Bou v Itálii ukázal, že je stále králem

Po kvalifikační horečce sobotní noci se v neděli ráno začalo konečně bojovat o body do mistrovství světa. Ale ani v neděli nebyly kontrolované úseky zrovna lehké. Patnáctka nejlepších světových trialistů se utkala dvoukolově na 15 sekcích, částečně přírodních, částečně uměle vytvořených. Ano, ani v Itálii už to není ta klasická jízda krajinou, ale motání se v jednom uzavřeném ohradníku, pořadatelé už raději ani neuvádějí délku „okruhu“. Dříve bývalo standardem 50 km, později stačilo 15 km, dnes se trať počítá spíš na metry.

Foto: Čekal snad někdo, že první cenu zvedne někdo jiný?

Toni Bou se rozehřál a dominoval

Nejprve odstartovaly kategorie 125 a Trial2, ti nejlepší až nakonec. Zatímco první dvě kategorie jely lehčí trať (v kontrolovaném úseku jsou pro jednotlivé kategorie různě barevné branky, kterými musí jezdec projet), elita to měla hodně těžké. Posuďte: suverén posledních 12 let a 25násobný mistr světa Toni Bou (Montesa) dostal na prvních sedmi sekcích tři pětky. Pětka, to je pět trestných bodů za pád, zastavení, prostě neprojetí sekce. Fiasco, říkají Španělé.

Pak se ale Toni rozehřál a začaly padat nuly, tedy čistě projeté sekce. Nakonec jich takto Toni pokořil v prvním kole osm, nadpoloviční počet. Až ta poslední ho zase dostala. První kolo vyhrál Bou s 25 body, druhý byl Jaime Busto (Vertigo) se 40, Raga (TRS) a Fajardo (GasGas) nasbírali 45. Samí Španělé. Až na pátém místě byl Francouz Bincaz, který vyměnil Scorpu za Betu a nastřádal 46 trestných bodů. To by bylo dost i na celou soutěž, jezdce ale čekalo ještě druhé kolo. Domácí Andrea Riva dostal pětku úplně ve všech sekcích, celkem 75 bodů, víc dostat nemohl.

19 čistých sekcí pro Boua

Druhé kolo už se stalo exhibicí multišampiona, Bou projel 15 sekcí za pouhé čtyři body, další čtyři dostal za čas, pětihodinový limit totiž o čtyři minuty nestihl. Podobně dopadli i ostatní, jediný Jack Price to stihl, ale skončil až 11. Bou zajel celkem 19 čistých sekcí, tedy aniž by si šlápl na zem. A jak si vedli ostatní? Busto, který pár dní před soutěží změnil značku, druhé místo neudržel, schytal osm pětek a propadl se na místo páté. Tohle že je nástupce Boua? No, uvidíme příště, dnes to bylo hodně o zkušenostech.

Na druhé místo se prosadil Jeroni Fajardo, bývalý Bustův kolega od GasGasu. Druhé kolo zajel za 11 bodů, nedostal ani jednu pětku (z prvního kola jich měl osm). Adam Raga si ve druhém kole dvě pětky připsal, celkem nasbíral 19 bodů a proto zůstal na třetím místě. Tihle první tři tak vlastně kopírovali konečné pořadí loňského ročníku.

Dvacet bodů přebývalo Francouzi Benoit Bincazovi (Beta) na místě čtvrtém. Druhé kolo ho stálo 34 bodů, tím ale předstihl Busta, který jich nahrnul 45. Zatímco skoro všichni jezdci měli druhé kolo lepší, jen Gelabert a Busto si pohoršili, Bustovi tak naběhly na Bincaze dva body. To už jsme u místa šestého, které patří japonskému veteránu (39 let) Takahisovi Fujinamimu. Na dalších místech je osmé místo Němce Kadlece (TRS) příjemným překvapením, deváté Jamese Dabilla zase zklamáním. Do mistrovství světa ale bodovali všichni…

A ti druzí

Ve třídě Trial2, která jezdí lehčí sekce, s převahou vyhrál domácí Matteo Grattarola (31 let, Montesa, posledních 8 let mistr Itálie). Sice projel čistě 17 sekcí stejně jako druhý Brit Jack Peace (Sherco), ale dostal jen dvě pětky, zatímco Peace sedm, a tak byl mezi nimi velký bodový rozdíl 27 ku 43. Třetí skončil další Brit Toby Martyn (Beta) se 48 body, těsně o bod před domácím Lucou Petrellou. Z vrcholné třídy TrialGP se do Trial2 přehlásil Francouz Alex Ferrer, ale ani tady se neprosadil, byl rád za šesté místo.

Třída 125 se stala kořistí Francouze Kierana Toulyho na Scorpě (21 trestných bodů), na druhém místě skončil domácí Carlo Alberto Rabino s Betou (28) před třemi Španěly, z nichž se na bednu dostal Alex Canales na motocyklu GasGas (29). Z jezdců, kteří startují i v českém mistrovství obsadil Rakušan Marco Mempör šesté místo (Beta, 57 b.) a jeho krajané Phillip Eberharter (TRS, 95) desáté a Fabio Schollar (Beta, 102) jedenácté.

Mistrovství světa trial - Pietramurata, Itálie

TrialGP
1. Toni Bou (E, Montesa) 33, 2. Jeroni Fajardo (E, GasGas) 61, 3. Adam Raga (E, TRS) 66, 4. Benoit Bincaz (F, Beta) 86, 5. Jaime Busto (E, Vertigo) 88, 6. Takahisa Fujinami (J, Montesa) 96

Trial2
1. Matteo Grattarola (I, Montesa) 27, 2. Jack Peace (GB, Sherco) 43, 3. Toby Martyn (GB, Beta) 48

Trial125
1. Kieran Touly (F, Scorpa) 21, 2. Alberto Rabino (I, Beta) 28, 3. Alex Canales (E, GasGas) 29

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist