Supermotard Open Tour MČR Vyškov

První závod pod záštitou ČSMS se odehrál na vyškovském letišti. Promotéři nazvali letošní seriál čtyř závodů SUPERMOTARD OPEN TOUR. Tento název je zvolený v tomto tvaru, jelikož se jedná o turné závodů – show, které mají tuto velice atraktivní moto disciplínu přiblížit blíže k lidem a OPEN, protože zde mohou startovat profesionální, zahraniční nebo i hobby jezdci a junioři.

Do pečlivých příprav na závody vnášel optimismus předpověď počasí. Sobota i neděle byla ve znamení slunečného a teplého počasí, ovšem za poměrně silného větru. Jelikož se jednalo o první závody supermota v ČR letošní sezóny, závodníci do Vyškova přijížděli již v pátek, aby mohli večer s kamarády posedět a pochlubit se novou technikou pro letošní rok. Při sobotním volném tréninku došlo v terénní části k pár zranění, ale lékařský dohled v sanitce měl vše pod kontrolou a mohlo se tak celý den trénovat. Večer se pak terénní část kvalitně pokropila, aby se v neděli co nejméně prášilo. V neděli ráno prošlo přejímkou posledních pár jezdců. Celkově ve všech třídách startovalo 68 jezdců z ČR, Rakouska a Slovenska. Kvalitní reklamní kampaň měla za následek pořádnou diváckou kulisu v podobě 1280 diváků. Na parkovišti bylo seřazeno zhruba 400motorek z nichž dva majitelé vyhráli vstupenky na WSBK do Brna. Pro všechny diváky byl, kromě krásných závodů plných soubojů, nachystaný doprovodný program. Skákalo se na trialovém kole a jednokolce po autech z vrakoviště Eurovrak. Na cílové rovince předvedli své umění kluci na streetfightových motorkách a v terénní části byl představen terénní pickup VW Amarok z firmy Bayer. Diváci či závodníci si mohli v depu vyzkoušet jízdu na Segway, či si v občerstvení dát dobré pivo nebo steak. Na celé závody dohlíželo 13 akreditovaných novinářů, fotografů a kameramanů, kteří si počkali i na slavnostní vyhlášení, kde jezdci dostali opravdu velké poháry a hodnotné ceny jako hodinky Invicta, lístky na WSBK a MotoGP do Brna nebo carbonový blatník. V neposlední řadě nesmíme zapomenout, že po celý den nás svým komentováním doprovázel Honza Kvasnička, který nejen popisoval závody ale především pak závodní depo i publikum zahrnoval vtipnými průpovídky.
Čtyřkolky
Tato třída pro letošní rok našla hned několik nováčků, z nichž nejlépe zajel Roman Vlasák na Suzuki. V závodě byl pokořen Vladimírem Bouškem a Petrem Polákem.

1. BOUŠKA Vladimír - Yamaha, 2. POLÁK Petr - KTM, 3. VLASÁK Roman – Suzuki

Hobby
Pro jezdce, kteří si chtějí supermoto závod pouze vyzkoušet nebo se supermotem teprv začínají je určena třída Hobby. Jezdec bez licence si zde může udělat jednorázovou licenci, ke které potřebuje pouze potvrzení lékaře a to je pro jezdce ve věku mezi 18 a 45 lety možné vyřešit s lékařem na místě. Tito kluci se sešli již na závodech ve Vyškově, někteří dokonce na Supermoto Academy ve Vysokém Mýtě na začátku dubna, což bylo na jejich jízdě hodně vidět, především pak pokrok v jejich dovednostech.

1. SEKERA Petr - KTM, 2. MORAVČÍK Michal - KTM, 3. JIRKU František – Husqvarna

Veterán
Třída Veterán ve Vyškově nabídla pár velice krásných soubojů. Mezi majitelem týmu Hardbike Jiřím Blahou a Jurou Kněžovičem ze Slovenska to občas bylo kolo na kolo a to dokonce zatáčku před cílem.

1. BLAHA Jiří - Honda, 2. KNĚŽOVIČ Juraj - Husaberg, 3. PROVAZNÍK Pavel – Yamaha

MX
Zde jezdci startují na velkých kolech na tzv. zmijovkách. Stačí tedy pouze na MX kola obout slicky od Mitasu. A všichni jezdci ukazalovali, že i na těchto gumách se dá jet opravdu rychle a především si pak perfektně zazávodit.

Bohužel se zde sešli pouze tři jezdci, kterým kraloval Tomáš Panáček na Hondě.

1. PANÁČEK Tomáš - Honda, 2. WIESNER Jan - Kawasaki, 3. KADLEC Václav – KTM

Pitbike
Jelikož Filip Neuvirt odešel do třídy S2, letošním favoritem je Adam Bajer, který to ve Vyškově potvrdil. Obě jízdy vyhrál a odváží si tak, kromě velkého poháru, plný počet 50bodů.

1. BAJER Adam - Pitstar, 2. SCHMIED Filip - Pitmaxx, 3. HULA Jiří – JPF

Junior
Junioři v supermotu již nějakou dobu vůbec nezávodí, a proto v serial SM open tour vznikla tato třída. I když bude naplnění startovního roštu mladýma talentama velice náročné a nebude to hned, budeme se o to snažit a pokračovat v úsilí. Ve Vyškově startoval Nikolas Blaha z týmu Hardbike, kterého překonal Milan Niemcyk na KTM. Milan se věnuje motokrosu, ale supermoto se mu velice zalíbilo a zúčastní se i dalších závodů.

1. NIEMCYK Milan - KTM, 2. BLAHA Nikolas - Honda

Junior 250
O trochu starší junoři na motorkách o obsahu 250ccm 4-t startují se třídou S2, kde se rozhodně neztratili. Vítěz třídy Junior 250 Lukáš Burget dokonce v početném poli S2 skončil v prvním závodě na 18.místě. V druhé jízdě Lukáš Burget, ani Václav Tájek závod nedokončili.

1. BURGET Lukáš - Yamaha, 2. TÁJEK Václav - Honda
S2 OPEN
Zvědavost byla u nejvíce obsazené třídy S2. Lidé se těšili na to, kdo bude tvořit letošní špičku startovního pole, jelikož hodně jezdců přešlo do třídy S1, respektive S1 open. Na letišti jasně triumfoval bývalí motokrosař Radek Grulich, který v obou jízdách za sebou nechal Filipa Neuvirta, který je několikanásobný mistr ČR v Pitbike z loňkých roků. Celkově třetí dojel Jiří Kelich, kterého v supermotu vidíme nově, takže obrovský úspěch. Velice kvalitní závod zajel i Honza Kašparec a Karel Caesar. Ovšem velkou pozornost na sebe poutala Tereza Hallová, která ve Vyškově jasně dala znát, že v letošním roce může dosáhnout i na stupně vítězů. Její skvělá forma znamenala celkové 5.místo.

1. GRULICH RADEK - Yamaha, 2. NEUVIRT Filip - Honda, 3. KELICH Jiří - KTM

S1 OPEN
Tuto třídy tvoří přední jezdci třídy S2, startují ovšem s nejrychlejší třídou S1. Zde dominoval Jindřich Hrabica, tedy bývalí velice kvalitní motokrosový závodník. Sekundoval mu Václav Schmid na Husabergu. A svůj roztoucí talent předvedli mladíci Jan Drkoš a Radek Sokol, kteří závodí v týmu 2WS.

1. HRABICA Jindřich - Honda, 2. SCHMID Václav - Husaberg, 3. DRKOŠ Jan - Suzuki
S1 Profi
Nejprestižnější třída S1 Profi, vždy jako poslední závod bloku pěti závodů, doslova vyrazila dech vice než 1000 divákům, kteří závody navštívili. Neuvěřitelné náklony, drifty, power slide ze zatáčky a tvrdé souboje. To vše patří k této nejrychlejší třídě profíků. Neděli ovládl Vít Janoušek z týmu Effenbert, který letos rovněž startuje na ploché dráze. Víťa ovšem nešel do závodu jako jasný favorit, jelikož kvalifikaci ovládl Petr záruba na Yamaze, který letos bude rozhodně patřit k aspirantům na titul mistra ČR. Z vyškova si zatím odváží 6 bodouvou ztrátu na Vítě, když Petr získal dvakrát druhé místo, je ovšem začátek sezóny. O třetí místo byly tvrdé souboje mezi Erikem Provazníkem a Milošem Řihákem. Cílovou čáru nakonec protnul jako třetí Provazník z týmu Region racing.

1. JANOUŠEK Vít - Honda, 2. ZÁRUBA Petr - Yamaha, 3. PROVAZNÍK Erik - Yamaha

Další závody proběhnou 27.5. v Kopřivnici

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist