Letošní Skotskou vyhrál potřetí James Dabill na Betě

Třiatřicetiletý britský šampion James Dabill vyhrál za nevšedně pěkného počasí nejstarší motocyklovou soutěž na světě, Skotskou šestidenní, která se jezdí od roku 1911. Dabill tak přerušil vítěznou sérii Dougieho Lampkina, který vyhrál předchozách sedm ročníků a letos se chystal vyhrát celkem už potřinácté.

James Dabill, tovární jezdec italské Bety, vedl soutěž od prvého dne, když v pondělí společně s Ivanem Robertsem dojeli první den bez jediného šlápnutí. Dougie Lampkin (Vertigo) se držel celý týden na dostřel a soutěž dokončil na druhém místě, jen dva trestné body za Dabillem, který si šlápl poprvé až ve středu a sice dvakrát, potom si zase šlápl až v pátek a to opět dvakrát a poslední trestný bod přidal v sobotu. Dabill vyhrál poprvé Skotskou už před 12 lety v roce 2007 na Montese, druhé vítězství přidal v roce 2011 na Betě, pak už vyhrával jen Lampkin.

Na třetím místě dojel s 12 body Dan Peace (Sherco). Tradičního květnového klání se zúčastnily i některé hvězdy z 80. a 90. let, jako třeba Amos Bilbao (dojel na výborném 22. místě), Nigel Birkett (79.) či Gilles Burgat, mistr světa z roku 1981 (101.). Nejlepší ženou byla mistryně světa Emma Bristow (Sherco) na 29. místě. Startovalo devět děvčat.

Je tradicí, že s číslem 1 startuje vždy skotský jezdec, tentokrát pořadatelé vzdali tímto startovním číslem čest španělskému ambasadorovi trialu Carlosi Casasovi, který startoval na Skotské šestidenní po 30. O Casasovi se píše jako o nejčastějším účastníkovi Skotské, ale Vojta Klečka, žijící od roku 1968 ve Švédsku, má na svém kontě Skotských 35 nebo dokonce 36.

Angličané jsou známí jako gentlemani, takže nikoho nepřekvapí, že po skončení šestidenních bojů přišel poražený Doug Lampkin za Jamesem Dabillem s gratulací, lahví šampaňského a dvěma skleničkami a na Jamesovo vítězství si připili. Soupeři v terénu, přátelé po soutěži. A tak to má být.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist