Fajardo už měl Toniho na lopatě, jenže…

Porazit Toniho Boua, to je stále z říše snů. Jeroni Fajardovi (na fotografii) se to podařilo loni v Japonsku, nyní k tomu měl blízko v Belgii, když měl po prvním kole o tři trestné body méně a vedl soutěž mistrovství světa.

Jenže Toni (Montesa) ve druhém kole koncentroval všechny své psychické síly a když Fajardo (GasGas) na desáté sekci spadl, Bou si už vítězství nedal vzít. Vyhrál sice těsně, o tři trestné body, ale opět vyhrál a zůstává zatím letos neporažen. S Fajardem shodně spadli celkem na
tyřech sekcích, Bou ale měl 19 čistě projetých sekcích oproti 17 Fajardovým.

Po soutěži v Japonsku se na youtube objevilo video, na kterém je jasně vidět, že Bou si přinejmenším šlápl, spíš ale měl dostat pět trestných bodů za pád. Rozhodčí si toho ale „nevšiml“ a Bou vyhrál soutěž s nulou trestných bodů. Kdyby tu pětku dostal, na výsledku by to nic nezměnilo, stejně by jasně vyhrál, ale trochu by to přibrzdilo jeho gloriolu. V Belgii se nejelo v areálu Hondy a nebyli tam (snad) Hondě příliš naklonění rozhodčí, a tak je vše v pořádku.

Za dvojicí Španělů je díra

I třetí místo obsadil v Belgii Španěl, oproti vedoucí dvojici ale nasbíral Adam Raga (TRS) dvojnásobek trestných bodů a jen o jeden bod předstihl Takahisu Fujinamiho (Montesa), který se v polovině prvního kola pohyboval až někde kolem 10. místa, ale postupně se zlepšoval a málem to dotáhl až na bednu.

Podobně se vedlo i Jaimemu Bustovi (Vertigo), který se z hloubi klasifikace vytáhl v závěru soutěže až na páté místo a páté mu nyní patří i v průběžné klasifikaci šampionátu. O bod předstihl Jamese Dabilla (Beta), kterému se na suchých belgických sekcích nedařilo a obsadil až osmé místo, přestože mu asistent Jiří Svoboda vytvářel optimální podporu. Soutěž v Comblain-au-Pont byla těžká, o čemž svědčí jednak počet trestných bodů Toniho Boua, ale i demotivující počet neúspěchů poslední pětice klasifikace: 19 až 21 pádů na 30 sekcích.

Grattarola a Touly opět na špici

Na nejvyšší stupínky se vrátili obvyklí matadoři dalších tříd – Matteo Grattarola na Hondě vyhrál s převahou svou třídu Trial2 a Francouz Kieran Touly na Scorpě rovněž jasně stopětadvacítky. Brit Toby Martin na Betě porazil vítěze z Holandska Španěla Gabriela Marcelliho na Montese, v tabulce, kterou vede s náskokem Grattarola, je pořadí opačné, jezdce na druhém a třetím místě dělí jediný bod.

Ve třídě 125 obsadil v Belgii druhé místo náš starý známý Marco Mempör, Rakušan jezdící na Betě. Druhé místo mu nyní patří i v průběžném pořadí, kde o bod předstihl Itala Rabina na Betě.

Další soutěž MS se jede 14. července v Portugalsku.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist