Effenbert team SV Racing 2012

Loňskou sezónu se tento team podporovaný superbikovým teamem Liberty racing objevil na české supermotárdové scéně, jako blesk z čistého nebe. Svým zázemím a organizací nenechal nikoho na pochybách hned od prvního závodu, že to nebude jen výkřik do tmy a že s ním celé osazenstvo bude muset počítat.

Za zrodem tohoto projektu stáli od počátku Radim Vavřík a Jakub Smrž. Jak to všechno vzniklo a jaké jsou plány na letošní rok? To se dozvíte z následujícího rozhovoru:

Jakým způsobem se dají dohromady dva závodníci, každý ze zcela jiného prostředí a založí spolu závodní team?

Radim Vavřík: "Tak samozřejmě, že jsme o sobě s Kubou věděli už několik let. On se zajímal o motárdy a já taky věděl o koho jde a sledoval jeho výsledky. A v roce tuším 2009 při závodě u Brněnské Olympie jsme spolu prohodili pár slov a v průběhu pár měsíců se z nás stali kamarádi se stejnými názory a koníčky.

V létě 2010 mě Kuba pozval na testování tovární BMW do Mugela a následně jsem obdržel jeho pozvání i na WSBK do Misana. Spolupráce na jeho závodech se ukázala velice pozitivně a tak jsem s radostí přijal nabídku objet s ním zbylé závody do konce sezóny. V té době už mé závodění v motárdech bylo na ústupu a tak jsem tuhle nabídku s radostí přijal jako novou výzvu a nové zkušenosti. A v průběhu tohoto období vznikla myšlenka udělat svůj supermoto team."


S jakými ambicemi jste šli do tohoto projektu a jaké bylo a je vaše očekávání?

Jakub Smrž: "Nejprve jsme chtěli dát dohromady partu lidí a bavit se mimo ježdění na WSBK, ale ani jeden z nás není pro to dělat něco napůl. A když nám Mario přislíbil podporu, tak jsme se do toho obuli a vznikl z toho tým, který jste měli možnost vidět sami. Samozřejmě jsme jak já, tak Radim byli omezeni časově ježděním na WSBK a navíc časem vzhledem k tomu, že vše bylo na poslední chvíli, ale myslím si, že ostudu jsme jako tým rozhodně neudělali. Já jsem samozřejmě díky vytížení neměl tolik času, abych do toho dal vše, takže veškeré fungování týmu měl a nadále má Radim a vše je především jeho zásluha. Nyní to mám ještě těžší v tom, že jsem se odstěhoval do Itálie, ale o to víc se tomu začali věnovat Radimové."

Jakým způsobem vznikla spolupráce s teamem Liberty racing?

Radim Vavřík: "Na konci sezóny 2010 dostal Kuba nabídku od Maria Bertuccia jet příští sezónu v jeho novém teamu. Přes zimu se hodně pracovalo a testovalo a před odletem do Austrálie při obědě v Italském Bergamu jsme se Mariovi s Kubou zmínili o našem novém teamu Supermoto SV racing. Pamatuji si jeho reakci, kdy se podivil, že jsme nic neřekli a že to prostě musí být Effenbert team SV racing a že přes to prostě nejede vlak. A tak nějak to vzniklo a já jsem za to moc šťastný."
Jak probíhala vaše první sezóna?

Jakub Smrž: "Já jsem popravdě z fungování moc nezažil, protože jsem byl na jednom závodě, kde jsem i chtěl závodit. Ale ještě než se začalo, tak jsem skončil v nemocnici s infekcí lokte z mého pádu v Assenu. A další závody už mi nevyšly pro kolize mých závodů nebo jiných akcí. Ale myslím si, že na to, jak se vše dalo dohromady narychlo, tak tým fungoval výborně."

A co tedy v sezóně 2012?

Radim Vavřík: "V téhle sezóně došlo ke změnám v obsazení teamu. Tou nejpodstatnější změnou je odchod naší loňské jedničky Miloše Říháka, který loni obsadil třetí místo v nejprestižnější kategorii S1 a já bych mu chtěl za celý rok moc poděkovat. V Kategorii S2 zůstává osvědčená dvojice Milan Vopatřil a Jan Marek. Loňskou sezónu se ukázalo, že můžou být velmi dobří a tak letos od nich očekávám dobré výsledky a pokud se budou pohybovat pravidelně v první desítce tak budu moc spokojený.

Ve třídě S1 zůstává Matěj Škubal, který při troše tréninku bezproblémů může bojovat taky o TOP 10. Nováčkem v teamu je vynikající motokrosař Jindřich Hrabica, který loni ve Vyškově ukazál i na Mitaskách, že se s ním musí počítat, když v kategorii S2 porazil hodně rychlé jezdce a vyhrál. Bylo by velice jednoduché ho nasadit do S2, ale my jsme se rozhodli jít tou těžší cestou, takže Jindra pojede rovnou S1.

Tím největším trumfem pro letošek bude pro Effenbert Vít Janoušek, který loni ukončil angažmá v teamu Hardbike a po přehodnocení názoru ukončit kariéru supermotárdového jezdce a začít jezdit plochou dráhu kvůli finanční dostupnosti přijal naši nabídku a my jsme za to s Kubou moc rádi.


Takže jedete na titul?

Radim Vavřík: "Tohle je před sezónou záludná otázka na kterou hrozně nerad odpovídám. Moc rádi bych našeho hlavního sponzora Maria Bertucciho, pivovar Effenbert a naše další sponzory potěšili výborným výsledkem, ale není třeba na nikoho zbytečně tlačit. Já osobně budu rád, když odjedeme celou sezónu bez zranění, bude v teamu dobrá nálada a touha poprat se o dobrý výsledek. Navíc konkurence se každým rokem zvětšuje, ja tady nový team Region racing, který má velké ambice, Tomáš Trávníček bude určitě zase moc rychlý, Jirka Boček a spousta dalších, kteří mohou hodně překvapit. Navíc nás čeká několik závodů v Itálii a Německu z reklamních důvodů a je možné, že si Effenbert bude přát odjet i jiné závody v dalšich zemích. Takže by to měla být náročná sezóna ve které se může stát cokoliv."
Určitě máš nabitý kalendář, ale uvidíme tě i na supermoto závodech v letošním roce?

Jakub Smrž: "Rád bych se podíval na některé závody, ale jak jsem se již zmínil, bydlíme nyní s přítelkyní v Itálii, takže to bude složitější. Ale máme v plánu i nějaký závod v Itálii, kde bych samozřejmě nechyběl. V letošním roce má činnost spočívá především v mém účinkování v týmu Effenbert a navíc se snažím síky mým kontaktům shánět klukům různé věci na motorky. A samozřejmě jsem Radimův "konzultant a přítel na telefonu"

Takže s Kubou na WSBK tě už neuvidíme?

Radim Vavřík: "Myslím, že světové superbiky jsou pro mne už uzavřená záležitost. Loňský rok byl pro mne velmi náročný. Když přiletíte po třech týdnech z Austrálie a za pár dní jedete na další dva týdny se supermoto teamem trénovat do Itálie, odtud do Anglie na WSBK a tak se to táhne celou sezónu, trpí tím samozřejmě vaše rodina a já už nejsem dvacetiletý kluk, který se vlastně ani nemusí vracet domů. Ale nebyl to samozřejmě jediný důvod proč už nebudu jezdit. Kuba se bude ženit a taky chce být logicky se svou rodinou, navíc spolupráce s Effenbertem se čím dál více prohlubuje a já se cítím zavázaný pro Liberty racing odvést co nejlepší výsledek v supermotu, stejně jako loni, když jsem pracoval s Kubou ve WSBK. Vloni díky neustálému cestování bylo hodně věcí na mém tátovi, který už spostu let je hlavním managerem mého závodění, takže letos mu chci ubrat trochu víc starostí.
Sezónu u Liberty racing ve WSBK mi už ale nikdo nevezme a já jsem moc šťastný, že jsem mohl být u zrodu tohoto fantastického teamu, který víc než team, byl pro mne druhá rodina."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist