Marland Luis Whaley (1958 – 2019)

Jen pár dnů před 61. narozeninami zemřel v Montaně v USA, zřejmě na selhání srdce, bývalý špičkový trialový jezdec Marland Whaley. Jako tovární jezdec Hondy USA byl třikrát trialovým mistrem USA v letech 1975 až 1977, v letech 1979 a 1980 přidal další dva tituly na Montese, v roce 1977 obsadil v mistrovství světa desáté místo, o dva roky později deváté. V roce 1977 startoval na Říčanských šlapačkách, kde upoutal svým elegantním stylem i tehdy obdivovanou čtyřdobou Hondou RTL 300. Soutěž bohužel nedokončil.

Rodák ze San Diega se v trialu prosadil už jako teenager. Když mu bylo 14, jel ve španělské Matadepera svou první trialovou soutěž Trial de San Lorenzo. V témže roce vyhrál El Trial de Espaňa v rodné Kalifornii a když mu bylo 16, stal se vicemistrem USA. Angažovala ho Honda USA a s ní získal své první tři americké tituly, první už v sedmnácti. Ten třetí před Berniem Schreiberem, který o něm později řekl, že kdyby se vydal do Evropy a jezdil pravidelně mistrovství světa, mohl být světovým šampionem.

Ostatně už při svém prvním startu na mistrovství světa při domácí soutěži v Gold Baru obsadil druhé místo, jenže žádný z 11 Američanů tehdy body od FIM nedostal. Rok na to už ano, Whaley skončil opět druhý. Přijel pak do Evropy na poslední dvě soutěže MS, u nás v Říčanech bohužel soutěž nedokončil, ale ve Švýcarsku pak obsadil čtvrté místo, což stačilo na 10. místo v konečné klasifikaci šampionátu.

Když uzavřel svou trialovou kariéru, přesídlil Marland Whaley do státu Montana a věnoval se převážně závodům na horských kolech, což mu vydrželo do konce života. Nebyl žádný troškař, jezdil závody v délce až 160 km s převýšením 3-5000 m a v kategorii 55+ patřil k nejlepším. Jeho náhlý skon zaskočil všechny. Loni slavil se svým otcem jeho 85. narozeniny, sám se dožil sotva šedesátky. Rozloučení s Marlandem proběhne 24. srpna při mši v Hamiltonu.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist