Bou versus Raga opět 1:1, Fabián znovu na bedně

Trialové mistrovství světa pokračovalo nekompromisně dalším víkendem v Andoře. V sobotu si druhé letošní vítězství připsal Adam Raga a poražený Toni Bou opět nezapomněl po soutěži připomenout, že není stoprocentně fit. Bylo důležité, že v sobotu sprchlo a na mokrém je Raga lepší. V neděli ovšem Bou vyhrál rozdílem třídy – Bou 28, Raga 48 trestných bodů – a žádná stížnost na kondici se nekonala. Naopak Bou (v říjnu mu bude 34) prohlásil, že byl agresivnější (už i v trialu rozhoduje agresivita?) a že hlavně lépe zvládl sekci č. 5, kde za tři kola dostal jen jediný trestný bod, kdežto Raga (38 let) tam pokaždé schytal pětku, Bou byl nejlepší v každém ze tří kol. V průběžném pořadí tak vede zase Bou o deset bodů, zbývají dvě soutěže v Itálii.

Bou, Raga… a kdo dál?

O třetí místo svádělo boj v sobotu i v neděli hned několik jezdců, zejména v neděli to bylo těsné. Po oba dva dny na třetí příčku vyšplhal Jorge Casales (25 let), v průběžném pořadí je ale až čtvrtý, dokonce s 15 bodovou ztrátou na Jaime Busta (22 let). Tomu vyšel začátek seriálu, když byl třikrát druhý, další tři soutěže však obsadil vždy až šesté místo. Casales naopak zcela propadl doma ve Španělsku. Protože Gabriel Marcelli v neděli nezopakoval své výkony z předešlého víkendu, zaznamenal svůj nejlepší výsledek – čtvrté místo – první nešpanělský závodník Takahisa Fujinami (40 let). Po zranění z poslední soutěže byl nevýrazný Jeroni Fajardo (35 let), pátým místem se v sobotu připomněl nejlepší z Britů James Dabill (34 let). V neděli už se na startu neobjevil jediný elitní Francouz Benoit Bincaz (23 let), přestože sobotní soutěž dokončil osmý. Jel ale se zlomeninou v lokti, kterou si přivodil na minulé soutěži ve Španělsku (skončil čtvrtý!), celou noc pro bolesti nespal, a tak nebylo na nedělní start ani pomyšlení.

Trial2 a Trial 125 – a náš borec z Dobříše

V béčkové mužské kategorii se řítí za titulem Ital Matteo Grattarola (32 let), vítěz čtyř soutěží ze šesti. Pro nás nejzajímavější je třída juniorů na stopětadvacítkách, tedy Trial125. V sobotu se v deštěm zkrápěné andorské Sant Juliá vyšplhal David Fabián opět na bednu, když třetím místem potvrdil svou třetí příčku v průběžném pořadí. V neděli se mu ovšem přestalo dařit a skončil až na místě osmém. Dosavadní španělský suverén Pau Martinez sice nevyhrál, byl pokaždé druhý, ale svá první vítězství slavili Francouz Leo Guiraud a Brit Ben Dignan a čtvrtým místem se před Fabiána v tabulce dostal i Harry Hemingway, byť jen o bod.

Ženy už to mají za sebou

Pro děvčata už letošní seriál skončil, v Itálii nejsou ženské kategorie vypsané (proč, to ví jen FIM), a tak se už posedmé v řadě stala mistryní světa (tedy od odchodu Laii Sanz s 13 světovými tituly) Britka Emma Bristow (v říjnu jí bude 30) před Španělkami Bertou Abellan a Sandrou Gomez, které shodně nasbíraly 96 bodů za tři druhá a tři třetí místa. Američanka Madeleine Hoover a Francouzka Caroline Moreon na posledních třech soutěžích už nestartovaly.

Bez titulu, jen s pohárem, je vítězka nižší kategorie Trial2 Women Francouzka Naomi Monnier, která vyhrála v Andoře obě soutěže. Britka Alicia Robinson až na poslední soutěži přeskočila Italku Andreu Rabino o jediný bod a je druhá.

Itálie rozhodne o titulech

Teď si jezdci trochu odpočinou, pokud možno vyléčí šrámy a o konečném pořadí v mužských kategoriích se rozhodne na posledních dvou soutěžích v italském Lazzate 10. a 11. října.

Pokud se domníváte, že v Itálii nebudou ženy startovat proto, že se soutěž koná v těžko přístupném vysokohorském terénu a bylo by to pro děvčata příliš namáhavé, jste na velkém omylu. Zatímco soutěže ve Francii v nadmořské výšce 2300 m jely i ženy, v Itálii se pojede jen kousek od Milána, v nadmořské výšce 260 m. I když… motocyklový klub v Lazzate pořádal před 11 lety Trial národů, ten se ale nekonal v Lazzate, nýbrž v Darfo Boario Terme, cca 100 km od Milána, v horách nad jezerem Lago d’Iseo. Co čeká jezdce v Lazzate?

Na programu je i elektrická kategorie Trial-E, v níž by měl startovat také Marek Wünsch na prototypu TP Project Tomáše Průši. Tak držme palce!

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist