bmw_r1300gs_cartec





Téma: Kvas na vypálení
28.8.2021 v 09:40
Dobrý den všem,

letos se urodilo spousta ovoce, švestky, jablíčka, špendlíky, meruňky ...

Chci koupit nějaký sud na kvas. Myslíte, že je vhodný plastový sud ?
Předchozí
1 2 3
Následující

Kvas na vypálení

28.8.2021 v 10:19 | Nahoru | #1
samozřejmě

Kvas na vypálení

28.8.2021 v 10:47 | Nahoru | #2
Jasně že je ale 1 je málo.

2 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

28.8.2021 v 10:50 | Nahoru | #3
A ..?

Když budu mít cca 100 litrů namačkaných švestiček, kolik můžu čekat, že z toho v pálenici vypálí ?

Předpokládám, že nejlepší je nemíchat různé druhy ovoce dohromady a udělat jednodruhové kvásky .

Teda já to nepiju ale je mi líto to nechat hnít.
No a jako dárek někomu to třeba udělá radost.

Naposledy editováno 28.08.2021 10:51:25

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 12:09 | Nahoru | #4
Obdélník> no, hlavně ale pak musíš věřit tomu, že chlast z tvého kvasí skončí skutečně u tebe...s palirnami jednoznačně špatná zkušenost, opravdu špatná... byť je to nedělní, tak chlast si mas pálit sám...

1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

28.8.2021 v 12:27 | Nahoru | #5
Mám blízko palírnu, kde si můžeš 3 hodiny počkat na svůj výpal a být u toho.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 12:53 | Nahoru | #6
Obdélník> +- z 10 l kvasu je 1 l 50% alkoholu (platí pro švestky). Říká se, že 1 kg cukru dá také 1 l alkoholu, já ho nedávám (poznáš na jazyku).

Kvas na vypálení

28.8.2021 v 13:13 | Nahoru | #7
Už mám ve dvou 50l plastových sudech a už mi to i kvasí. Mám tam špendlíky. Počítám tak 10l slivky 50st.

Naposledy editováno 28.08.2021 13:14:21

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 13:56 | Nahoru | #8
2stroke> tady u nás v okolí jsou 2 palírny, a tam přijedeš s kvasem v sudu, on to vycucne hadicí do kotle a pak sedíš koukáš na destilační přístroje, čteš si noviny a čekáš až tvůj kvas vykape.
Jo, jsou tu i velký lihopalny kde dávali rovnou pálenku, podle množství kvasu a cukernatosti. Přepočítal, nalil, zaplatil si a jel si domu s pálenkou. Ale to je blbej systém.

(reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 14:20 | Nahoru | #9
Yura> a taky se dělalo že ti kvas udělali samy z tvého krásné sladkého ovoce které namíchají s ovocem od cikánů kteří to sesbírali někde po škarpách u hlavní silnice

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 15:15 | Nahoru | #10
vit51> 2 kg cukru na bečku nic nezkazí, ani to nepoznáš




1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

28.8.2021 v 19:10 | Nahoru | #11
plastový sud je jedině správně, takový ten typický 120l s víkem. Ovoce náplň tak 15cm pod horní okraj a 2 až 4 kg cukru určitě nic nezkazí. Pak to pořádně zadekluj, dobre je dát přes to i igelit nebo strecovou fólií, tak aby kvašení probíhalo bez přístupu vzduchu. De facto švestky jsou nejlepší, kvas se krásně udělá a může i pár týdnů postát než půjde do pálenice (není riziko že zoctovaťí), naopak takové hrušky jsou svině a jakmile dokvasi, musí okamžitě do pálenice => dnes je hodně moderní pro založení kvasu používat ušlechtilé kvasinky, ale skutečný význam to má hlavně u hrušek (a u těch platí, že je ideální také přidat ty divoké co rostou podél silnic, kvůli aroma)

Pálenice jsou pak dvojího typu. První je klasická, kde se kvas nejprve vaří (z pravidla na dřevě) v měděné kotlině a vznikne lajtr a ten se pak přepaluje do výsledné pálenky. Tato metoda zachová ryze ovocné aroma, ale je časově dost náročná. Druhá (moderní) metoda spočívá v nerezové, polickove koloně, kde se to dělá na jeden zátah. Tato metoda má velmi dobrou výtěžnost a je rychlá, ale výsledek je víc takový lihový/"vodkovy", to ale neznamená že špatný.

Lidi, především v Čechách mají pak utkvělou představu, že čím má slivovice více "voltů" tím víc Adidas, to je samozřejmě píčovina na ntou, někdy to naredis i na 47% a porad je to krásné pitelne, avšak z pálenice si to nevoz na míň než 50, doma to pak můžeš rozredit pěkně v klidu podle chuti. Na ředění je z běžné dostupných nejlepší kojenecká voda.

Pro začátek tak doporučuji 1ks 120l sudu, naplnit švestkami a přidat že 2 kila cukru. Pak odvézt do moderní pálenice s polickovou kolonou, kde se to udělá za nějaké 2 hodiny a nějakých 8 až 10 litrů 52 z toho vyrobis. Už to je samo o sobě dostačující, podle chuti můžeš ještě doředit. Co je důležité, tak švestky dávej i s peckami a hlavně jenom zdravé ovoce (červ a otlucene nevadí) ale v žádném případě ne plesnivé nebo shnilé, to jinak zkurvis a samozřejmě ho neumyvej (ale nesmí být od hlíny). Když dodržís tyto jednoduché rady, tak se to určitě povede

Naposledy editováno 28.08.2021 19:11:52

3 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

28.8.2021 v 19:12 | Nahoru | #12
No cukr určitě ne, nevidím jediný důvod, proč bych ho tam dával.

Jinak děkuji za všechny rady.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 19:19 | Nahoru | #13
Obdélník> s tím cukrem dělej jak myslíš, ale v Česku není klima zpravidla takové, aby se nemuselo prislazovat

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 19:44 | Nahoru | #14
Obdélník> určité množství cukru je velmi dobré pro kvas

(reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 21:03 | Nahoru | #15
ALFA70> To ano, ale cukru z ovoce. Přidání cukru kvas zhorší.

Kvas na vypálení

28.8.2021 v 21:15 | Nahoru | #16
Promiň, ale ptáš se jakej sud a pak se hádáš kvůli 2 kg cukru?

3 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

28.8.2021 v 21:33 | Nahoru | #17
Nehádám se, jen konstatuji.

Omlouvám se.

Někdo dává cukr a nechává i pecky.
Já cukr nedám a švestky vypeckuji.

(reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 22:40 | Nahoru | #18
Obdélník> tak v tom případě uděláš přesný opak toho, než co máš udělat a chuťově to zkazis a zhorsis výtěžnost. Ale je pravda že na to si musí každý dojít sám a určitě i tvoje cesta je jedna z možných (i když třeba mě uniká co tím chceš dosáhnout)

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

28.8.2021 v 23:44 | Nahoru | #19

Obdélník píše: Nehádám se, jen konstatuji.

Omlouvám se.

Někdo dává cukr a nechává i pecky.
Já cukr nedám a švestky vypeckuji.



Omlouvám se.
Zakládáš téma jako neználek, a pak si vedeš svou ohledně dobře míněných rad - nechapu.

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 05:49 | Nahoru | #20
shene> Jak jsem již napsal, nehádám se.
Něco jsem vyčetl, třeba tady : " Přivezené čerstvé peckaté ovoce, se před drcením ještě odpeckovává. Odpeckování má velký vliv na kvalitu destilátu. V peckách je obsažen kyanid (ethylkarbamát) což je jedna z karcinogeních látek, která by ze zdravotních důvodů neměla být nikdy v destilátu přítomna. Důležité je také to že hořkomandlová chuť pecek negativně ovlivňuje vlastní chuť destilátu. Destilát vyrobený z odpeckovaného ovoce má výraznnější chuť a vůňi po daném ovocném druhu."

Zní mi to logicky, protože pecky prostě obsahují kyanid, o tom žádná.

A o cukru nemá cenu vůbec polemizovat. Ten ani náhodou.

Naposledy editováno 29.08.2021 05:50:45

1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

29.8.2021 v 06:00 | Nahoru | #21
odpeckovat? blbost. pokud někde ovšem hrozí, že ty pecky rozemelou nebo rozbijou, tak ano, protože pak se děje to, co je popsano. jinak nechat. a s cukrem no však uvidíš a vzpomeneš si, zkušenosti jsou neprenositelne. hodně štěstí

Edit: citujes z nějaké knihy, kde je napsáno ČERSTVÉ OVOCE. Ale my se bavíme o hotovým kvasu, ne o čestným ovoci. Samozřejmě je jen na tobě, jestli to před nasypáním do bečky rozmačkáš v ruce nebo utlučeš v kýblu, ale většinu pecek nesmíš rozbít. Pokud zůstanou v celku tak je to v pořádku a navíc je to ku prospěchu věci

Naposledy editováno 29.08.2021 06:04:30

3 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 06:04 | Nahoru | #22
Stanley78> Dělal jste někdy kvas s peckami a bez pecek ?

Je rozdíl v kvalitě palu ?

To není z knihy, to je přímo ze stránek pálenice.

Naposledy editováno 29.08.2021 06:05:48

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 06:57 | Nahoru | #23
Obdélník> delal. predloni s peckama, loni bez pecek. chutna lehce ale opravdu lehce jinak, ale obe vynikajici.

a jeste jednou, do palenice nevezeš čerstvé ovoce, ale kvas. pokud ovsem nabizeji sluzbu dovez ovoce, tak samozřejmě bez pecek, protože oni to pomelou ve stroji a pecky by rozbili a tím pádem by došlo k tomu, co píšou. ale když to děláš doma, tak pecky snad nerozbijíš ne?

Kvas na vypálení

29.8.2021 v 07:24 | Nahoru | #24
Uznávám že znalci by asi rozdíl na chuti konečnýho produktu s peckama a bez pecek poznali, ale jelikož většina lidí jsme běžný konzumenti, tak pecky nemá smysl řešit... Švestky a třešně (špendliky nepálím) jsem nechal s peckama a pálenka byla ok. Nic nemačkám, nedrtím. Červíky ze švestek taky nikdo nevyndavá, a přitom to asi není zrovna žádoucí příchuť Navíc - vypeckovat 90 litrů třešní... by mě jeblo.

edit: jen chci dodat - ten kyanid je v jádru, ne v tom tvrdým dřevě okolo. Pokud není narušeno, nemůže jádro kvalitu kvasu narušit.

Naposledy editováno 29.08.2021 07:29:34

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 08:27 | Nahoru | #25
Obdélník> Dělám také bez pecek a bez přidání cukru. Švestky jsou dost sladké. A přidaný cukr prý drhne v hrdle.

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 08:31 | Nahoru | #26
Obdélník> A koukám že jsi kousek odemne. Tak pak můžeme okoštovat. Jestli se to povede

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 09:25 | Nahoru | #27
Obdélník> Než nasbíráš a odpeckuješ padesátku nádobu, tak se ti nebude chtít do další. Ona se ta přezrálá švestka blbě odpeckovává. Roztíká se a přitahuje vosy.

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 10:36 | Nahoru | #28
ThomasDRZ> ono hlavně, pokud dobře prokvasíš, tak se pecky oddelí od plodu a do palenice je ani nemusis davat...ikdyz je to na skodu...

1 reakcí na tento příspěvek Kvas na vypálení

29.8.2021 v 13:15 | Nahoru | #29
V Rumunsku dělají pálenku pouze z pecek, jmenuje se peckovice a je výborná.

(reakce na) Kvas na vypálení

29.8.2021 v 13:20 | Nahoru | #30
FJRPEPA>

Co pijou cigoši v Rumunsku je mi docela šumák.
Předchozí
1 2 3
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist