globalmoto_duben_nolan





Téma: Výroba vína, jak na to
2.10.2018 v 21:24
Děláte doma víno z vinné révy, případně z jiného ovoce?
Za jak dlouho doma začíná kvasit mošt a jaká je optimální teplota pro kvašení?
Pokouším se opět vyrobit pitelné víno, tak bych byl rád za každou radu.
Mám mošt dva dny v cca 23 st. teplé místnosti, dal jsem živnou sůl i kvasinky a stále nekvasí, je to v pořádku?
Demižony jsem před naplněním moštem vysířil, může obsah oxidu síry ovlivnit začátek a dobu kvašení?
Budu rád za relevantní příspěvky

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 22:41 | Nahoru | #1
Danny350> V podstatě se liší tím,že modré hrozny se lisují třeba až po týdnu uložení ,aby víno bylo červené od slupek.Pokud se vylisují ihned je z toho víno růžové.To vysíření nádob předem by nemělo vadit,protože již před lisováním se do hroznů dává malé množství perosulfitu proti nemocím vín.Vhodné je také u šťávy změřit cukernatost a v případě nutnosti dosladit tak na těch cca 20%.No ono je to trochu složitější,především při dalším síření.Ale u trochu domácího vína se to dá přehlédnout.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 23:22 | Nahoru | #2
Edrig> Přesně tak. Jinak pokud by u mě začal mošt nakonec kvasit, až by se hodně rozjel (cca za den kvašení), dal by ho chladnější místnosti (17-18 st) a nechal zcela vykvasit. Až by přestal kvasit, stočil bych ho do znovu vysířených demižonů, dal bych tentokrát méně - jen třetinu plátku na cca 20 litrový demižon a ten bych doplnil až pod zátku. Nechal bych tam ještě zátku kvasnou. Potom bych to nechal dozrát a případně ještě znovu stočil, pokud by bylo potřeba. Je to tak správně?

btw: já u těch demižonů už trávím většinu času a jsem více napnutej (začne to už konečně) než u napínavého filmu

Naposledy editováno 03.10.2018 23:29:12
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist