1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

Já bez kafe nefunguju. Extra mixy zas až tak neřeším, pro mně je kafe více-méně spotřebák a startovadlo, takže nemám čas si ho (na velmi sporadické vyjímky) až tak vychutnávat. Ale je fakt, že bez něj ráno trefím maximálně na hajzl a do koupelny. Dál se neodvažuju..
Turek vede. Jakej? Mokrej a horkej. Ale dávám si i ty rozpustné hnusy.... spíš místo čaje, u kterého se mi nechce čekat až se to vylouhuje. A stejně jako ty nechápeš mléko v kafi (což můj žaludek pozitivně kvituje), já zase nechápu v kafi ten rum. To už raději ten čaj a do něj slivovice.

Naposledy editováno 08.07.2020 00:15:00


Zkoušel jsem od nich různý mixy,arabiky z Guatemaly,Mexika, prostě všechno možný,nakonec jsem zůstal u mixu Strong a nedáme na ni s kolegou v práci dopustit. Zkoušeli jsme i zrna od Tchiba atd,ale maj to hrozně přepraženy a smrdí to tím. Koupili jsme do dílny kávovar DeLonghi a dělám si pressa,bez cukru a mlika.Akorat co je kávovar v dílně, udělám jich tak 5 až 6 denně

Plánuju ecam 22.110b vyloženě z lenosti, ale u Brazílie hodlám zůstat...

sypeme do toho po mnohych pokusoch nakoniec Jihlavanku Espresso, skor jemnejsie namletie (keramicky mlyncek je sucastou kavovaru), skusali sme vsak aj Barzuz, Tchibo, IKEA, LIDL mnozstvo typov, Starbucks a vsetky tie talianske smeti (Illy a pod) a nakoniec chuti najlepsie paradoxne ta Jihlavanka


Předtím jsem měl automat phillips, kvůli problémům se srdcem jsem rok a půl nepil kafe, tak teď si vychutnávám jedno denně.
Doma zkouším pořád něco novýho (teď Arabicu z Peru), do práce kupuju už mletou Lavazza Crema (na rychlý kafe v pákovce nebo konvičce je to dobrý).
Rád se přiučím a vyzkouším něco, co tady doporučíte.

Naposledy editováno 08.07.2020 11:09:26
Ovšem mě sralo pak to čištění presovače, tak jsem začal pít z Lidlu Green rozpustnou - měla by být sušená vymrazováním, ne horkým vzduchem. Není špatná

Edit: bez cukru, s troškou mlíka
Naposledy editováno 08.07.2020 11:44:17
1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava
1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Zrnková káva a její příprava
petruMRD píše: Asi nejlepší je koupit čerstvou zrnkovou kávu v pražírně, mam rád mexiko, salvador, segafredo apod. je jenom takovej nic moc konzum, jináč jedu moka konvičku a džezvu, kapsle jsou shit, předražený, neekoligický a je v nich málo kafe, do džezvy je taky občas dobrý přimlejt pár zrnek kardamomu, mám ho v mlýnku na pepř, koupenej mletej je vyčichlej.
Jenže kafe do džezvy ti tady tak jemný nikdo neumele, a znašich káv je to hovno model

Vozím si z balkánu např. tuto

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava
1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

Haskell píše: Čau, nejsem extra labužník co se kávy týče (rozpustnej hnus s litrem mlíka a kilem cukru), ale doporučuju navštívit http://www.rostakafe.cz/ je to malá kavárnička s pražírnou v Kašperských horách. Každoročně navštěvujeme aspoň jednou na kafe a nějaký si přítelkyně odváží domů. Říká, že je to výborný kafe, nemůžu potvrdit, vše mi příjde stejný.
Nezbývá než souhlasit, byl jsem tam a dělaj výbornou džezvu i nějaké vzorky jsem nakoupil

...kdysi jsem jako každej doma pil pochopitelně turka a ke všemu sladkýho, pak přišlo období mlíka, opět to pil každej - turka už teď do huby nevemu

...nejdřív přestalo mlíko, pak postupně cukr ze dvou kostek jedna, půlka, nic a už desítky let piju jedině hořký (jinak už si ho nevychutnám)
...když není zbytí a potřebuju kafe, vypiju i rozpustný
...s druhy a značky celejch zrnek víceméně experimentuju, některý mi chutnaj míň (těm se pro příště snažím vyhnout, když si to zapamatuju, black list si nepíšu



1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava

Jinak jako zajimavost nebo darek zkuste: https://www.blackinsomnia.cz/ Cekal jsem ucinek na ukor chuti, ale neni to tak spatny. Chutna to jinak, ale je to dobry. Mne osobne to ale tep nezvedlo

1 reakcí na tento příspěvek Zrnková káva a její příprava
Hrubost mletí se musí vychytat hlavně podle stroje, to takhle obecně říct nejde. Kafe kupuju z pražírny a do měsíce spotřebovat. Je zajímavý, když se dá s pražírnou domluvit a vyzkoušet i víc stupňů pražení - já mám třeba radši pražené míň, káva pak není tolik hořká, je jemnější. Konkrétní odrůdu nejde radit - je to jako s vínem, když ti doporučím chardonnay, tak záleží na oblasti, na vinaři, na ročníku... Pokaždý bude chutnat jinak. Musíš zkoušet a zkoušet. Poradil bych ti svého aktuálního favorita, ale nechci aby to lidi začali kupovat, protože dřív nebo později dojde a já pak budu zas muset zkoušet nový odrůdy a potrvá měsíce, než najdu nový ideál :)