Jiří Svoboda má další šichtu v Japonsku

Je to jediný muž, který reprezentuje český trial v mistrovství světa, přesto ho ve startovní listině nenajdete. Jiří Svoboda (na fotografii) odletěl počátkem týdne do Japonska, kde tento víkend asistuje britskému šampionu Jamesi Dabillovi při další soutěži mistrovství světa 2019.

Úloha asistenta je v moderním trialu stěžejní. Nejen proto, že dává jezdci záchranu na krkolomných překážkách, ale musí mít cit pro trial, musí vědět, kam si stoupnout, musí mít skvělou fyzičku, aby mohl přebíhat mezi překážkami v těžkém terénu, musí mít jezdcovu důvěru a oba si musejí sednout i povahově. Jiří Svoboda tvoří takovouto sehranou dvojici už několikátou sezonu s Jamesem Dabillem a do Japonska oba letěli s tím, že chtějí rozhodně vylepšit deváté místo z první soutěže v Itálii.

Foto: Twin Ring Motegi – trialový areálek je na fotce v pravém dolním růžku

Soutěž v Japonsku je jedinou mimoevropskou soutěží v kalendáři TrialGP a tradičně se na rozdíl od těch evropských jezdí dva dny, v sobotu a v neděli. Proto se dvojitá kvalifikace jela už v pátek. Ačkoliv je trial soutěž a ne závod a čas zde nebývá zpravidla rozhodující, kvalifikace je výjimkou, tady rozhoduje především čas. Jezdci totiž absolvují jen jedinou sekci, takovou spíš lehčí (v Itálii to neplatilo…), aby jich to většina projela bez šlápnutí, a mezi těmi nulovými jezdci pak rozhoduje čas. Je to další trialový paradox: nejrychlejší jezdec má v soutěži právo startovat poslední… Má to mít tu výhodu, že ten nejlepší má šanci sledovat v sekcích své soupeře, kteří odstartovali před ním. (Startuje se v minutových intervalech.)

Foto: Adam Raga (E, TRS) byl v kvalifikaci nejrychlejší

James Dabill s Jirkou Svobodou za zády si vedl výborně, v první kvalifikaci si nešlápl a zajel nejrychlejší čas, o 3,5 s rychleji než Toni Bou! Pak se jela kvalifikační sekce ještě jednou (oficiálně jako Q2) a James byl ještě rychlejší. Bohužel si ale při tom dvakrát šlápl, a tak ho překonal Adam Raga, který zrychlil o celých 12 s oproti svému prvnímu průjezdu. Jako poslední tedy v sobotu v 10:17 místního času odstartuje Raga, Dabill minutu před ním a před Dabillem Bou.


Foto: rozmístění 15 sekcí + startovní listina kategorie TrialGP v japonštině

Jezdce čekají každý den dva okruhy po 15 sekcích (kontrolovaných úsecích), délka trati je zanedbatelná – pořadatel uvádí, že diváci si ji v pohodě obejdou. Ostatně se podívejte na přiložený plánek, všechny sekce jsou shromážděny na malém plácku na okraji známého závodního okruhu Twin Ring Motegi, kde se jezdí i Velká cena Japonska moto GP.

Výsledky kvalifikace

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist