MMČR Supermoto 2015 odstartovalo úvodním podnikem sezony v Písku

Úvodní podnik celkem šestidílného seriálu mezinárodního mistrovství České republiky proběhl o uplynulém svátečním prodlouženém víkendu na již tradiční trati této disciplíny v Písku. Díky státnímu svátku probíhaly tréninky již v pátek a jezdci je většinu času absolvovali na mokrých pneumatikách, stejně jako sobotní dopolední tréninky a kvalifikace. Na samotné závodní rozjížďky již panovaly příjemné teploty a téměř ideální podmínky.

Kapitoly článku

Celkem 60 jezdců se sešlo při prvním klání podniku MČR Avej Vending Supermoto 2015. Byť během tréninků nepanovaly zrovna ideální teploty, vše navíc doprovázené deštěm, nenechali se jezdci odradit a odměnou jim za to bylo místy slunečné počasí s teplotami mezi 15-20 stupni.

V kvalifikacích vyjeli jezdci na pneumatikách do mokrých podmínek a tak se nečistoty, jinak ne příliš náročné terénní vložky písecké trati, vytahaly do několika následujících asfaltových zatáček, díky čemuž nebyla nouze o horké chvíle, když měli někteří jezdci plné ruce práce, aby udrželi svůj stroj koly dolů. Do odpoledních bodovaných rozjížděk se už počasí umoudřilo a diváci podél písecké trati si mohli vychutnat napínavé souboje. Jezdci byli připraveni se poprat o každý centimetr tratě a ukázat tak, kdo se v zimní přestávce připravil nejlépe.

Třída - S4 Quad

K první rozjížďce letošního roku vyrazilo pole čtyřkolkářů, kterých byl sice skromnější počet, pouze 5 jezdců, na druhou stranu byly k vidění tuhé souboje v každé zatáčce a divácky je tato kategorie zajímavá hlavně ve výjezdech ze zatáček, kde jezdci akcelerují v táhlých smycích.
Hned na úvod první rozjížďky vyrazila do vedení dvojice favoritů Petr Polák následován Jindřichem Petlachem (oba KTM). Přibližně v polovině prvního okruhu nám ale oba jezdci předvedli, jistě pilně trénované, synchronizované přetočení ve výjezdu a propadli se až na poslední příčky. Jindřich Petlach nakonec dotáhl svoji stíhací jízdu až do vítězného konce, následovaný Janem Tomanem, který předvedl parádní výkon a dokázal za svými zády udržet Petra Poláka. Čtvrtý dojel do cíle s větším odstupem Vladimír Bouška a Vít Krejča nakonec rozjížďku po divoce vypadajícím pádu nedokončil.

Do druhého závodu dvoustopých strojů vyrazil raketově Petr Polák, kterého ve čtvrtém kole překonal vítěz první rozjížďky Jindra Petlach, který nenechal nic náhodě a dojel si tak pro celkové vítězství. Se shodným počtem bodů jako Jan Toman, ale lepším umístěním v druhé jízdě se na stříbrném stupni umístil Petr Polák, následovaný již zmiňovaným Tomanem. Čtvrtý dokončil závod matador třídy Vladimír „The Doctor“ Bouška a pátý figuruje Vít Krejča, který za sebou nechal ve druhé jízdě Vladimíra Boušku.
 

Třída - S3 MX Cup a Veteran Cup 40+35

Ve sloučené rozjížďce několika tříd se sešli jezdci na velkých kolech původních motokrosových rozměrů spolu s třídou veteránů. Už kvalifikace slibovala zajímavé odpolední rozjížďky. Třídu MX Cup suverénně opanoval Pavel Kajgr (Yamaha) následovaný týmovým kolegou Petrem Vlčkem (také Yamaha), které na stupních vítězů doplnil Jan Berger.

V „mladších veteránech“ nedal nikomu šanci ze Slovenska dorazivší Michal Solík, který si dojel pro jasná vítězství v obou jízdách, následovaný Alešem Cikánkem a třetím Liborem Machátem, a tak celkové umístění odpovídá stejným výsledkům obou jízd.

Ve třídě Veteran 40 se shodným počtem bodů, ale lepším výsledkem v druhé jízdě vyhrál Bohuslav Vaňous, druhý se umístil Roman Majer a na bedně za třetí místo stanul Petr Vavrečka (Hard Racing). Od čtvrtého místa dále činila ztráta jezdců na vedení minimálně jedno kolo.

Třída - S2

Tato kategorie bývá nejpočetnější třídou seriálu MČR a často zde dochází i k nejvíce soubojům. Celkem 22 jezdců odstartovalo do závodního odpoledne, včetně zahraniční účasti ze Slovenska a Polska. O první místo svedli zajímavý souboj týmoví kolegové Daniel Kička a Martin Marx (Oba 883 Racing Team). Tím šťastnějším a později i celkovým vítězem se stal Daniel Kička, druhý skončil celkově Martin Marx se svým stylem „na koleno“ a věnec za třetí místo si odvezl Jiří Kelich. Tito jezdci již mohou počítat s tím, že další sezónu budou muset poměřit své síly s nejrychlejšími jezdci republiky ve třídě S1, jak to ukládají pravidla (jezdec, který se umístí v závodě kategorie S2 na stupních vítězů musí další rok přestoupit do elitní S1). Nutno podotknout, že zde zápolí závodníci poměrně velkých výkonových rozdílů, a tak mnohdy předjíždění pomalejších jezdců o kolo zpět rozhoduje pořadí na předních místech. Tato třída nám do dalších závodů slibuje zajímavou podívanou a každý bod bude hrát svoji roli v konečném umístění seriálu.

Třída - S1

Poslední bitva, jak již bývá tradicí, patřila jezdcům nejprestižnější kategorie S1. Již od ranních tréninků opanoval přední místo tabulky úřadující mistr z roku 2014 a zástupce v mistrovství světa Pavel Kejmar (Husquarna). Pavel skončil v roce 2014 ve světovém supermotu na 5.místě a ve druhém závodě letošního „světa“ dokonce získal historický stříbrný stupeň. Dle jeho slov by rád bojoval o umístění v TOP 3 v každém závodě. A byl to právě Kejmar, kdo po většinu víkendu diktoval tempo závodu a dokazoval tak svoje jezdecké kvality. Po slabším startu do první rozjížďky šel Kejmar do vedení před Erika Provazníka (Yamaha), kterého ještě do konce jízdy stihl předjet další zástupce ve světovém poháru Milan Sitnianský (Honda). Za zmínku stojí také účast několikanásobného mistra ČR, již legendárního Jiřího Bočka (Hard Racing), který na historickém stroji Honda, ve srovnání se zbytkem startovního pole, dokázal v druhé jízdě vybojovat sympatické 5.místo. Jirka se dle svých slov závoděním baví a ani netrénuje, takže je vidět, že na svoje nejlepší léta závodění nezapomněl a pořád umí přidat pod kotlem a předváděl drifty jako „za mlada“.

Do druhého závodu nejlépe odstartoval Miloš Řihák, kterého vzápětí předjel jak Kejmar, tak i Sitnianský, kteří v tomto pořadí bezpečně dorazili do cíle. Největší souboj na trati se odehrával o třetí místo. Řihák za sebou dokázal udržet celý závod zle dotírajícího Erika Provazníka (Region Racing Team). O vyrovnanosti soubojů svědčí rozdíl necelé sekundy mezi třetím a šestým jezdcem v pořadí, jímž byl další známý závodník Petr Pinc (Husquarna). Celkově je tedy Kejmar průběžně první, Sitnianský druhý a Provazník třetí.
 

VÝSLEDKY - ZDE

Další závod celkem šestidílného seriálu přivítá jezdce 24.května 2015 velmi rychlý okruh ve Vysokém Mýtě. V Písku své síly závodníci letos změří ještě jednou a to při čtvrtém dějství mistrovství, které se bude konat 23.srpna 2015.
.

Informace o redaktorovi

Adam Bajer - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist