David Fabián dvakrát druhý ve Španělsku

Ve Španělsku se jely další dvě soutěže národního šampionátu, v Pobladura de las Regueras v provincii León. Samotný šampionát pro nás není tak zajímavý, protože v něm jezdí ti samí jezdci, kteří vévodí mistrovství světa. Španělský šampionát ovšem jezdí i jeden Čech – 13letý David Fabián (na fotografii) z Dobříše startuje v kategorii Cadete a vede si výborně.

Byla to čtvrtá a pátá soutěž šampionátu, David jednu vynechal a na svém kontě měl jedno druhé místo a jedno vítězství. V Pobladuře přidal další dvě druhá místa, když lepší byl pouze Andořan Gaudí Vall. Ten jediný dokázal letos Davida v kategorii Cadete porazit, naopak David je jediný, kdo letos porazil Valla. V sobotu nasbíral Vall 7 trestných bodů (šlápnutí), Fabián 17. V neděli byl rozdíl minimální: Vall 9, Fabián 12. Další jezdci měli pokaždé již větší bodový odstup.

Sekce nebyly až tak obtížné, spíše záludné, jelikož jich víc než polovina byla v potoce, kde nebylo vidět na podloží. Trať s 10 sekcemi měřila cca 20 km, jela se dvakrát. David je nyní v tabulce třetí, jen dva body za Christianem Pascualem z Valencie, kterého ale pokaždé porazil, chybí mu ta jedna soutěž. V Cadete již bodovalo 22 jezdců.

Taková zajímavost: v sobotu se startovalo podle výsledků z poslední soutěže v Andoře, kde David vyhrál, a protože „kadeti“ startovali společně s nejvyšší kategorií TR1, startoval David ve stejné minutě s Tonim Bouem, který také v Andoře vyhrál. V neděli startoval pro změnu s Adamem Ragou, který byl v sobotu stejně jako David druhý. Super zážitek stát ve 13 letech na rampě s takovými esy!

V „rámcové“ kategorii TR1 vyhrál podle očekávání po oba dva dny Toni Bou, v sobotu před Ragou a Bustem, v neděli před Bustem a Ragou. V Pobladuře nestartoval loňský vicemistr světa a tovární jezdec GasGas Jeroni Fajardo. Továrna pár dní před soutěží ohlásila, že se nebude účastnit domácího šampionátu a soustředí se pouze na mistrovství světa. Po útěku Jaimeho Busta k Vertigu a čerstvém odchodu Marca Colomera k Electric Motion je to další signál, že je GasGas ve finančních problémech, byť to šéf firmy v otevřeném dopise popřel.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist