globalmoto_duben_nolan





Téma: Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy
 
5.5.2021 v 14:54
Tlachání o všem možném


Naposledy editováno 17.01.2023 06:16:35

Blokovaní uživatelé: eMnatřetí

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

22.11.2022 v 09:04 | Nahoru | #2761
Copak jste udili, bůček?

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

22.11.2022 v 09:25 | Nahoru | #2762
Ono toho bylo víc druhů abychom otestovali udírnu. Bůček taky a byl super.

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

23.11.2022 v 05:57 | Nahoru | #2763
Soudek byl a Jum taky

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

23.11.2022 v 09:27 | Nahoru | #2764
Rum je dobrej, když je zima udělá se grog. Ale jak udělat pitnou tu hořkou studenou nažloutlou vodu když je zima, na to asi ještě nikdo nepřišel. Myslím že ohřátý pivo se asi pít moc nedá. V zimě mi tudíž studený pivo vůbec nic neříká. Dobroty z udírny, to je jiná, to se dá baštit teplý i studený. Zkoušeli jste udit i klobásky? No a jakou máš udírnu ?? VOBRÁZEK VOBRÁZEK VOBRÁZEK

1 reakcí na tento příspěvek Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

23.11.2022 v 10:10 | Nahoru | #2765
Klobásy jsme nedělali a obrázek nemám, tak posílám alespoň druh jakej máme.

(reakce na) Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

23.11.2022 v 19:41 | Nahoru | #2766
JPechy> Máme stejnej ale ještě jsem to doplnil udírnou Kaiser

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

24.11.2022 v 07:00 | Nahoru | #2767
a jakou?

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

24.11.2022 v 09:40 | Nahoru | #2768
JPechy - a tam to udící se masíčko je pověšené anebo položené na nějakém roštu? Až budeš zase udit, dej si tam třeba pár špekáčků když není klobáska, to je pak něco úplně jiného. Švára udí často ryby nakrájené na "podkovy" a i když nejsu rybomil ( protože mě nebetyčně štvou kosti a kostičky ) tak jednomu či dvěma kouskům neodolám. On ale ví že si pak musím spravit hlad nějakým tím uzeným bůčkem a mívá ho tam pro mě v udírně taky. Ani nevím jestli to maso před uzením nějak nakládá anebo ho tam strčí jak ho přinese od řezníka.

1 reakcí na tento příspěvek Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

24.11.2022 v 10:10 | Nahoru | #2769
Položené a udí se pomálu celý den Uzení studeným kouřem snad při 60 stupňů Celsia

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

24.11.2022 v 13:51 | Nahoru | #2770
A na jakém dřevě? Nebo užíváš bukové piliny ( hobliny, štěpku ) ? My když jsme dávno doma udívali na zahradě než se z ní stalo nepřístupné poddolované území, tak jsme používali na začátek olši, pak švestku a úplně nakonec se dalo pár polínek třešně. Soused zase tvrdil že furt na hrušce je ideál ( my ale hruškový dřevo neměli tak jsme nevyzkoušeli ). Měli jsme udírnu ( po našimu vyndzok ) velikosti běžné kadibudky a tam se půlka prasátka krásně vešla i s padesáti kily klobásek.

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

24.11.2022 v 14:23 | Nahoru | #2771
Švestku a třešeň

(reakce na) Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

24.11.2022 v 16:08 | Nahoru | #2772

JPechy píše: Položené a udí se pomálu celý den Uzení studeným kouřem snad při 60 stupňů Celsia



Kaiser "80". Nastudeno se udí do 30° a to je hraniční. Pokud si to dobře pamatuju z loňska...

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

25.11.2022 v 06:15 | Nahoru | #2773
Tak snad jo. Hlavně, že to dobře dopadlo a bylo to dobrý.

2 reakcí na tento příspěvek Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

25.11.2022 v 12:20 | Nahoru | #2774
Jakej je vlastně rozdíl mezi "studeným" a "teplým" uzením? V čem teda kromě teploty kouře se to liší v působení na samotné masíčko, klobásky, sýr ? Takovej eidam zabalenej do hrubé látky a vyuzenej, ten se dá baštit taky dobře ( a to nejsu zrovna zatíženej na požírání sýrů ).

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

25.11.2022 v 13:31 | Nahoru | #2775
Toť dotaz na nějakého většího odborníka

(reakce na) Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

25.11.2022 v 13:42 | Nahoru | #2776
Bimbam> Zeptej se PaMiho, to je chemik...

(reakce na) Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

26.11.2022 v 16:47 | Nahoru | #2777
Bimbam> Studené uzení je vlastně sušení kouřem. Nedochází ke srážení bílkovin, alespoň ne v takové míře jako při uzení teplem. Trvá , nebo mělo by trvat podstatně déle. Viz. různé Schwartzwaldské šunky, italské špeky, atd. Suší se syrové maso studeným jedlovým kouřem.

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

28.11.2022 v 08:05 | Nahoru | #2778
Ale je to pak hooooooodně jedlý

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

28.11.2022 v 09:40 | Nahoru | #2779
Tak jsem si o tom čistě náhodně něco přelouskal, ono to studené uzení trvá týdny. To bych asi nevydržel jsa pažravý hladovec. Kdysi v dobách když byly v barákách otevřená ohniště, černé kuchyně a dýmníky ( takovej primitivní širokánskej komín co ústil na půdu - používá se semtam ve starejch barákách na Slovensku ) tak tam asi navěšali maso a vařili a topili a klohnili a ono se jim to pomalu vyudilo. Pak jenom šáhli do komína a bylo na stole k baště. Takže vlastně nemuseli udírnovat.

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

28.11.2022 v 10:00 | Nahoru | #2780
A dost.
Už mi tečou sliny jako blázen

1 reakcí na tento příspěvek Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

28.11.2022 v 13:17 | Nahoru | #2781
Ty to máš dobrý, šáhneš do domácí udírny a zastavíš slinotok představ a ještě si řádně nadlábneš pupek já jsem ještě pro spoustu jiných potřebných a potřebnějších věcí a oprav v baráku na dvorku nebo za kovárnou ( tam by se dobře hnípalo v závětří ) žádnou domácí udírnu nezvládnul postavit. Když to spočítám tak je asi desátá v pořadí doufám že těch devět věcí ( nová podlaha ve sklepě, zvýšení podlahy na podestě a schody na půdu, skleník, zateplení střechy kovárny a tak dál a dál a dál ) stihnu udělat do penze protože pak už na to nebudou tintilinti. A budem rádi když z důchodů poplatíme nezbytné nutnosti a zbude nám na jídlo

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

28.11.2022 v 13:36 | Nahoru | #2782
Tak investice mám každopádně taky co ti mám povídat. Ani radši nebudu vysčítávat.

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 10:12 | Nahoru | #2783
Ale však napiš, člověk se rád poučí a dozví co plánujou jinde ( a dozví se snad že není sám komu semtam něco "padá na hlavu" protože pro jedno rozdělaný a rozkutaný nestíhá druhý a třetí ) Asi sedm roků neznám jinou dovolenou než u míchačky, pily, seker, klínů,krumpáče a lopaty. Případně u výhně a kovadliny když je něco nutný udělat sofort a je tam hodně práce že se to nedá stíhat po odpolednech a po večerech či o kvíkendu. Hmmm na starým baráku jsem to měl skoro dvacet roků taky takhle Docela se těším do penze, že budu mít víc času. Ale kamarádi co už jsou penzisti mě trochu brzděj s tím že nestíhají úplně stejně ba ještě víc než když byli v pracovním procesu - protože síly ubejvají a lenóra narůstá tím jak přestane "pracovní rytmus" .

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 10:19 | Nahoru | #2784
Radši ne, mohl bys z toho mít depku

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 10:28 | Nahoru | #2785
Tak je zase na druhou stranu fajn že seš na tom s pracema kolemdokola baráku líp než já tady u nás je problém sehnat řemeslníka ( kterej umí a nezprasí práci tak že ji po něm musím předělávat ) takže jsem se musel naučit téměř devatero řemesel

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 11:12 | Nahoru | #2786
a desátá bída

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 11:34 | Nahoru | #2787
Jo, to sedí

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 12:58 | Nahoru | #2788
ono zas není dobrý si vše dělat sám

(reakce na) Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

29.11.2022 v 18:30 | Nahoru | #2789

Bimbam píše: Ty to máš dobrý, šáhneš do domácí udírny a zastavíš slinotok představ a ještě si řádně nadlábneš pupek já jsem ještě pro spoustu jiných potřebných a potřebnějších věcí a oprav v baráku na dvorku nebo za kovárnou ( tam by se dobře hnípalo v závětří ) žádnou domácí udírnu nezvládnul postavit. Když to spočítám tak je asi desátá v pořadí doufám že těch devět věcí ( nová podlaha ve sklepě, zvýšení podlahy na podestě a schody na půdu, skleník, zateplení střechy kovárny a tak dál a dál a dál ) stihnu udělat do penze protože pak už na to nebudou tintilinti. A budem rádi když z důchodů poplatíme nezbytné nutnosti a zbude nám na jídlo


A na starým hamru pět vzlykalo sirot, ..nejstarší Maryčka Magdonova...

Nezávislý pokec závislých lidí jedné stopy

30.11.2022 v 00:21 | Nahoru | #2790
Na Starých Hamrech PaMi, Myslím, ba dokonce to i vím, že tu Maryčku Magdonovu dodneška znám celou zpaměti. Stejně jako většinu Slezskejch písní. V krajině Beskyd kde jsem vyrůstal je ten bezručovský patriotismus silně v lidech zakořeněn snad dodnes. Však jsem vyrůstal mezi Lysou horou a Hamrama, půl hodiny pěšky od Gruně ( teda v čase kdy nebyl čerstvej sníh anebo už bylo prošlapáno ). Taky díky tomu nesnáším zimu a sníh. V listopadu napadlo a v dubnu někdy dokonce až v květnu roztálo.
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist