Zemřel Jiří Krampera, zakladatel Říčanských šlapaček a první trialový mistr republiky

Ve věku 92 zemřel ve švýcarském Neuhausenu Ing. Jiří Krampera, jenž stál v 60. letech u zrodu českého trialu, který všemožně propagoval. Sestavil jakousi „Kuchařku“ trialu a spolu s Janem Šiffnerem dali v roce 1967 vzniknout Říčanským šlapačkám. Jiří Krampera byl vlastně i prvním domácím šampionem. V roce 1968 se podařilo vypsat tzv. Československý pohár ve šlapačkách (nebo také Pohárový přebor ČSSR ve šlapačkách), mělo se jet pět soutěží, ale odjely se jen dvě, další se kvůli okupaci vojsky Varšavské smlouvy nekonaly. Obě soutěže vyhrál v absolutním pořadí právě Jiří Krampera. Jím založený Automotoklub Trial měl sídlo v Opletalově ulici a v roce 1968 vydal dva sešity Zpravodaje trial, v němž byly popisovány šlapačkové soutěže i dění kolem nich.

Krampera se po okupaci rozhodl emigrovat a usadil se v Curychu. I tam se věnoval šlapačkám a v roce 1971 dokonce startoval v domácí soutěži mistrovství Evropy – v Oberdiessbachu (vyhrál Mick Andrews na Osse) obsadil na Bultacu 30. místo a nechal za sebou mj. dalších 12 Švýcarů. V té době bylo Kramperovi už 44 let. Ze Švýcarska poslal špičkové šlapačkáře na čele s Rudim Wyssem do Říčan na 1. mezinárodní Říčanské šlapačky 1970, což byl krok, který následně vedl k přidělení jedné ze soutěží mistrovství Evropy 1974 do Říčan. Švýcaři Wyss, Menzi a Hasler byli první „západní“ šlapačkáři, kteří k nám přijeli.


Tabulka: Krampera 30. v Oberdiessbachu 1971

Inženýr Krampera se ve Švýcarsku neztratil, pracoval na silničních projektech, ale také se věnoval vývoji převodů a ráfků pro bicykly. Na některé své nápady dokonce získal patent, který pak využívaly firmy Shimano či Spezialized. Posledních třicet let žil v Neuhausenu, kde skonal na Štědrý večer ve věku nedožitých 93 let.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist