O co šlo v La Nucii? A dopoval Fajardo?

Titul mistra světa už měl v kapse Toni Bou, takže ve španělské La Nucii už mohlo jít jen o prestiž, případně o další pořadí. A, pardon, též o béčkový titul Trial2 a o světový titul dívčí! No, stejně nakonec zase vyhrál Bou… Překvapním ovšem je roční suspendace Fajarda za doping!

Foto: Toni Bou a Takahisa Fujinami

Fajardo a doplněk stravy

Staronový mistr světa – Toni Bou – byl znám už z Francie. I vicemistr světa byl v podstatě znám, Adama Ragu mohl překonat Jeroni Fajardo jen teoreticky, kdyby Raga nebodoval. Jenže ani třetí místo neměl Fajardo jisté, byť na Fujinamiho měl náskok sedmi bodů. Ještě před soutěží však zasáhla vyšší moc – FIM. Ta udělila Fajardovi roční trest za porušení dopingových pravidel, ale zpětně od 16. září 2018, trest tak skončil 16. září tohoto roku. Fajardo tedy mohl startoval v La Nucii, ale všechny jeho výsledky, kterých dosáhl v období trestu, se mu škrtají. Znamenalo to přepočítat i výsledky předchozích soutěží mistrovství světa a přerozdělit body, jako by v nich Fajardo nestartoval.

Foto: Jeroni Fajardo

Co se tehdy před rokem stalo? Při dopingové kontrole po soutěži mistrovství světa v Arco di Trento v Itálii byl ve Fajardově moči nalezen zakázaný heptaminol. Následovala tahanice o to, zda Fajardo za to mohl a jak se vlastně látka do jeho těla dostala. Patnáctkrát byl předtím testován s negativním výsledkem a teď tohle. Ve 34 letech… Proběhly různé rozbory a nakonec se ukázalo, že látka heptaminol se v těle sportovce vytvořila jakousi chemickou reakcí z látky „octodrina“. Tu obsahoval doplněk stravy Nox Pump, kterou Fajardovi předepsal jeho trenér na fyzičku. Nicméně pravidla byla porušena a trest musel být vynesen, jelikož ale nebyl prokázán úmysl, je trest na dolní hranici. Celý proces trval dlouho, Fajardo závodil podmínečně, nyní vynesený trest platí ode dne provinění (16. září 2018), takže právě vypršel.

Fajardo obsadil v La Nucii čtvrté místo a do celkového hodnocení letošního světového šampionátu se mu tak započítává místo 121 jenom takto získaných 13 bodů, což znamená 13. místo v tabulce.

Foto: Toni Bou

Porazí Busto znovu svého učitele?

Jaime Busto před týdnem vyhrál nad Tonim Bouem ve španělském mistráku. Otázka tedy zněla: porazí talentovaný mladík svého někdejšího mentora (předloni jezdil Busto v týmu Montesa s Bouem a Fujinamim) i na další soutěži? Po prvních pěti sekcích se to tak mohlo zdát, Busto měl stále nulu, kdežto Bou, Dabill i Raga si jednou šlápli. Pak ale přišla sekce 6 a tu projeli jen Bou a Dabill, oba s jedním šlápnutím, všichni ostatní schytali maximum pět trestných bodů. Matador se ujal své vlády a první kolo vyhrál celkem jasně se 17 body, z toho byly tři pětky. Druhý byl Raga s 24 body před Fajardem 26 a Bustem 28. Dabill z devíti posledních sekcí projel jedinou a propadl se na 12. místo. Pětkoval i Fujinami, průběžně šestý.

Foto: Toni Bou

Jak se po prvních sekcích zdálo, že bude soutěž příliš těžká, tak sekce 9 až 15 byly hodně obtížné a zatížily výrazně trestnými body konta všech jezdců. O obtížnosti sekcí svědčí i to, kolik času jezdci strávili jejich studiem, přestože si je pečlivě prohlíželi už v sobotu. V časovém limitu stihl první kolo jen Dan Peace, s 10 pětkami ale figuroval až na posledním místě. Ostatní jezdci dostali další trestné body za překročení času. Nejvíc, deset, jich dostal Fajardo, Bou a Busto po osmi. Deset bodů za čas, to je jako byste ve dvou nulových sekcích spadli.

I druhé kolo pro mistra

Druhé kolo s 15 sekcemi vyznělo opět jasně pro Toniho Boua. Nasbíral pouze 11 trestných bodů a vyhořel jen na sekci č. 14. Ta zůstala po celou soutěž jako jediná nepokořena – spadli tu všichni dvakrát. Adam Raga se dvěma pětkami byl ve druhém kole jen čtyři body za Bouem, třetí nejlepší výsledek (22) zaznamenal Miquel Gelabert, po prvním kole až devátý. Rapidně se zlepšil i Takahisa Fujinami, což ho vyneslo ze šestého na třetí místo. Naopak Jaime Busto zakončil soutěž čtyřmi pětkami v řadě a obsadil až páté místo. James Dabill s asistentem Jiřím Svobodou skončil jako nejlepší Brit na devátém místě za šesti Španěly, Japoncem a Francouzem Bincazem.

Finální tabulka mistrovství světa TrialGP tak po přepočtení výsledků z předchozích soutěží eviduje na druhém místě Ragu a na třetím Fujinamiho, Busto je čtvrtý před Casalesem, který o bod přeskočil Dabilla.

Marcelli béčkovým mistrem světa

V nižší kategorii Trial2 získal titul čerstvý mistr Evropy Gabriel Marcelli, když dosud vedoucí obhájce titulu Matteo Grattarola skončil v La Nucii až pátý s odstupem 26 trestných bodů za vítězným Marcellim a možná lituje, že vypustil boj o obhajobu alespoň mistra Evropy. Marcelliho titul znamená, že Montesa získala kromě evropského i oba světové tituly.

Suverenní Emma

Zatímco muži jeli soutěží osm, ženy pouze pět, což je nepochopitelné a politicky a genderově nekorektní. Emmě Bristow je to nejspíš jedno, vyhrála všech pět soutěží a získala tak už svůj šestý světový titul. Neměly na ni Španělky, ani čerstvá mistryně Evropy Norka Hakonsen.

Foto: Emma Bristow mezi Španělkami

Také kategorii Women2, v níž se světový titul neuděluje, vyhrála v La Nucii Britka Alicia Robinson. Celkovou vítězkou seriálu se ovšem stala Němka Vivian Wachs, které k tomu stačilo páté místo v poslední soutěži, protože obě předešlé vyhrála. Naopak Robinson skončila celkově pátá. Tato kategorie startovala za celou sezonu jen třikrát, nazývat to seriálem je tedy dost troufalé.

V La Nucii nestartoval žádný český jezdec.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist