bmw_r1300gs_cartec





Téma: Zrnková káva a její příprava
 
8.7.2020 v 00:03
Ve vlákně o rumu se začala řešit káva a protože s ní lehce laboruji, zajímaly by mne zkušenosti ostatních. Pijete kafe? Jaký? Jedná se mi hlavně o jednodruhové kávy, případně jejich mixy, hrubost mletí, stupně pražení, množství a úprava vody atd. Čím ho připravujete? Páka, automat ... ? Kde kupujete? Máte zkušenosti s jinou chutí stejné kávy u jiných prodejců nebo jinak srovnáváte chuť stejné kávy? Pište, co vás napadne. Předem ale upozorňuji, že zde nechci číst názory na rozpustné hnusy nebo názory lidí, co si dávají do kafe půl litru mléka. Dík
Předchozí
1 2 3
Následující

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 00:14 | Nahoru | #1
Hodil si to do kopřiv že řešíš "mimomoto" téma?
Já bez kafe nefunguju. Extra mixy zas až tak neřeším, pro mně je kafe více-méně spotřebák a startovadlo, takže nemám čas si ho (na velmi sporadické vyjímky) až tak vychutnávat. Ale je fakt, že bez něj ráno trefím maximálně na hajzl a do koupelny. Dál se neodvažuju..
Turek vede. Jakej? Mokrej a horkej. Ale dávám si i ty rozpustné hnusy.... spíš místo čaje, u kterého se mi nechce čekat až se to vylouhuje. A stejně jako ty nechápeš mléko v kafi (což můj žaludek pozitivně kvituje), já zase nechápu v kafi ten rum. To už raději ten čaj a do něj slivovice.

Naposledy editováno 08.07.2020 00:15:00

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 00:41 | Nahoru | #2
b0b4n> Nikdo nerekl, ze piju kafe s rumem, pouze se to resilo v danem vlakne. Vypiju i turka i rozpustny kafe, ale uplne me nezajima jejich priprava Mliko v kafi piju taky, ale pak z toho kafe poznas prd, proto jsem to zminoval.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 00:49 | Nahoru | #3
Káva má být černá a hořká jako duše otcovraha.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 00:56 | Nahoru | #4
Já bez kafe nejsem schopen se ráno ani rozchodit Už jsem toho vychlastal asi rybník a z celého světa a většinou turka a střídám to s rozpustnýma a kdysi jsem si dělal překapávanou. Uvažuju o nějakém kávovaru ale nevím jestli na kapsle nebo automatu který to připraví ze zrnek komplet. Sere mě že těch kapslí je víc druhů podle výrobců a nepasujou teda všechny do jednoho stroje. Jinak zrovna ted' se řeší recyklace těch kapslí, to se asi bude odevzdávat normálně do kontejneru, mám tu poptávku od Ekokomu na nové samolepky na kontejnery, hliník z těch kapslí se bude recyklovat, lógr půjde do kompostu, je to momentálně v přípravě.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 05:13 | Nahoru | #5
Jak mi zásoby Jihlavanky klesnou pod 7 kg, tak jsem nervní. Žádný experimenty, turek.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 05:29 | Nahoru | #6
Zásobuje mě teď známá zrnkovou ze Starbucks, různé druhy a docela si pochutnavam. Čerstvě namelu v ručním mlýnku něco přes 15g na jemno a příprava v pákovém presovači z Lidlu. Mám rád tak 30ml

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 07:27 | Nahoru | #7
Tady máš vše podstatné shrnuto už dávno když chceš pořádné kafe doma za pár korun https://www.cuketka.cz/?p=4308

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 08:56 | Nahoru | #8
Kafe kupuju zrnkový z apecafe.cz
Zkoušel jsem od nich různý mixy,arabiky z Guatemaly,Mexika, prostě všechno možný,nakonec jsem zůstal u mixu Strong a nedáme na ni s kolegou v práci dopustit. Zkoušeli jsme i zrna od Tchiba atd,ale maj to hrozně přepraženy a smrdí to tím. Koupili jsme do dílny kávovar DeLonghi a dělám si pressa,bez cukru a mlika.Akorat co je kávovar v dílně, udělám jich tak 5 až 6 denně

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 10:26 | Nahoru | #9
Nejlepší byl čerstvě ručně pomletý brazilský Santos z origo moka konvičky Bialetti, následovaný Sidamem z Etiopie. Ale je to už zdlouhavé a spolu s vychutnáváním se to do hokny nehodí...
Plánuju ecam 22.110b vyloženě z lenosti, ale u Brazílie hodlám zůstat...

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 10:43 | Nahoru | #10


po dlouhém experimentování jsem zakotvil v těchto vodách...Zrnka Starbucks E ,čtrt lžíčky cukru do cca 1,5dcl,bez mléka 3-4 šálky denně.Vyrobeno na automatu DeLonghi.
Bohužel jsem si zadělal na problém a to,že pokud nejsem doma,nebo přímo v nějaké kavárně je pro mě kafe pasé(

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 10:48 | Nahoru | #11
Jestli jedes delsi cestu a chces byt nesmrtelnej ,nejlepsi je Ruska kavicka,beres vodku do konvice a zelejes kafe jako turka a je jedno jaky,treba Standart,to jsou stejne vymeteny sklady.Cim vetsi hrnek,tim vetsi nesmrtelnost a vydrz.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 10:53 | Nahoru | #12
kavu pijem. Doma mame toto https://www.bosch-h...e-kavovary/CTL636ES6 (v reale samozrejme tolko nestoji) - tym ze pracujem z domu, tak som sa dost rozozral a uz mi na cestach dost nechutia patoky (podobne ako Swerige)

sypeme do toho po mnohych pokusoch nakoniec Jihlavanku Espresso, skor jemnejsie namletie (keramicky mlyncek je sucastou kavovaru), skusali sme vsak aj Barzuz, Tchibo, IKEA, LIDL mnozstvo typov, Starbucks a vsetky tie talianske smeti (Illy a pod) a nakoniec chuti najlepsie paradoxne ta Jihlavanka

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 11:04 | Nahoru | #13
Tohle vlákno si označím. Doma mám pákovku DeLonghi a taky laboruju, co a jak připravovat.

Předtím jsem měl automat phillips, kvůli problémům se srdcem jsem rok a půl nepil kafe, tak teď si vychutnávám jedno denně.

Doma zkouším pořád něco novýho (teď Arabicu z Peru), do práce kupuju už mletou Lavazza Crema (na rychlý kafe v pákovce nebo konvičce je to dobrý).

Rád se přiučím a vyzkouším něco, co tady doporučíte.

Naposledy editováno 08.07.2020 11:09:26

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 11:42 | Nahoru | #14
Mám nějakou Rowentu, pákovou. Kupovával jsem illy, segafredo, lavazzu, i z nějakých českých pražíren, a nejlepší byla asi Lavazza.
Ovšem mě sralo pak to čištění presovače, tak jsem začal pít z Lidlu Green rozpustnou - měla by být sušená vymrazováním, ne horkým vzduchem. Není špatná

Edit: bez cukru, s troškou mlíka

Naposledy editováno 08.07.2020 11:44:17

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 11:55 | Nahoru | #15
Asi nejlepší je koupit čerstvou zrnkovou kávu v pražírně, mam rád mexiko, salvador, segafredo apod. je jenom takovej nic moc konzum, jináč jedu moka konvičku a džezvu, kapsle jsou shit, předražený, neekoligický a je v nich málo kafe, do džezvy je taky občas dobrý přimlejt pár zrnek kardamomu, mám ho v mlýnku na pepř, koupenej mletej je vyčichlej.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 12:00 | Nahoru | #16
Piju kafe , normálního turka z hrnku třídecáku. V 90% jihlavanku červenou nebo žlutou, občas si ji i ručně v mlejnku umelu a v neděli si dávám do kafe na špičku nože mletou skořici případně kousíček badyánu a špetku soli. Doma piju kafe oslazený, v práci neslazený ( když mám v práci cukr, vlezou mi na něj brzo mravenci).

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 12:35 | Nahoru | #17

petruMRD píše: Asi nejlepší je koupit čerstvou zrnkovou kávu v pražírně, mam rád mexiko, salvador, segafredo apod. je jenom takovej nic moc konzum, jináč jedu moka konvičku a džezvu, kapsle jsou shit, předražený, neekoligický a je v nich málo kafe, do džezvy je taky občas dobrý přimlejt pár zrnek kardamomu, mám ho v mlýnku na pepř, koupenej mletej je vyčichlej.



Jenže kafe do džezvy ti tady tak jemný nikdo neumele, a znašich káv je to hovno model
Vozím si z balkánu např. tuto

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 13:00 | Nahoru | #18
Mám domluvené vzorky přímo z pražírny kde pracuje kámošovo manželka. Majitel je američan a provozuje několik kaváren v Praze ale co jsem se naposledy bavil s tím kámošem tak byly během koronaviru zavřené a prý už je pak nechtěli otvírat protože tam platili nájem jak raketa a nechtěli jim slevit nebo odpustit nájem tak nevím jak to tam dopadlo.

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 13:07 | Nahoru | #19
ahoj takže jsou dva druhy kávy arabica a robusta ,robusta má asi 7x více kofeinu,nejlepší jsou pákové kávovary kde si sám nameles v mlýnku hrubost a dáš vody kolik chceš,říká se 20 vteřin a vypnes kávovar ,jedna z nejlepších je brazilska,nekupuj kapsle a podobně šmejdy tam jsou zbytky smetene

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 13:21 | Nahoru | #20
Čau, nejsem extra labužník co se kávy týče (rozpustnej hnus s litrem mlíka a kilem cukru), ale doporučuju navštívit http://www.rostakafe.cz/ je to malá kavárnička s pražírnou v Kašperských horách. Každoročně navštěvujeme aspoň jednou na kafe a nějaký si přítelkyně odváží domů. Říká, že je to výborný kafe, nemůžu potvrdit, vše mi příjde stejný.

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 13:32 | Nahoru | #21

titus píše: Jenže kafe do džezvy ti tady tak jemný nikdo neumele, a znašich káv je to hovno model
Vozím si z balkánu např. tuto


To mi ani moc nesejří, že to tady nikdo tak jemný neumele, neboť mi mletý kafe nesmí přes práh kafe si melu sám v albánským alpakovým mlejnku, kterej mele naprach

(reakce na) Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 13:34 | Nahoru | #22

Haskell píše: Čau, nejsem extra labužník co se kávy týče (rozpustnej hnus s litrem mlíka a kilem cukru), ale doporučuju navštívit http://www.rostakafe.cz/ je to malá kavárnička s pražírnou v Kašperských horách. Každoročně navštěvujeme aspoň jednou na kafe a nějaký si přítelkyně odváží domů. Říká, že je to výborný kafe, nemůžu potvrdit, vše mi příjde stejný.


Nezbývá než souhlasit, byl jsem tam a dělaj výbornou džezvu i nějaké vzorky jsem nakoupil

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 15:51 | Nahoru | #23
Doma si připravuji espresso z automatu Sencor za 5.tis,které funguje bezvadně na rozdíl od espressa Siemens za čtyřnásobek ceny,které mě půl roku po záruce kleklo. Zrnkovou kávu kupuji v bille,mám to nejblíž.

Zrnková káva a její příprava

8.7.2020 v 16:49 | Nahoru | #24
...dělám espresso v automatu (víc vody, cca 80ml), když jsem línej ...a naopak ručním mlýnkem a v páce, když si chci dopřát vůni čerstvě ručně namletýho kafe ještě před spařením
...kdysi jsem jako každej doma pil pochopitelně turka a ke všemu sladkýho, pak přišlo období mlíka, opět to pil každej - turka už teď do huby nevemu (uplet jsem si postupně sám na sebe bič)
...nejdřív přestalo mlíko, pak postupně cukr ze dvou kostek jedna, půlka, nic a už desítky let piju jedině hořký (jinak už si ho nevychutnám)
...když není zbytí a potřebuju kafe, vypiju i rozpustný
...s druhy a značky celejch zrnek víceméně experimentuju, některý mi chutnaj míň (těm se pro příště snažím vyhnout, když si to zapamatuju, black list si nepíšu , takže se mi občas stane, že si vzpomenu až když mi znova nechutná ) některý víc a k těm se zase častěji vracím, ale že bych lpěl pouze výhradně na jednom, to ne, rád zkouším a ochutnávám

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 09:38 | Nahoru | #25
Ja jsem s kafem zatim ve fazi, ze hledam jednodruhoveho jednorozce. Zkousim zemi za zemi, druh za druhem a snazim se si to psat. Pomalicku mi zacina chutna kyselejsi kafe, protoze uz jsem z te horkosti uplne zhorklej. Nektere jsou lepsi, nektere horsi. Zkousel jsem i kafe z divokych cibetek, ale krome te jemnosti jsem mel v hlave jen tu cenu, takze nic pro me. Problem je, ze se ty chute hrozne meni. Jak moje, tak i kafe. Casto to chutna jinak, nez si clovek pamatuje. Velky vliv ma samozrejme cisteni kavovaru, vstupni voda a co mel predtim v hube. Piju espresso max 40ml. Vetsi uz je znat v chuti. Kafe bych mohl pit furt, ale mam dva problemy: zacalo mi to palit pajsl a mam pak problemy se spanim, tak jsem se musel uklidnit na 2-3, max 4 kafe denne. Mam automat s mlynkem a mleti necham na stred. Jeste pouzitelne je trochu jemnejsi mleti. Nad pakou jsem uvazoval, ale je s tim na me moc prace. Jak rikal muj kamarad s automatem, kdyz mu druhej s pakou vysvetloval, jak rano dela kafe..v pulce ho prerusil a rika: no jo, ale to ja uz jsem davno v praci

Jinak jako zajimavost nebo darek zkuste: https://www.blackinsomnia.cz/ Cekal jsem ucinek na ukor chuti, ale neni to tak spatny. Chutna to jinak, ale je to dobry. Mne osobne to ale tep nezvedlo

Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 10:57 | Nahoru | #26
Já už několik let nejčastěji tuto kombinaci. Automat v práci uvařil už pěknou řadu káv a stále i po letech maká.








Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 13:34 | Nahoru | #27
E: Jsem napsal blbost o smesich. Spletl jsem se o pytlik

Naposledy editováno 12.07.2020 15:25:20

Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 15:10 | Nahoru | #28
hele jak tě pálí pajsl dávám po kávě trošku vod y na redeni

Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 16:00 | Nahoru | #29
Zrno melem - ascaso i mini i2 , a espreso robim cez lelit pl 41 tem , slopem arabiky (:

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

9.7.2020 v 16:42 | Nahoru | #30
Jediná správná příprava je espresso, osobně si myslím, že nezáleží ani tak na páka/automat, jako spíš na tom, aby stroj byl udržovaný a pravidelně čištěný.
Hrubost mletí se musí vychytat hlavně podle stroje, to takhle obecně říct nejde. Kafe kupuju z pražírny a do měsíce spotřebovat. Je zajímavý, když se dá s pražírnou domluvit a vyzkoušet i víc stupňů pražení - já mám třeba radši pražené míň, káva pak není tolik hořká, je jemnější. Konkrétní odrůdu nejde radit - je to jako s vínem, když ti doporučím chardonnay, tak záleží na oblasti, na vinaři, na ročníku... Pokaždý bude chutnat jinak. Musíš zkoušet a zkoušet. Poradil bych ti svého aktuálního favorita, ale nechci aby to lidi začali kupovat, protože dřív nebo později dojde a já pak budu zas muset zkoušet nový odrůdy a potrvá měsíce, než najdu nový ideál :)
Předchozí
1 2 3
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist