Supermoto ve Vysokém Mýtě

Třetí podnik nyní již pětidílného seriálu Mogul Supermoto 2013 se odehrál uplynulou neděli na okruhu ve Vysokém Mýtě. Po nedělních ranních přejímkách bylo jasné, že nedorazí ani jeden z jezdců na nejmenších strojích kategorie S3 PitBike. Odpolední program se tak o něco zkrátil a diváci nestíhali od atraktivních jízd ani na chvíli odskočit.

Druhá letošní nejslabší kategorie S4 Quad totiž nasadila na rošt hned sedm silných strojů a byla to opět podívaná. Nejrychlejší byl jako v závodech předešlých Nicklas Lundback, který do Mýta přivezl dalšího svého krajana Frederika Gullberka a tak první dvě příčky domácím tentokráte unikly. V obou rozjíždkách nedali Švédové nikomu šanci a Nicklas bral dvojité vítězství, Frederik pak dvakrát druhé a náš Petr Polák se i přes urputný boj musel smířit až s dvakrát třetím místem. Sice to nebyly nejméně obsazené rozjížďky, ale to hlavně díky tomu, že spolu startuje více kategorií.

A tak Veteráni od 35 do 40let spolu s klasickými Veterány nad 40 let a velká motokrosová kola dali dohromady hezkou rozjížďku. Ač Veteráni 35-40 byli jen tři, standardní Veteráni zachraňovali počty osmi startujícími a i MX Cup čítal sedm motorek. Celkem tak stálo na roštu osmnáct motorek. Tento mix v první jízdě absolutně vyhrál nic nezapomínající Jan Kvasnička, za ním pak dojel na velkých kolech Pavel Kajgr a třetí nestárnoucí Míra Starý. A tak to bylo Veteráni 35-40, MX Cup a Veteráni 40. Ve druhé jízdě Jan Kvasnička nestartoval, protože se na poslední chvíli rozhodl zkusit i nejprastižnější třídu S1 a tam naopak naskočil, kromě kvalifikace, jen na druhou jízdu, ale o tom za chvíli.
Druhá jízda mixu tak dopadla nejlépe pro Pavla Kajgra,který logicky bral i celkové vítězství, druhý Míra Starý, který taktéž bral celkové vítězství v klasických Veteránech a Roman Majer absolutně třetí, celkově ve svých Veteránech druhý a za ním třetí v kategorii Milan Sitnianský starší. Za Pavlem Kajgrem v MX Cupu na stupně vítězů vystoupali ještě Jan Berger, dvakrát druhý a Václav Tájek, dvakrát třetí. Ve Veteránech 35-40 pak celkově první Roman Potenský, druhý Jan Barník a třetí Jan Kvasnička, který ovšem druhou jízdu nejel, kvůli šetření sil na mistry.

Nechme si Kvasničku na závěr a pojďme si ještě v rychlosti přiblížit rozjížďky kategorie S2 Ok Trans Praha. Byly to rozjížďky plné adrenalinu a občas na hraně. Největší souboj se odehrával o příčku nejvyšší. Zde se utkal Jirka Bartoš s Matějem Lakomým a Matěj Jirkovi nedal nic zadarmo. V první jízdě ztrácel v cíli na Jirku necelé dvě vteřiny a nebýt technické závady dvě, či spíše jedna zatáčka před cílem i v druhé by to bylo jen o pár vteřinek. Takhle ovšem Matěj druhý šachovnicový prapor vůbec neviděl a celkově z toho tak bylo až deváté místo. O třetí místo se sváděl boj možná ještě větší a chvílemi i výrazně ostřejší. Bojovníky byli Pavel Kajgr na velkých kolech, který suveréně vyhrál oba předcházející závody v této kategorii a Petr Ludvík, jehož hvězda začíná stoupat. Nakonec v obou jízdách byl úspěšnější v soubojích Pavel Kajgr a tak bral celkově druhé místo a třetí tak skončil Petr Ludvík. Pro čtvrtou příčku si z celkem 30-ti startujících dojel Tomáš Sulek a páté místo bral Aleš Cikánek.
A nakonec slíbená třída S1 a výkon Honzy Kvasničky. Honza se k supermotu vrátil po několika letech a nic nezapomněl. Připomeňme, že doma na zdi je několik titulů mistra ČR, zkušenosti z MS a SMoN a tedy základ rozhodně tu je. Původně Honza jel do Mýta startovat jen ve Veteránských juniorech, je mu 37 let, ale nakonec se rozhodl zkusit kvalifikaci s těmi nejrychlejšími. V kvalifikaci skončil šestý, na pátého Viťu Janouška mu chybělo 0.060 vteřiny a na nejrychlejšího muže kvalifikace Milana Sitnianského mladšího jen 2.3 vteřiny. Druhý čas zajel Pavel Kejmar a třetí Erik Provazník.

Tento výsledek Honzu natolik popíchl, že nakonec se rozhodl startovat jednu rozjížďku s juniorskými Veterány 35-40 a druhou s mladými mistry. Předem výsledku řekněme, že Honza nemá čas trénovat a je cca 10let starší než ti nejstarší, kteří dojeli před ním. Nicméně i tak dojel sedmý ze čtrnácti startujících. Obě rozjížďky dopadli na vedoucích pozicích stejně, pořadí Kejmar, Sitnianský a Provazník. Kejmar ani v jedné nevedl od začátku, ale vždy si relativně rychle dokázal poradit se soupeři a dojet si pro vítězství. Situaci mu neulehčoval Milan Sitnianský, který hlavně pak v první jízdě předvedl skvělý výkon a v posledním kole, ještě zdolal Erika Provazníka. I v druhé jízdě mu Erik kladl odpor, ale již v pátém kole na něj Milan našel recept a pořadí se již do konce závodu nezměnilo. Průběžné pořadí vede Kejmar, před Provazníkem a za nimi je Lukáš Ducháček.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist