Supermoto ve Vyškově

V sobotu 27.6.2010 a v neděli 28.6.2010 se sešli příznivci nejen českého, ale i slovenského driftování ve Vyškově na letišti. Konal se zde třetí závod M ČR ve všech třídách Supermoto. Konečně nejen jezdcům, ale i divákům přálo počasí a tento závod se jako první v sezóně odjel na suchých pneu. Naopak modrá obloha a sluníčko pěkně potrápilo všechny jezdce v kožených kombinézách. Někteří z nich si ještě druhý den nemohli sednout na zadek.

Vyškovská trať je specifická svým podkladem. Jezdí se tu na betonu místo na asfaltu. Pro jezdce to znamená jiné chování motorky a rychlé ubývání pneumatik. Dráha není vedená jako klasický automotodrom, ale je vyznačena pomocí speciálních obrubníků a pneumatik na přistávací ploše letadel. Pro některé jezdce to znamenalo ze začátku okopané špice bot a prsty na nohách, ale po sobotním tréninku si všichni zvykli. Na postavené dráze se také zpočátku mnoha jezdcům špatně hledal rytmus v jízdě. Nedělní závody však ukázaly, že všichni jezdci natrénovali a jezdili s radostí.
Prestižní třída S1 byla bohužel velice slabě obsazena, ale i přesto nabídla krásné souboje a rozjížďky plné překvapení. Závod doplnil i naprosto úžasný komentář bývalého jezdce a showmana Honzy Kvasničky. Neuvěřitelná byla stíhací jízda místního matadora Tomáše Trávnička, jak v první, tak i v druhé rozjížďce. Vždy to vystačilo na druhé místo a celkově skončil třetí. Jako první v celkovém pořadí dojel Miloslav Říhák a se stejným počtem bodů byl na druhé pozici hodnocen Viťa Janoušek. První rozjížďku nedokončil David Brabec pro uvařenou přední brzdu. Poprvé od začátku sezóny se přijel na mistrák sklouznout i Petr Pinc. Ten se hned vsunul na čtvrtou pozici před pátého Lukáše Ducháčka.
Další dvě třídy S2 a S3 MX CUP byly sjednoceny a zpočátku jsem měl pocit, že nebude stačit startovní rošt. Sešlo se něco přes třicet jezdců, přesně tedy třicet bodovaných. Ti si to rozdali v urputných soubojích nejen na betonu, ale i v terénu. Svoje umění předváděli i motokrosoví jezdci, kteří se přijeli sklouznout s námi motárdisty. Toto početné pole jelo dohromady, ale hodnocení probíhalo zvlášť pro každou skupinu. Již kvalifikační časy napověděly, že tyto rozjížďky opanují dva jezdci z S2 - Radek Dobiáš a Matěj Škubal. Takové bylo i konečné pořadí. Na třetím místě je doplnil Zdeněk Mikšovský. Pochvala patří i jediné dívce v supermotu Terce Hallové, která si v první rozjížďce vybojovala své dva první body. Letos se poprvé zúčastnila těchto závodů a nutno dodat, že se velice rychle rozkoukala. Vypadá to, že do budoucna zatopí i pár jezdcům v této kategorii. Ve třídě S3 si pro první místo celkově dojel Matěj Lakomý, druhý byl Vláďa Potužák a třetí Petr Bulík.
Kategorii S3 Pitbike zastupovala slušná dvacítka jezdců. Kluci se trochu prali s terénem a především pak s dvojákem, kde většina raději zvolila taktiku projíždění než skákání. Pěkné dvě rozjížďky vyhrál Filip Neuvirt, druhý byl pak Patrik Doležal a pro třetí místo si dojel Adam Bajer. Takové pořadí bylo v obou rozjížďkách, tedy i celkově.
Poslední třídou, která se tohoto závodu zúčastnila byla třída Quad. Celkem přijelo šest jezdců, což není moc, ale bývalo i hůře. V této zajímavé třídě v obou jízdách dojel jako první jezdec Jindřich Petlach. Na druhém místě celkově Vladimír Bouška a třetí, byť bodově shodně, Jiří Matějec.
Po pěkných závodech na nás čeká měsíc volna v M ČR a další závod je v kalendáři uveden v termínu 1. srpna 2010. Tímto bych Vás rád všechny pozval na čtvrtý závod M ČR v Supermotu do České Lípy.

S1 :
1. Miloslav Řihák
2. Vít Janoušek
3. Tomáš Trávníček
4. Petr Pinc
5. Lukáš Ducháček
6. Michal Solik
7. Lukáš Snížek
8. Jan Zeman
9. David Brabec

S2 :
1. Dobiáš Radek
2. Matěj Škubal
3. Zdeněk Mikšovský
4. Ondřej Fuchs
5. Michal Ducháček
6. Tomáš Červený
7. Jiří Bartoš
8. David Hlavatý
9. Libor Machát
10. Tomáš Ševčík
11. Petr Kesjar
12. Martin Drozd
13. Domonik Plavec
14. František Filínský
15. Lukáš Červený
16. Milan Vopařil
17. Daniel Hrubý
18. Jirků František
19. Ladislav Panaško
20. Zdeněk Zpěvák
21. Pvel Otevřel
22. Tereza Hallová
23. Gabriel Gajdoš

S3 MX CUP :
1. Lakomý Matěj
2. Vladimír Potužák
3. Petr Bulik
4. Radek Grulich
5. Jiří Kelich
6. Miroslav Pergl
7. Alešek Cikánek

S3 PITBIKE :
1. Filip Neuvirt
2. Patrik Doležel
3. Adam Bajer
4. Patrik Ertl
5. Zdeněk Jaroš
6. Ivo Caska
7. Michal Šrámek
8. Miroslav Šplíchal
9. Tomáš Polčák
10. Robert Votoček
11. Daniel Trost
12. Jiří Hůla
13. Tomáš Klika
14. Petr Skupka
15. Jiří Štancl
16. Miroslav Tájek
17. Ondřej Marek
18. Václav Tájek

ČTYŘKOLKY – QUAD :
1. Jindřich Petlach
2. Vladimír Bouška
3. Jiří Matějec
4. Petr Ševčík
5. Petr Špalek
6. Jaroslav Nováček
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist