MČR Supermoto – Cheb

O víkendu 17. 9. – 19. 9. 2010 se jely dva závěrečné závody MČR Supermoto v Chebu. Díky zrušeným závodům v Mimoni, které se měly jet v srpnu jsme se po dlouhé driftovací přestávce všichni sešli v novém, již perfektně dokončeném areálu v Chebu.

Trochu se nám změnil závodní systém a zrušený závod jsme si nahrazovali v sobotu. To znamená v pátek tréninky, v sobotu jeden a v neděli druhý samostatný závod. Většina jezdců na trať přijela už ve čtvrtek večer a někteří až v pátek ráno. Díky chladnému a deštivému počasí toho dne jsme se na dráhu dostali bohužel až v pátek odpoledne.
Trať doznala od minulého roku jistých změn a to převážně v části terénu. Asfalt byl prodloužen o kousek rovinky a dvě zatáčky po výjezdu z terénu. Terén byl změněn pro mnohé jezdce k horšímu, ale i přesto je krásně dlouhý. Škoda, že byl v některých místech zbytečně utažený a vyjela se jenom jedna kolej, kde se dalo normálně projíždět. Při opuštění vyjetého pruhu si jezdec většinou trať trochu prodloužil za ohraničené pásmo, ale všude bylo dostatek místa pro dobrždění i mimo vytyčenou dráhu.
Páteční tréninky proběhly bez problémů, jenom nám chyběli kolegové se čtyřkolkami, kteří svoje nádobíčko ani nevytáhli. Bylo jich tentokrát velice málo, takže se ani nezúčastnili závodů.
Na víkend nás tedy čekal zkrácený program závodů a jely se třídy S1, S2, S3 MX a S3 Pitbike. V S1 bylo v sobotu celkem deset jezdců, kteří se po trati rozptýlili a občas byl vidět zajímavý souboj. Rozjížďky v této kategorii se nesly v duchu boje o mistra ČR. Po posledním závodu v České Lípě na tom byl bodově nejlépe Tomáš Trávníček 182 b., druhý Víťa Janoušek 172 b. a ze třetího místa si dělal na titul zálusk Miloš Říhák. Sobotní závod nic zásadního nerozhodl. První nedělní rozjížďka taky ještě ne, a proto se vše soustředilo na druhý nedělní start. Milošovi trať úplně nesedla a o titul se tedy porvali Tomáš s Víťou. Poslední rozjížďka sezóny ve třídě MČR Supermoto S1 nabídla krásnou podívanou plnou zvratů, smůly a excelentních jezdeckých výkonů. Hned po startu vyrazil Tomáš Trávníček pronásledovaný Víťou Janouškem. Na výjezdu z terénu měl Víťa trochu problém a ztratil několik míst a téměř z konce pole začal neuvěřitelnou stíhací jízdu. Tomáš s rozumem kontroloval vzdálenost od Vítka až do posledního kola, kdy jezdci už byli téměř za sebou. A to rozhodlo o mistrovi ČR a tím se stal Tom „Travex“ Trávníček. Celkově druhý byl Vít Janoušek, třetí pozici obhájil Miloš Říhák, čtvrtý potom Lukáš Ducháček a první celkovou pětku uzavíral velice nadějný Milan Sitnianský junior.
V kategorii S2 se sešlo v sobotu i v neděli opět hodně jezdců a konaly se zase velice atraktivní závody, kde se bojovalo od předních až po ty zadní místa, a to se stejným nasazením. Necelá třicítka jezdců v sobotu a dvacítka v neděli ve spojených kategoriích S2 a S3 MX se roztáhla na téměř jeden a půl minuty dlouhou trať. Oba dny to vypadalo podobně a celé startovní pole se snažilo dohonit Lovětinského, který druhému v kvalifikaci uštědřil hned asi 2 sekundy. Takže boje o umístění se odehrávaly od druhého místa dále. V celkovém vyhlášení vyhrál kategorii S2 výborně jedoucí Matěj Škubal, druhý byl David Hlavatý a na třetím místě skončil Michal Ducháček.
V poslední kategorii S3 Pitbike se na startu obou závodů sešlo zase plné pole různorodých strojů a nadšených závodníků. Tito kluci v letošním roce přistoupili do seriálu Supermoto nově a musím říci, že celkový počet závodníků tím výrazně vzrostl a závody se obohatily o další zajímavou kategorii. Možná, že některým se ježdění zalíbí a příští rok půjdou do závodů na „velké motárdy“. Celkové pořadí za první sezónu třídy S3 Pitbike dopadlo podobně, tak jako se dojížděly závody v průběhu celého roku. Průběžně první místo si jasně obhájil Filip Neuvirth, druhý byl Adam Bajer a celkově třetí skončil Patrik Doležal.
Oproti deštivému začátku sezóny nás od soboty doprovázelo sluníčko a příjemné teplo podzimu. Závody to byly velice pěkné a se spoustou závodníků se ještě potkáme před úplným zakončením „supermotárdové“ sezóny na exhibičních závodech 2. října 2010 u brněnské Olympie.

Poté bude mnohé z nás čekat podzimní a jarní převážně motokrosová a kondiční příprava. Zima uteče jako nic a už teď se zase těšíme na další sezónu roku 2011.

Celkové výsledky za rok 2010

S1
1. Tomáš Trávníček
2. Vít Janoušek
3. Miloslav Říhák
4. Lukáš Ducháček
5. Milan Sitnianský jun.

S2
1. Matěj Škubal
2. David Hlavatý
3. Michal Ducháček
4. Jiří Bartoš
5. Libor Machát

S3 MX
1. Vladimír Potužák
2. Aleš Cikánek
3. Petr Bulík
4. Miroslav Pergl
5. Radek Grulich

S3 Pitbike
1. Filip Neuvirt
2. Adam Bajer
3. Patrik Doležal
4. Patrik Ertl
5. Daniel Trost

S3 Pitbike Junior
1. Daniel Trost
2. Zdeněk Jaroš
3. Filip Schmied
4. Matouš Matějů
5. Ondřej Marek
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist