Světový trial v Kramolíně

V neděli 14.července uspořádal Automotoklub Nepomuk devátý podnik třináctidílného světového seriálu mistrovství světa v trialu jednotlivců. Závod elitní World Pro vyhrál Španěl Adam Raga, nejlepším z českých závodníků byl devátý Martin Matějíček v kategorii do 125ccm.

Po třech letech měli diváci možnost sledovat světový trial na území České republiky a počasí jim k tomu vytvořilo senzační podmínky. Do Kramolína přijelo celkem padesát jezdců ze čtrnácti zemí světa. Jezdci všech tří kategoriích World Pro, Junior, 125ccm závodili v okolí Kramolína, kde absolvovali tři kola po dvanácti přírodních sekcích.

Jak se předpokládalo, tak největší souboj probíhal mezi španělskými hvězdami světového trialu dvojnásobným mistrem světa Adamem Ragou a šestinásobným šampionem a lídrem letošní sezony Toni Bou. České podnebí ovšem svědčí Ragovi, který tu už dvakrát vyhrál a v neděli svoji vítěznou výsledkovou bilanci v Kramolíně potvrdil dalším vítězstvím, když o tři trestné body zdolal svého největšího soupeře Toni Boua.

Španěl Toni Bou nebyl po závodu příliš spokojený, když si stěžoval na nízkou náročnost tratě a chyby traťových rozhodčích. Důvod bude především v tom, že šampionát sice stále vede s celkem 163 body, ale od druhého Ragy ho už dělí jen dva body, takže se mu obhajoba titulu začíná pořádně komplikovat.

Naopak vítěz Adam Raga si závod pochvaloval, když mimo jiné uvedl: „Dnes jsem odjel skutečně dobrý trial a jen jednou jsem opravdu chyboval. V páté sekci posledního kola to byla jediná chyba a tak trošku smůla. Najel jsem si do stejné vyjeté koleje, jako v předchozích dvou kolech, ale v tom posledním už byla mnohem hlubší a dostal pořádnou ránu do nohou. Měl jsem vůbec štěstí, že jsem se tam nezranil. Každopádně jsem udržel potřebnou koncentraci a závod dovedl do úspěšného konce.“
Českou republiku reprezentovali čtyři závodníci. V kategorii World Pro to byl úřadující mistr republiky Martin Křoustek, který obsadil celkové patnácté místo. V kategorii juniorů byl Dominik Wünsch osmnáctý a nejlepším výsledek absolvoval světový podnik v Kramolíně Martin Matějíček, který v kategorii do 125ccm obsadil deváté místo a v průběžném hodnocení si udržel sedmou příčku. Čtvrtým českým zástupcem byl Marek Wünsch, jenž v kategorii do 125ccm obsadil jedenácté místo.

Česká republika byla posledním místem, kde jezdci světové série soutěžili jeden den, protože už příští britská Grand Prix má závodní program dvoudenní – 27. a 28. července 2013.

GP České republiky v trialu 2013

1 - Adam RAGA
- SPA - GAS GAS - 9
2 -Toni BOU - SPA - MONTESA - 12
3 - Albert CABESTANY - SPA - SHERCO - 17
4 - James DABILL - GBR - BETA - 32
5 - Jeroni FAJARDO - SPA - BETA - 35
6 - Akahisa FUJINAMI - JPN - MONTESA - 40
7 - Alexandre FERRER - FRA - SHERCO - 46
8- Daniel OLIVERAS - SPA - OSSA - 64
9- Matteo GRATTAROLA - ITA - GAS GAS - 64
10. Michael BROWN - GBR - GAS GAS - 65
11- Loris GUBIAN - FRA - GAS GAS - 69
12- Jack CHALLONER - GBR - BETA - 77
13- Pere BORELLAS - SPA - GAS GAS - 100
14- Eddie KARLSSON - SWE - JTG - 101
15- Martin KŘOUSTEK - CZE - BETA - 140

Průběžné hodnocení MS v trialu 2013 (TOP10): 1. Toni BOU 163 bodů, 2. Adam RAGA 161, 3. Albert CABESTANY 120, 4. Akahosha FUJINAMI 119, 5. Jeroni FAJARDO 113, 6. James DABILL 92, 7. Matteo GRATTAROLA 64, 8. Loris GUBIAN 51, 9. Alexandre FERRER 48, 10. Jack CHALLONER 47

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist