Vysoké Mýto přivítalo druhý závod MMČR Supermoto

Druhé dějství šampionátu MMČR Supermoto 2015 se odehrálo předposlední květnový víkend na jezdci oblíbeném a divácky vděčném okruhu ve Vysokém Mýtě. Počasí na závodní neděli vyšlo na jedničku a závodníci, stejně jako v úvodním podniku seriálu, nakonec mohli použít „suché“ obutí. Vzhledem k tomu, že se po domluvě nedostavili závodníci dvoustopých strojů – čtyřkolek, doznal nedělní program dílčí změny.

Kapitoly článku

Třída Junior

Zmiňovanou změnou bylo vypsání třídy junior, která měla jakousi předpremiéru již na prvním závodě v Písku, kdy měli možnost nejmenší závodníci obkroužit několik kol před samotnými ostrými jízdami. Ve Vysokém Mýtě dostali více prostoru a tak mohli nabírat cenné zkušenosti. Zda se synové Pavla Kajgra (sám závodící ve třídě S3 MX Cup), kteří tvořili celou polovinu startovního pole (celkem 4 junioři) „potatí“, určitě se máme v budoucnu ještě na co těšit. Tuto třídu je třeba brát spíše jako možnost nejmladších jezdců seznámit se supermotem a pořadatelé velmi rádi uvítají další nové aspiranty, třeba na budoucího mistra světa.

celkove_junior.pdf

S3 MX Cup a Veteran Cup 40+35

Smolařem společných tříd veteránů a MX Cupu byl dosavadní lídr průběžného pořadí, již zmiňovaný Pavel Kajgr, který byl nucen pro technickou závadu svého motocyklu, zůstat po kvalifikacích na odpoledne v depu. Nejlépe ve třídě velkých kol zajeli shodně obě rozjížďky Jan Berger (Honda), Libor Machát (Yamaha) a Jan Marek (Suzuki), stejné tedy bylo i umístění na stupních vítězů a toto pořadí odpovídá i průběžnému hodnocení seriálu.

Třída Veterán 35 se prozatím jeví jako jasná záležitost, když po dvou odjetých závodech dojeli první čtyři jezdci vždy ve stejném pořadí. Ten, kdo však jednoznačně vévodí rozjížďkám sloučených tříd, je prozatím neporažený Michal Solík (Honda, SVK), který by se dle zajížděných časů neztratil ani na bedně S2. Uvidíme, jestli se v některém z nadcházejících závodu dočkáme jeho přemožitele. Průběžně Michala spolehlivě doplňují druhý Aleš Cikánek (Husquarna) a Libor Machát.První rozjížďku Veteránů na 40 let poznamenal hned v první zatáčce kontaktní pád Petra Vavrečky (Honda), který svůj stroj naštěstí zvedl ve zdraví a pokračoval v jízdě. Celkové pořadí na prvních místech bylo shodné – pro vítězství si dojel na Yamaze jedoucí Bohuslav Vaňous (a zároveň vedoucí muž průběžného pořadí), kterého na bedně doplnili druhý Miroslav Starý (Husquarna) a třetí Roman Potenský.

serial_s3_veteran_cup_35.pdf
serial_s3_veteran_cup_40.pdf
serial_s3__mx_cup.pdf

Třída - S2

Třída S2 má po dvou odjetých závodech na čele prozatím suverénního, bývalého účastníka mistrovství Evropy Daniela Kičku. V uplynulém závodě v Písku byl asi jediným vážným konkurentem pro Daniela jeho týmový kolega Martin Marx, který určitě bude chtít na závod v Mýtě rychle zapomenout – po nepovedeném startu a 11. místu v první rozjížďce a z důvodu defektu nedokončené druhé rozjížďce to jistě nebylo něco, na co by Martin vzpomínal v dobrém.
Jiří Kelich (KTM) doplnil stupně vítězů druhým a Michal Ducháček (Husquarna) třetím místem.
Tabulka průběžného pořadí naznačuje, že tato nejobsazovanější třída i nadále slibuje vyrovnané souboje jezdců o každý bod do celkového finálního hodnocení a sebemenší zaváhání může nakonec hrát velmi důležitou roli o jednotlivé příčky.

serial_s2.pdf

Třída - S1

I ve Vysokém Mýtě jsme se mohli těšit na ty nejrychlejší jezdce v posledních rozjížďkách harmonogramu. Jak se říká „to nejlepší nakonec“. Již v kvalifikacích naznačil Pavel Kejmar (Husquarna), že má do závodů jen ty nejvyšší ambice, jemuž zdatně s minimální ztrátou sekundoval další účastník mistrovství světa Milan Sitnianský (Honda) a na třetím místě figurující, zkušený Jiří Boček (pozn. - Honda 450 r.v. 2007 alias „Babička“). Pavel Kejmar měl, oproti Písku, tentokrát starty do obou rozjížděk přímo raketové a vyhrál je tak stylem start - cíl s výrazným náskokem na zbytek startovního pole. Věřme, že se mu bude podobně dařit i v dalších závodech MS. S dobrým pocitem bude určitě vzpomínat na závody Erik Provazník (Yamaha), který také předvedl skvělé starty a musel po dobu obou rozjížděk odolávat útokům Milana Sitnianského, na kterého neměl ani v jedné z jízd po celou dobu větší náskok než půl sekundy a prokázal tak velmi dobrou odolnost jak po fyzické, tak i psychické stránce. Průběžné pořadí vede bez porážky jezdící Pavel Kejmar, následovaný Milanem Sitnianským a třetím Erikem Provazníkem.

Svou první polovinu završí celkem šestidílný seriál MČR 5.7.2015 na známém okruhu se skvělou off-roadovou vložkou v Sosnové a do své další poloviny se přehoupne 23.8.2015 čtvrtým závodem v Písku.

serial_s1.pdf

Navýší stávající lídři jednotlivých kategorií své náskoky na ostatní, nebo se dočkáme překvapení a případných nečekaných porážek? Na to si budeme muset počkat minimálně do prvního prázdninového víkendu.

Informace o redaktorovi

Adam Bajer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist