo_tour




Představení Motohouse 9/2023

Tématem čísla je pestrost. Do redakčních testů jsme vybrali 10 motorek napříč jednotlivými kategoriemi, nechybí netradiční okruhový speciál, nezapomnělo se na čiperky určené do města a stejně tak se můžete těšit na zábavné mašinky pro volný čas a pořádné vyblbnutí. Na své si ale přijdou i ti serióznější z vás, v obsahu najdete samozřejmě také stroje určené pro stylové cestování a pohodové polykání kilometrů, včetně tolik diskutovaného cestovního endura Pan America. Vynechat jsme nemohli obsáhlou reportáž ze závodů MS Superbike v Mostě, kterou jsme doplnili o rozhovor s Joskou Kubíčkem, jedním z nejpovolanějších znalců zákulisí WSBK. A je toho samozřejmě ještě daleko víc, vždyť se na to podívejte sami…

MH TEST – BMW M 1000 R
Když chcete postavit vlajkovou loď a něco, na co budou všichni mlsně koukat, musíte nechat manuál s pravidly schovaný hluboko v nejtemnějším koutě dílny. A přesně to BMW se super naháčem M 1000 R udělalo. Dokonce se to nebáli přiznat, což mi na novinářské prezentaci z kraje jara ve Španělsku osobně potvrdil nejvyšší šéf vývoje. Oni zkrátka chtěli to nejlepší, tak to udělali. Je super, že máme možnost se těchhle akcí jako časák zúčastnit a často si nás fabriky přímo vyžádají, ale jedna věc je strávit za řídítky jeden den a něco jiného je poznat motorku do detailu.

MH TEST - Harley-Davidson Pan America
I když tenhle ohromující Haryk vypadá spíš jako dokonalá cestovní motorka, nevzít ho do terénu by bylo vyloženě neslušné. Hlavně po tom, co jsem měl možnost zažít v Albánii, kde v rukách totálně odhodlaného Fandy dokázal projet všechno, co my na řádově lehčích strojích. Nebojte se jeho velikosti. Na místě je jeho fyzická prezence obrovská, protože je ho kus, a když před sebou vidíte fakturu, kterou jste za něj museli zaplatit, může to na někoho působit trochu zastrašujícím dojmem. „Harley do terénu? Tak ty seš fakt daleko.“

MH TEST – Fantic Caballero 700
Ostrý pero italských designérů z něj přímo stříká, to je znát na první pohled. Hezký kulatý tvary, spousta hliníku, sem tam imitace karbonu a velké frézované držáky. Hotová pastva pro oči, navíc je všechno kvalitně zpracované a motorka působí festovním dojmem. I když vlastně, on to vůbec není jen dojem. Tohle je kvalitní strojovna. Tím ale u Caballera zdaleka nekončíme, protože povedený design je tady dál podpořený nadupanou specifikací. Kontrola trakce, náklonové ABS nebo parádní TFT budík s integrovaným Bluetooth nebývají v téhle třídě žádnou samozřejmostí. A Fantic je všechny má.

MH srovnávací test
Aprilia Tuono V4 1100 RR vs. Aprilia RSV4 Factory

Blbost. Tuono disponuje 175 koňmi. Napíšu to ještě jednou – sto sedmdesát pět koní! To mi jako fakt chcete říct, že vám nestačí? Že je na běžné silnici plně využijete? Pokud ano, rovnou si zarezervujte návštěvu u psychiatra. Tuono má hodně dlouhé převody, vytočte dvojku do omezovače a letíte přes dvě stě, elektronika má plné ruce práce přenést výkon na zadní kolo a přední udržet na silnici. 217 koní RSV poznáte až od trojky čtyřky nahoru, to znamená od rychlostí těžce před 200 km/h. Jak často jezdíte dvě kila plus, že nutně potřebujete těch čtyřicet koní navíc? Kdepak, vyšší výkon RSV oceníte leda na okruhu, nikde jinde.

MH TEST – GASGAS SM 700
Je docela možné, že pokud se nezajímáte o trial a offroadové ježdění, značka GASGAS vám mohla v minulosti zcela unikat. To se ale v posledních letech změnilo a španělský výrobce už dávno nepatří jen mimo silnici. Jejich logo se teď hodně úspěšně ukazuje dokonce i v MotoGP, i když se samozřejmě jedná jen o přebrandovanou KTM. A úplně stejný formát přebrala motorka, na kterou se teď podíváme. SM 700 je vlastně Husqvarna 701 – jen s maličko jinými plasty, tvarem sedla a pochopitelně barvou. To nám ale nebrání připomenout si, jak skvělá tahle mašina je. Dejte si tu oslavu pohybu s námi, protože pokud rádi blbnete, moc vhodnějších strojů nenajdete.

MH Fascinace
Yamaha MT-10R

Když máš nadšení, zkušenosti a odhodlání, může i ze sériové Yamahy MT-10 vzniknout zcela unikátní motorka. Mirek Lepič si jednu takovou postavil. Na začátku byl nápad postavit ostrý naháč, který bude konkurovat těm nejnadupanějším motorkám v Naked kategorii u Dafitu. A když jako základ zvolíte Yamahu MT-10, stane se z toho skutečná výzva. MT je skvělá motorka – silná, zábavná a na silnici patří mezi naše nejoblíbenější supernakedy. Je ale taky potřeba přiznat, že to v sérii doopravdy není žádnej závoďák, byť spoustu dílů pochází ze superbiku YZF-R1.

MH TEST - BMW R 18 B
Pořád se nemůžu zbavit dojmu, že je na téhle jízdě něco jiného. Je to, jako bych jedl pizzu s bbq omáčkou nebo guláš s rýžovými nudlemi. Není to špatně, jen mozek pořád opakuje: „Je to divný.“ Prostě jedu na americký motorce s německým motorem. Zarytí milovníci BMW v tuhle chvíli odhazují časopis vzteky do kouta, vy ostatní snad pochopíte, co jsem tím chtěl říct. Ani samotná továrna se totiž netají tím, že celá rodina R 18 v první řadě cílí na americký trh. V druhé řadě pak na ostatní trhy, ale na zákazníky, kteří by si doma přáli mít vedle svého GS postavený velký americký křižník, ať už od H-D, nebo Indianu. A proč si tyhle zákazníky nechat utéct, to by byla chyba.

Custom
BMW 1.8 CSL Art Bike

České zastoupení BMW Motorrad zvolilo výbornou strategii a už potřetí se obrátilo na brněnskou dílnu Funk Soul Brothers Motor Works, aby pro ně přestavěli dalšího bavora. A opět je výsledkem unikátní stavba, o které se mluví doslova na celém světě. Pánové to zase trefili! Inspirace je tady více než jasná. Pánové Hrůza (kápo týmu) a Šimčík (grafické návrhy) si před sebe postavili fotku BMW 3.0 CSL, které bylo v roce 1975 prvním autem projektu BMW Art Car. Ten tehdy vznikl z iniciativy francouzského automobilového závodníka a milovníka umění Hervého Poulaina a zakladatele BMW Motorsport Jochena Neerpasche

MH TEST – Honda ST125 Dax
U starší generace bývá nejznámější motocykl Honda Monkey, který jsme asi nejčastěji mohli vidět jako přibližovadlo dovolenkářů s karavany nebo na vesnicích u chatařů z města, kteří Opici využívají na sobotní nákup a večer na limonádu do hospody. U mladší generace bývá větší zájem spíše o sportovněji rýsovaný model Honda MSX125 Grom, je líbivější a využívají ho ve svých začátcích k naučení. Nebo ho můžete také hodně vidět v paddocku například teď na WSBK v Mostě, v depech však bývá vidět i mimo motocyklové závody. Kompaktní rozměry jsou jedním z hlavních důvodů, proč jsou tyto malé motocykly tak oblíbené.

MH TEST - Ducati Scrambler Icon
Mám ke značce Ducati poněkud ambivalentní vztah. Což je jistě v pořádku, jelikož nekritickej obdiv při jízdě na testovací motorce ještě žádnýmu čtenáři k uvážený koupi nepomohl. A pamatuju si dobře, jak mě přesně takhle ducatí scrambler „zaujal“, když byl – panebože, to už je osm let?! – v roce 2015 novinkou: prudce, ba až přespříliš líbivá motorka, na který jsem při jízdě necejtil vůbec nic z toho, co je pro mě důvodem sednout na motorku a jet jen tak pro jízdu samotnou. Všechno to bylo nějak podivně dole a tam to bylo nějaký takový těžký a pro mě těžko uchopitelný. (Hele, je to fakt osm let a tahám to ze zmatený mlhy svý chatrný paměti, navíc tenkrát byl můj řidičák dost novej, takže to ber s rezervou). Ale takový prostě byly moje pocity.

MH TEST - Vespa GTS 125 SS
Na úvod si to povězme na rovinu a bez zbytečných obezliček. Na světě jsou i mnohem větší, rychlejší, ale také bezpochyby levnější a praktičtější stopětadvacítkové skútry. A je jich strašně moc, takže není problém si z nich vybrat. A pak je tu tahle Vespa. Svéhlavá, líbivá, a hlavně tak trochu jiná než ostatní. Vymyšlená a vyrobená přesně tak, aby si ji zákazník nezvolil na základě nějakého prostého kalkulu, nýbrž jen a jen proto, že se do ní šíleně zamiloval.

 

MH SPORT – MotoGP
To, co se děje aktuálně v MotoGP, nemá v historii obdoby. Možné je naprosto všechno a změny mohou nastat takové, že nám na ně v tuhle chvíli nemusí stačit ani fantazie. Léto nebylo parné jen pro vás, pořádně se zapotili i manažeři a majitelé týmů v MotoGP, protože – jak se zdá – královskou třídu očekává nebývalá vlna přestupů a změn. A to mnohdy docela nečekaných! Pojďme si to shrnout v bodech, ať jsme znalí a případné změny nás pak nepřekvapí.

MH SPORT – Mistrovství světa superbiků v Mostě
Povedlo se, superbikový svět nabírá pro Česko na atraktivitě. A to je samozřejmě dobře. Navíc i evropské motocyklové servery, stejně jako média tištěná hovoří o letošním nedělním mosteckém závodě třídy Superbike jako o tom největším a nejúžasnějším z celého letošního ročníku. Ne-li možná i za posledních několik let! Takže je fajn, že se nás sešlo přes 54 000 a na oplátku jsme viděli to nejlepší, co bylo za poslední dobu k mání. Možná sice trochu mokří, ale domů jsme odjížděli rozhodně spokojení. A to je to nejlepší vysvědčení pro takovou významnou světovou akci.

MH SPORT – ROZHOVOR
V zákulisí s Joskou Kubíčkem

Zážitek z letošních mosteckých závodů mě přivedl na myšlenku najít si v depu někoho s pověstí znalého insidera a zeptat se ho pár otázek týkajících se aktuálního stavu nejen v šampionátu Mistrovství světa superbiků. A vybrat jsme si nemohli lépe, protože se nám k rozhovoru podařilo přemluvit Pepu Kubíčka.

MH flotila
KTM 890 Adventure R

Motor má správnej rarach. Spousta síly, charakteru a chuti zrychlovat, kdykoliv o to požádám. Jakmile ho natočím, okamžitě poznám, že s tímhle dvouválcem si dali práci, aby byl co možná nejlepší. Má skvělý průběh výkonu, nevadí mu ani nižší otáčky, což je v offroadu neocenitelný. Tam jeho nálož koní stejně nemám šanci využít, takže oceňuju jeho schopnost blblat na volnoběh při lehkém lízání spojky. Ani jednou mi neškytnul.

MH představení – nová značka QJMotor
Přes celou délku motorky Filipa Salače v Moto2 září obří nápis QJMotor. Kdo nevěděl, o co jde, jako třeba já, teď dostane odpověď. Expandující čínský výrobce právě dorazil už i do České republiky. V srpnu oficiálně dorazila na český trh další velká čínská značka. Byli jsme u toho. První motorky se značkou QJMotor jsme měli možnost otestovat ještě čerstvé, jen několik dní po jejich vybalení z přepravních kontejnerů. Pokud vás zajímá, oč jde, na následujících stránkách dostanete set základních informací…

 

MH Cestopis
V100 vyráží na Schwarzwald / 1.díl

Jsou Evropou rozesetý místa, jejichž věhlas se šíří ústní tradicí od generací jezdců někdejších po generace jezdců budoucích. Než se my kluci (a holka), co spolu jezdíme, připojíme k těm prvně zmíněným, chceme – tak jako vy všichni – některý z těch míst poznat na svý vlastní (a půjčený) dvouválce. A protože jsou-li v Čechách třicetistupňový vedra, na Balkáně jistě bude hotový peklo, a protože Alpy i Dolomity jsou váma všema ostatníma přes léto beznadějně ucpaný, chceme zkusit něco jinačího.

MH na akci
2023 Bizarní Baja 555 Romania

Pojďme to vzít pěkně z gruntu. Organizátora závodu Baja 555 jsem potkal už na Hellas Rally v Řecku na začátku sezony. Přišel za námi sympatickej starší Ital a rozdával letáky. Sliboval nám nejlépe zabezpečenou rally na světě – nespočet záchranných aut, dokonce helikoptéru a taky mluvil o tom, jak na všech neutralizacích bude bohaté občerstvení v podobě vody, Coca-Coly, večer se bude servírovat kančí na dančím, a vůbec že celé zázemí bude hodně luxusní. Oukej, kámo. Už teď se těšíme!

MH na akci - Učme se přežít
Činnost bohulibá. Koncem května byla sezona ještě mladá a nám se naskytla možnost zúčastnit se na mosteckém polygonu jednoho z celodenních kurzů Učme se přežít. Ten název mě vždycky spíš děsil, ale pokud plní svůj účel, řekl jsem si, proč ne, aspoň vyzkoušíme naši testovací Moto Guzzi V100 S v nevšedních podmínkách.

Nový tištěný Motohouse 9/2023
V prodeji od středy 30. srpna 2023

Cena časopisu: 119 Kč (SK verze 4,90 €)
Roční předplatné: 990 Kč
nebo 1.149 Kč s MH katalogem (SK roční předplatné 39,90 €)
Předplatné Česko: www.send.cz
Předplatné Slovensko: www.ipredplatne.sk

Digitální publikace Motohouse
https://www.digiport.cz/detail/floowie-pu/554670/775-motohouse-9-2023

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist