Trialové mistrovství světa začalo blamáží

V Metzeler Offroad Parku v Pietramuratě, kde se letos už jelo motokrosové mistrovství světa, trialové mistrovství Evropy a trialové mistrovství italské, se jede první letošní soutěž trialového mistrovství světa, kterému se v posledních letech říká TrialGP, aby to bylo honosnější (podle vzoru MotoGP samozřejmě).

Úžasná novinka v podobě sobotní noční kvalifikace ovšem skončila totálním fiaskem: kvalifikační sekci neprojel ani jeden z 15 nominovaných jezdců kategorie TrialGP, a to ani v jednom ze dvou pokusů. Každý z nich tak dostal dvakrát pět trestných bodů a nikomu nemohli změřit čas, který měl být hlavním kritériem pro určení pořadí při nedělním startu.

Už to, že se v trialu jezdí kvalifikace, byl dementní nápad, ale že někoho napadne, aby se ta kvalifikace jela pozdě večer za umělého osvětlení, to už autorovu demenci jednoznačně potvrzuje. Kvalifikace je čirý nesmysl, protože je úplně jedno, jestli jezdec odstartuje v 9:46 nebo až 10:00, na soutěž má celkem 5 hodin.

Dvě kvalifikace, to je další letošní novinka. Podle vzoru MotoGP se jim říká Q1 a Q2. V podstatě jde o to, že když jezdec poprvé spadne, má ještě druhou šanci. No, ani to nestačilo, protože umělé osvětlení sekce a silný déšť způsobily, že ani jeden jezdec kategorie TrialGP nedokázal sekci bez pádu projet, přestože byl úsek oproti Q1 trochu upraven na méně obtížný.

Celá „kvalifikace“ tak byla k ničemu, o pořadí na startu rozhodlo losování… Vlastně pardon, nebyla k ničemu, vybíralo se vstupné 10 eur. Přišli si diváci za ty prachy na své?

Další rána čeká diváky v neděli, protože zjistí, že v Itálii zcela chybí obě ženské kategorie. Přitom ženy jezdí o titul mistryně světa stejně jako muži. Usoudil někdo, že by sedm soutěží za sezonu bylo pro děvčata moc? Zato kategorie 125 cm3 povýšila na statut mistrovství světa. To je vlastně třetí letošní novinka. Nebo už čtvrtá?

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist