X-trial – exotika za každou cenu?

Sotva skončila jedna trialová sezona, začala další. Aspoň ta halová. Ta se tradičně rozpíná přes zimu, od podzimu do jara. A zatímco FIM hovoří o expanzi na nová teritoria, celý seriál budí spíš rozpaky.

Evropa, Afrika nebo Jižní Amerika?

Zatímco soutěže ve Francii a Španělsku (včetně Andory) nikoho nepřekvapí a Vídeň s Budapeští… no budiž, i když tam zase tak trial populární není (znáte někdo nějakého maďarského trialistu?), je to aspoň v Evropě. Ale ostrov Réunion u Madagaskaru? Nebo americký Ekvádor? Naopak se nejede vůbec nic v Itálii ani ve Velké Británii, kolébce trialu. O Německu
i Skandinávii ani nemluvě. Belgie? Švýcarská Ženeva? Japonsko? Nebo Paříž s tradicí Trialu Master? Ani stopy. Že je to celé postavené podivně svědčí i skutečnost, že pořadatel soutěže v ekvádorském Quitu, plánované na 29. února, už stihl soutěž zrušit. Takže kalendář letošního šampionátu nesoucího hrdý název mistrovství světa, je následující (Quito si škrtněte):

Španělský šampionát s několika hosty

Podobné rozpaky budí i jezdecké obsazení. To určuje pořadatel a tím je z pověření FIM (prostě komerční smlouva) španělská agentura 2play. Ta nominuje pět stálých jezdců a k nim přiřadí tři další jen pro určitou soutěž. To je celkem osm jezdců. Loni jich startovalo devět, což je logické, když se v prvním kole utkají vždy trojice a nejslabší má padáka. Vzhledem k pořadateli nepřekvapí, že z pěti nominovaných jsou čtyři Španělé a jeden Francouz (přeci jen je Thierry Michaud šéfem trialu ve FIM…), z dodatečně nominovaných na první soutěž jsou dva Španělé a jeden Francouz (inu, navíc je Réunion francouzké území).

Není tu tedy žádný Ital ani Brit jako v minulých letech, není tu ani tradiční japonský veterán Fujinami. Ani nikdo z místních, ale to v Africe nepřekvapí.

Proč se nejede mistrovství světa v Sheffieldu?

Mnohé čtenáře možná napadne, proč není halový trial v britském Sheffieldu součástí světového šampionátu. Nehledě na to, zda bude či nebude brexit, se domnívám, že Britové si prostě nechtějí do toho nechat od Španělů kecat. Přitom i v Sheffieldu bude 28. prosince startovat pět Španělů, bez nich to prostě v trialu dnes nejde, ale postaví se proti nim pět Britů. Sheffield Indoor Trial se pojede mezi vánočními svátky už po 25., slaví tedy docela slušné jubileum.

Kdo tedy vyhrál na ostrově Réunion

Systém soutěží X-trial je tento: je postaveno šest umělých sekcí, převážně z betonových a železných profilů. V prvním kole se jede jen pět sekcí, ve druhém kole také (ale opačným směrem), pak se na jediné sekci rozhodne o tom, kdo bude na bedně stát do počtu a nakonec je finále, které se jede na všech šesti sekcích.

Na ostrově Réunion v prvním kole vypadli oba Francouzi, takže od druhého kola se jel
istě španělský mistrák. Podle očekávání postoupili do finále Adam Raga a Toni Bou, o třetí místo si to rozdali Miquel Gelabert a Jaime Busto. A tady je další specialitka. Busto měl ve druhém kole stejně trestných bodů jako Jorge Casales. Větší počet čistých sekcí měl Casales, přesto nepostoupil, protože rozhodl lepší celkový čas za projetí všech pěti sekcí. Busto byl rychlejší o 37 sekund. Tím vzalo za své i mé tvrzení, že trial není závod, ale soutěž, protože rozhodují body a ne
as. Jak vidíte, je to závod…

Po krátké epizodě na jedné sekci, kterou projel Busto za dva body a získal tak třetí místo na bedně, zatímco Gelabert neprojel, přišlo finále. Na prvních pěti sekcích Raga třikrát spadl a ztrácel na Boua už 11 bodů, takže si mohl Toni dovolit neprojet poslední sekci, zatímco Raga se na ní blýskl jediným šlápnutím. Vyhrál tedy jednoznačně 26násobný mistr světa a získal 20 klasifika
ních bodů do mistrovství světa 2020. Boduje se 20, 15, 12, 9, 6, 4, 2, 1. Nejhorší výsledek sezony se škrtá.

Další soutěž se jede v Rennes, ve francouzké Bretani.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist