bmw_r1300gs_cartec





Téma: Výroba vína, jak na to
2.10.2018 v 21:24
Děláte doma víno z vinné révy, případně z jiného ovoce?
Za jak dlouho doma začíná kvasit mošt a jaká je optimální teplota pro kvašení?
Pokouším se opět vyrobit pitelné víno, tak bych byl rád za každou radu.
Mám mošt dva dny v cca 23 st. teplé místnosti, dal jsem živnou sůl i kvasinky a stále nekvasí, je to v pořádku?
Demižony jsem před naplněním moštem vysířil, může obsah oxidu síry ovlivnit začátek a dobu kvašení?
Budu rád za relevantní příspěvky
Předchozí
1 2
Následující

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

2.10.2018 v 22:01 | Nahoru | #1
Hele, domácí víno dobrý, ale prdel to není, můj táta ( už 14 let na mě kouká ze shora ) to pár krát zkoušel, a vždycky to musel vylít...

(reakce na) Výroba vína, jak na to

2.10.2018 v 22:21 | Nahoru | #2
GL1> no každý rok vlastní luxusní burčák (lepší jsem nepil), víno už ale nic moc, i když mně ho sem tam někdo pochválí
Letos jsem chtěl ale povýšit a asi trochu víc přesířil, a nebo nevím

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 00:33 | Nahoru | #3
23°C je dost, mělo by se to rozjet do pár dnů (pokud to ale delší dobu nezačne, zbytečně to oxiduje a může to i chytit plíseň - potom bych to buď přihřál nebo si sežeň třeba trochu kvasnic o někoho známého, komu už to valí). Pokud jsi sířil plátkem, což předpokládám, tak by se ti nemělo podařit to přesířit (na 50l demižon dávám půl velkého plátku). Přebytek síry vyletí ven z demižonu při nalívání.

Naposledy editováno 03.10.2018 00:35:10

2 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 10:35 | Nahoru | #4
Bylo by dobrý napsat aspoň, zda zpracováváš bílý či modrý hrozny, neboť výroba vína se u nich diametrálně liší.
Jinak burčák by měl být tak okolo 7 dnů od založení kvasu.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 10:41 | Nahoru | #5

Danny350 píše: Bylo by dobrý napsat aspoň, zda zpracováváš bílý či modrý hrozny, neboť výroba vína se u nich diametrálně liší.
Jinak burčák by měl být tak okolo 7 dnů od založení kvasu.


Červený by asi nechal třeba v kádi a nedával do demižonu. Z toho usuzuju bílou odrůdu. Ano, burčák trvá pár dní, ale rozjet by se mu to mělo daleko dříve.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 10:50 | Nahoru | #6
BlackSabbath> No je to třetí den a zatím nic. Použil jsem půl sirného plátku na 20l demižon. Ty demižony mám dva a nekvasí ani jeden. Teplota momentálně 22 st.
Dřív jsem nesířil a bylo to v pohodě. Zkusím zvýšit teplotu na 25 st. Má smysl ještě zkusit dát znovu kvasinky, případně živnou sůl?
Případně vylít a znovu naplnit, aby se uvolnily oxidy síry?
A jedná se samozřejmě o bílé víno.

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 11:11 | Nahoru | #7
U bílýho nevím, to nedělám. Červený se pět dní tváří, že nic a pak to z ničeho celkem rychle přejde do burčáku.
U bílýho bych řekl to bude mít pozvolnější nástup, ale tři dny je podle mýho předčasný plašit, že to nekvasí.
Nejlíp je to vidět na kvasné zátce. I to co okem nevidíš, na kvasné zátce vidíš, jestli to probublává.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 11:12 | Nahoru | #8
jarikGSXR> Teoreticky to můžeš vylít, ať se to trošku nadechne zase, ale moc nevěřím, že by jsi to přesířil. Určitě to můžeš přihřát, pokud to neuvaříš, tak bez problému. Klidně přidej kvasinky, jestli ještě máš (nezapomeň zahřát na uvedenou teplotu). Ideálně sehnat trošku už rozjetých kvasnic od někoho známého, pokud máš možnost.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 11:41 | Nahoru | #9
Danny350> Kvasné zátky mám a zatím vůbec nic. Netvoří se ano bublinky uvnitř, což je také divné. Většinou se dole usadí jenom kal, teď jako by tam byl spíš chuchvalec vaty. Zkusím to vyfotit a dám sem foto. Ještě varianta zkusit to rozjet burčákem. Zatím to zkouším tedy přihřát na cca 26 st, potom případně ten burčák a nebo znovu kvasinky, tak uvidíme

Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 11:54 | Nahoru | #10

Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 12:45 | Nahoru | #11
Shodou okolností jsem v pátek také něco otrhal a vymačkal.
Bouření nevidím ale na hladině už mám pěnu, takže asi kvasí.
Asi bych ještě počkal.

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 13:22 | Nahoru | #12
jarikGSXR> Pokud to budes přelívat, tak bych to zrovna odkalil.

Naposledy editováno 04.10.2018 09:29:39

Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 13:24 | Nahoru | #13
veškeré info co potřebuješ je zde : http://www.admiral-...20Boris%20Valenta%20(1965).pdf
here

Naposledy editováno 03.10.2018 13:24:36

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 13:49 | Nahoru | #14

BlackSabbath píše: jarikGSXR> Pokud to budes prelívat, tak bych to zrovna odkalil.


Ptal jsem se jednoho vinaře a ten mně říkal, ať to teď neodkaluju

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 13:53 | Nahoru | #15
už by se to mělo dávno rozject. Podle fotky to máš ale na dně mrtvý. Pyrosíričitanem se to sice zastavuje, ale to bys musel notně zasířit. Osobně bych udělal trochu zákvasu, a pak znova založil. Neodkaluje s,e aby kvasinky měli kde ještě být a mohli prokvášet. v první vlně.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 13:59 | Nahoru | #16
mikro> Také mně to připadne, že to je na dně mrtvý, otázka ale proč? Zkusím sehnat ten burčák a případně znovu kvasinky. Stáčet to nebudu.

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 16:48 | Nahoru | #17
Tak jsem koupil dva litry burčáku (pěkně kvasil), nechal pomalu nahřát na 27 st a nalil do obou demižonů. Tak uvidíme.
Jinak ještě k moštu, cukernatost 24 st. Chtěl jsem 23 ale nakonec je 24.

Naposledy editováno 03.10.2018 16:50:40

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 17:59 | Nahoru | #18
jarikGSXR> tak dej vědět, jak to dopadlo

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 18:16 | Nahoru | #19

Danny350 píše: jarikGSXR> tak dej vědět, jak to dopadlo


Zatím to vypadá, že kvasinky z burčáku jsou po smrti

Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 18:23 | Nahoru | #20
jarikGSXR> Nejsou. Jen jich je teď ještě málo. Dej jim čas se namnožit.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 20:09 | Nahoru | #22

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 21:05 | Nahoru | #23

jarikGSXR píše: Zatím to vypadá, že kvasinky z burčáku jsou po smrti


Odkalení po vylisování je běžný postup (samozřejmě je potřeba nechat ten největší kal sednout). Tady máš první krok pro lepší víno a taky se snižuje např. riziko, že to chytne sirku. Jinak cukernatost velice slušná. Já myslím, že se to teď rozjede, když jsi tam nalil ten burčák.

Naposledy editováno 03.10.2018 21:11:21

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 3.10.2018 v 22:41 | Nahoru | #24
Danny350> V podstatě se liší tím,že modré hrozny se lisují třeba až po týdnu uložení ,aby víno bylo červené od slupek.Pokud se vylisují ihned je z toho víno růžové.To vysíření nádob předem by nemělo vadit,protože již před lisováním se do hroznů dává malé množství perosulfitu proti nemocím vín.Vhodné je také u šťávy změřit cukernatost a v případě nutnosti dosladit tak na těch cca 20%.No ono je to trochu složitější,především při dalším síření.Ale u trochu domácího vína se to dá přehlédnout.

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 23:22 | Nahoru | #25
Edrig> Přesně tak. Jinak pokud by u mě začal mošt nakonec kvasit, až by se hodně rozjel (cca za den kvašení), dal by ho chladnější místnosti (17-18 st) a nechal zcela vykvasit. Až by přestal kvasit, stočil bych ho do znovu vysířených demižonů, dal bych tentokrát méně - jen třetinu plátku na cca 20 litrový demižon a ten bych doplnil až pod zátku. Nechal bych tam ještě zátku kvasnou. Potom bych to nechal dozrát a případně ještě znovu stočil, pokud by bylo potřeba. Je to tak správně?

btw: já u těch demižonů už trávím většinu času a jsem více napnutej (začne to už konečně) než u napínavého filmu

Naposledy editováno 03.10.2018 23:29:12

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 23:34 | Nahoru | #26
troufam si tvrdit ze udelat dobry vino nebude takova prdel jako vypalit dobrou palenku, ac se snazim delat temer vse sam (uz pro svou vlastni hrdost) zrovna vyrobu dobrejch vin bych nechal vinarum a casu..

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 23:49 | Nahoru | #27

kerut píše: troufam si tvrdit ze udelat dobry vino nebude takova prdel jako vypalit dobrou palenku, ac se snazim delat temer vse sam (uz pro svou vlastni hrdost) zrovna vyrobu dobrejch vin bych nechal vinarum a casu..


Prdel to určitě není. Pokouším se o to již desítky let. Dělám víno z angreštu, bezu, jablek a kdoví z čeho a docela v pohodě. Letos byla ale na zahradě abnormální úroda hroznů (konečně nic na jaře nezmrzlo) a tak přebytky musím zpracovat. Z cca 25 hlav zbylo asi 30-40 kg na víno. Snad poprvé se opravdu snažím (kvalitní drtič-dokoupil jsem válce na hrozny, odstřapkování, měřiče, chemie a pod.) a tak chci aby to bylo dost pitelné. Párkrát se mně to již trochu podařilo (někteří to víno docela chválili), přesto myslím, že za nic stejně nestálo. Dříve jsem to až tak neřešil, vždy to dobře vykvasilo, teď se tomu nějak nechce. No bohužel, jak se s tím začínám moc piplat, hned se to začíná srát

(reakce na) Výroba vína, jak na to

3.10.2018 v 23:55 | Nahoru | #28
jarikGSXR> covece v tomhle neporadim, ac chemik tohle me nikdy nenapadlo zkouset, a co vim tak to nezkousel ani nikdo ze znamejch v tomhle oboru..
ja bych to kvasil standartni cestou a prohnal pres dest. kolonu kazdopadne drzim palce

1 reakcí na tento příspěvek Výroba vína, jak na to

4.10.2018 v 09:11 | Nahoru | #29
Tak dnes ráno jeden demižon začíná konečně bublat. Večer se trochu zakalil, začaly se množit kvasinky a ráno už to jede. Druhý zatím nic. Burčák, zdá se, to zachránil. Mám teď mošt v cca 24 st. teplé místnosti. Co dál ? Mám ho přemístit do cca 18 st., aby se kvašení zpomalilo a kdy přesně?

1 reakcí na tento příspěvek (reakce na) Výroba vína, jak na to

Skvělá odpověď, děkuji! 4.10.2018 v 09:40 | Nahoru | #30

jarikGSXR píše: Tak dnes ráno jeden demižon začíná konečně bublat. Večer se trochu zakalil, začaly se množit kvasinky a ráno už to jede. Druhý zatím nic. Burčák, zdá se, to zachránil. Mám teď mošt v cca 24 st. teplé místnosti. Co dál ? Mám ho přemístit do cca 18 st., aby se kvašení zpomalilo a kdy přesně?


No vidíš, co jsem ti psal... U druhého demižonu ještě počkej, když se nerozjede do jednoho až dvou dnů, dáš do něho trošku z toho prvního, ten už bude krásně kvasit Já bych to asi nechal v tom teple pořád, vzhledem k tomu, jaký jsi měl problém s rozjetím kvasu. Aspoň ti to dobře a rychle vykvasí. Jinak jak se zde psalo, bílé se doslazuje na 21°, červené na 24°, pokud to již nemá danou cukernatost zráním.
Jinak po vykvašení to necháš sednout (pozor na oxidaci, když nebudeš mít plnou nádobu), stočíš, dáš do plna a necháš čistit. Samozřejmě přidat síru (vysířit demižon, pyrosulfit nebo tekutou síru). Jakmile se to vyčistí, minimálně zase ještě stočit ze sedliny. Toto je základní postup, dále můžeš dát čířidla, atd., ale to je myslím na toto množství a účel zbytečné. Jen škoda, že jsi to neodkalil na začátku, to kvalitě vína taky dost pomáhá.

Naposledy editováno 04.10.2018 09:46:10
Předchozí
1 2
Následující
Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit nebo registrovat.


TOPlist