Češi a Češky v Trialu národů

Trial národů, který se jezdí od roku 1984, vyhráli dle očekávání Španělé před domácími Italy a Brity.

Sladký pocit se zlatými medailemi na krku!

Dokázali to! Český tým ve složení David Fabián, Martin Křoustek a Martin Matějíček vyhrál na Trialu národů v italské Monze Mezinárodní trofej, naše děvčata Petra Budínová a Denisa Pecháčková obsadila v ženské kategorii krásné šesté místo!
Trial národů, který se jezdí od roku 1984, vyhráli dle očekávání Španělé před domácími Italy a Brity.

Bou ukazuje, jak se jezdí s kopce, Raga zase předvádí učebnicovou zatáčku na zadním kole

Pořadatelé připravili zajímavé a náročné sekce, i když… Vždycky trpím, když trialovou soutěž pořádá země, která oplývá nádherným přírodním terénem, ale zvolí se místo, kde žádná příroda není a musí se tam uměle „něco“ vytvořit. Takže ne v Alpách, ale ve městě. Takže ne v nějakém lesíku s kameným korytem potoka, ale v betonovém areálu závodního okruhu v Monze. Naveze se pár šutrů, kolem trochu hlíny, doplnit silnými kmeny a proč nevyužít nějaké všudypřítomné betonové zdi? A přitom o týden dřív se jela poslední soutěž MS taky v Itálii a scenérie byly nádherné…

Italové ukázali, že se dá trialová sekce postavit i na rychlostním oválu závodního okruhu

Zopakujme si pravidla Trialu národů: startují tříčlenná národní družstva, každou sekci, kterých je 15, projedou vždycky všichni tři členové týmu a započítají se výsledky těch dvou lepších. Jedou se dvě kola, odpoledne se tedy jede dalších 15 sekcí. Teoreticky mohou tvořit tým jen dva jezdci, pak se jim započítávají všechny výsledky. To byl i případ českého ženského týmu – v českém mistráku totiž víc než dvě děvčata nenajdete, a tak startovaly obě nejlepší a zároveň jediné české trialistky: patnáctiletá Denisa Pecháčková čerstvě ověnčená vítězstvím ve Světovém poháru a o tři roky starší Petra Budínová po čerstvě doléčeném těžkém úrazu kolena.

 

Česká pětice při prezentaci týmů a Denisa s Petrou před startem

Čekání na přejímku... a závěrečná sprcha šampaňským!

O vítězství Španělů asi nikdo nepochyboval, Španělé nebyli v Trialu národů poraženi od roku 2004. Domácí Italové se jim sice další obhajobu snažili znesnadnit, ale ani na domácí půdě na obhájce nestačili. Třetí skončili Britové, vynálezci trialu. Zajímavé jsou věkové průměry týmů: Španělé 33,3 let, Italové 26,7 let, Britové 21,3. Čtvrté místo patří Francouzům, kteří kdysi vyhráli první tři ročníky Trialu národů. Ti neváhali ke zkušenému Bincazovi a mladému Dufreseovi nasadit Chatagna na Electro Motionu. Poslední místo patří Norům, kteří loni vyhráli Mezinárodní trofej a letos se tedy zkusili postavit nejlepším. Dostali dost na frak, i když se Haga hodně snažil. Zatímco Španělé jeli celé druhé kolo s jediným šlápnutím, Norové ze 30 sekcí jich sedm neprojeli ani jeden.

Jaime Busta sleduje manažer týmu – sedminásobný mistr světa Jordi Tarres

Španělky vyhrály dámskou část Trialu národů potřetí v řadě, ale měly namále – obě družstva absolvovala soutěž se šesti trestnými body, ale Britky soutěž absolvovaly v horším celkovém čase. V soutěžích jednotlivců v takovém případě rozhoduje počet čistě zajetých sekcí (nulových), což ale zde nejde použít, protože zatímco nuly se počítají všem členům družstva, trestné body jen dvěma nejlepším. Britky tak přišly o vítězství, přestože celkově měly o jednu nulovou sekci víc.

Britkám uteklo vítězství skutečně jen o fous...   Gael Chatagno ukazuje, jak se jezdí s "elektrikou"

Nám udělalay obrovskou radost naše teenagerky, které zajely skvěle a i ve dvou obsadily krásné šesté místo, když za sebou nechaly Američanky a další čtyři týmy.

Ještě většího úspěchu dosáhli naši mládenci, kteří vyhráli Mezinárodní trofej. Sice jim ubyla konkurence v podobě Norů, ale musely celý den odrážet útoky Němců. Dopoledne byly sekce promáčené a byly obtížné, Naši po prvním kole vedli před Němci jen o dva body. Odpolední druhé kolo ale zvládli mistrovsky a ani jednou nebodovali – kolo s nulou! Sekce vyschly a byly snazší, takže celé kolo za nula bodů zvládli i Rakušané, ti ale měli velké manko z kola prvního. Němci, Švédové a Američani zajeli kolo za jediný bod, Poláci za dva, ale už bylo pozdě, našim vítězství nikdo nevzal. Lapidárně se po soutěži vyjádřil nejmladší z našich jezdců David Fabián: “It’s perfect,” řekl. “The first lap was quite hard because it was slippery but the second lap was much drier and we scored zero so I’m super-happy.”
Na 16. místě dokončili Mezinárodní trofej reprezentanti Slovenska Adam Kollár a Šimon Sordyl se 155 body.

 

I v sobotu se bylo na co dívat, plno krásných starých trialek a vítězné Bultaco Berlatiera

Premiérovou Vintage Trophy pro motocykly Klasik a s věkovým koeficientem jezdce vyhrál 58letý Francouz Philippe Berlatier na Bultacu 350 a zároveň byl oceněn za nejstarší motocykl ve zcela původním stavu. Druhý byl Ital Piero Sembenini na Hondě a třetí ex-mistr světa Francouz Gilles Burgat na SWM.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist