WSBK Thajsko – Drtivý nástup Bautisty, Španěl zatím neprohrál

Druhý podnik mistrovství světa superbikových motocyklů měl v neděli den závodu. Po sobotním klání superbiků už bylo jasné, že to mezi prvními dvěma jezdci začíná trošičku jiskřit, když Bautista řekl, že Rea šel v prvním závodu do kontaktu pro pád. V prvním nedělním závodu “Tissot Superpole Race“, ale znovu vítězí Álvaro Bautista. V závodu WorldSSP vyhrál Jules Cluzel a druhý hlavní závod superbiků ovládl Álvaro Bautista, který je od prvního závodu sezony v Austrálii zatím neporazitelný. Třetí kolo sezony je v Aragonii, takže týmy nyní balí a vše zamíří do Evropy. Už teď je jasné, že Bautista přitáhne na španělský MotorLand Aragón davy fanoušků a my se můžeme těšit na to, co Kawasaki vymyslí, aby zastavili nástup jezdce italské Ducati.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do 20 kol závodu odstartoval z první řady Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), druhý Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a třetí Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team). Druhá řada Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team), Leon Haslam (Kawasaki Racing Team) a Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK). Třetí řada Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing). Kvůli zranění z dopoledního klání superbiků do závodu nenastoupil Leon Camier (Moriwaki Althea Honda Team) a Thajec Titipong Warakorn (Kawasaki Thailand Racing Team). Eugene Laverty (Team Goeleven) na startu chyběl také, ovšem ne kvůli zranění, ale kvůli technice. Týmu se nepodařilo opravit jeho motorku po sobotním těžkém pádu.

Po startu si vedoucí pozici udržel Álvaro Bautista, těsně za Španělem jel Jonathan Rea, třetí byl Alex Lowes. Velmi dobře odstartoval Marco Melandri, ale bohužel pro Itala dostal se do kontaktu s VD Markem, který měl krátký výjezd mimo trať. Zaváhání jezdců Yamahy využil Leon Haslam, který se posunul na čtvrtou pozici. Jako první havaroval Leoandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura). Ve třetím kole začal úřadovat Chaz Davies, jemuž se povedlo předjet VD Marka s Melandrim a posunout se za Haslama na páté místo. Bautista si mezi tím najel náskok 1,5 sekundy. Své BMW musel zastavit Tom Sykes, což je pro velká škoda.

Po pěti kolech zůstávalo pořadí na prvních třech místech stejné. Vedl Álvaro Bautista, druhý Jonathan Rea ztrácel 1,7 sekundy, třetí Alex Lowes byl půl sekundy za továrním jezdcem Kawasaki. Pátý Leon Haslam už měl plné ruce práce, protože na něho útočil Michael VD Mark, Marco Melandri a před Brita chtěl také Němec Sandro Cortese. Sedmý Davies ztratil pozice, když ho předjel Ital Melandri a on musel zvednout Panigale, aby nedošlo ke kolizi. V této fázi závodu byly karty rozdány tak, že kdo dojede do cíle, má jisté body. Bohužel pro Chaze Daviese body nebudou žádné, jelikož v osmém kole závod kvůli poruše ukončil vyjetím mi trať.

Po deseti odjetých kolech vedl Álvaro bautista náskokem 4,7 sekundy. Na druhé pozici pokračoval Jonathan Rea za nímž jel Alex Lowes, jehož ztráta na druhou pozici byla jen na čtyřech desetinách. O čtvrté místo bojovala skupinka vedená Michaelem van der Markem, pátý byl Marco Melandri, šestý Leon Haslam. Sedmý Sandro Cortese už na trojici před sebou ztrácel něco přes sekundu.

V patnáctém kole najel Álvaro Bautista už 6,8 sekundy náskoku na druhého v pořadí, kterým byl i nadále Jonathan Rea. Třetí Alex Lowes byl těsně za Severním Irem, který ale na jeho přiblížení zareagoval zrychlením a natažením náskoku z tří desetin na 1,6 sekundy během jediného kola. Alex Lowes už ale na to tolik netlačil, spokojil se s třetím místem a jel na jistotu, protože na čtvrtého VD Marka měl výhodu šesti sekund. Marco Melandri měl problémy udržet Yamahu na rovince, ta se mu neskutečně vlnila, takže ztrácel a propadl se na šesté místo.

S náskokem deseti sekundy vyhrál také druhý hlavní závod v Thajsku Álvaro Bautista, jenž si tím upevňuje pozici lídra v průběžném hodnocení šampionátu superbiků. Jonathan Rea projel cílem druhý, třetí byl Alex Lowes. Nejlepším z netovárních jezdců je šestý Marco Melandri, který je lídrem tabulky jezdců soukromých týmů. Mise v Thajsku skončila a celý šampionát teď zamíří do Evropy, kde na všechny čeká třetí kolo sezony ve španělské Aragonii.

Superbike World Championship – Závod (2) - 20kol
36°C, dráha suchá, 54°C, vlhkost: 37%
1. # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R   31'05.590
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 10.053
3. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 12.368
4. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 17.378
5. # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR + 17.518
6. # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1 + 18.925
7. # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1 + 23.281
8. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 28.444
9. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 33.156
10. # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR + 33.224
11. # 28 REITERBERGER Markus BMW S1000 RR + 40.164
12. # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR + 53.511
13. # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR + 1'08.576
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R    
  # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR    
  # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR    
  # 50 LAVERTY Eugene Ducati Panigale V4 R    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Normik přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist