Xaus: Ještě dva závody?

Španělský jezdec Ruben Xaus v úvodním závodě WSBK v Austrálii vůbec nestartoval. Proč a jaká bude jeho další kariéra?

Tovární jezdec BMW Ruben Xaus se na Phillip Islandu postaral o hodně práce navíc pro své mechaniky. Začalo to dvěma pády v prvním volném tréninku a to během prvních 15 minut. V první kvalifikaci následoval pád číslo 3, a vše vyvrcholilo při warm upu. Při jeho čtvrtém pádu neodhadl správně brzdící místo a zezadu sestřelil ještě Nori Hagu, který byl přitom zraněn. Stalo se to v okamžiku, kdy Xaus v "háku" za Hagou chtěl zajet nějaké rychlé kolo a v zatáčce "2" při rychlosti přes 200 km/h do něho vrazil!

Po tomto incidentu byl Xausovi zakázán start v závodě, oficiálně na doporučení lékaře týmu BMW, ačkoliv mechanici přece jen motocykl BMW S1000RR na závod připravili. 


33-letý Xaus totiž po čtvrtém pádu během tří dnů nevypadal zrovna schopný závodění a týmový lékař Vincenzo Tota jen suše konstatoval: "Příliš nebezpečný". 

Tento čtvrtý pád vyvolal v týmu BMW diskuzi, že po 13 letech závodění ve světových superbicich by se taková začátečnická chyba neměla zkušenému jezdci vůbec stát. Chybějící protivítr totiž způsobil, že Xaus si připadal jako ve vysavači a doslova byl do Hagy vsát. "Vyhnout už nebylo možné, byl jsem prostě vcucnut. Je mi líto Noriho", byla slova Rubena po tomto incidentu. 

Jaká bude další Rubenova kariéra? Z tábora BMW se ozývá, že rozhodnou další dva závody, tedy Portimao a Valencia, a  zde musí přinést Xaus nějaké pořádné výsledky. 

Dle Hendrika von Kuenheima (ředitele oddělení motocyklů v bavorské továrně BMW) se jedná o konstantní umístění v Top 5, jinak dojde ke změně pilota!

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist