WSBK Portimao – Superpole a závod vyhrál Rea, Ježek šestnáctý

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (1)

Do dvacetikolového závodu odstartoval z pole position britský závodník Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). V první řadě jej doplnili týmový kolegové Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia) a Lorenzo Savadori (Milwaukee Aprilia), z druhé pak vyrazili Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Marco Melandri (Aruba.it Racing - Ducati) a Jordi Torres (Althea BMW Racing Team). Do třetí řady se na startovním roštu postavili Michael Van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Stefan Bradl (Red Bull Honda World Superbike Team) a Chaz Davies (Aruba.it Racing - Ducati). Ondřej Ježek (Grillini Racing Team) odstartoval vzhledem k chybějícímu Tomu Sykesovi (Kawasaki Racing Team), který si v ranním tréninku zlomil ukazováček na levé ruce, z dvacáté pozice.

Do vedení se hned v úvodním kole dostal Jonathan Rea, za ním se držela italsko-irská dvojice Marco Melandri a Eugene Laverty. Čtvrtý jel Lorenzo Savadori, pátý Chaz Davies a na šesté příčce se držel Stefan Bradl. Do závodu se nepodařilo dobře odstartovat Alexi Lowesovi, který se ze čtvrtého kvalifikačního místa propadl až na desáté, Ondřej Ježek se pohyboval na poslední pozici.

Především díky předjíždění soupeřů na druhé až páté pozici si krátce po startu dokázal Jonathan Rea vybudovat více než dvousekundový náskok, který neustále navyšoval. Ve třetím kole se v sedle svého motocyklu nedokázal udržet německý jezdec Stefan Bradl a závod tím pro něj předčasně skončil. Mezitím se Chazu Daviesovi podařilo dostat mezi Marca Melandriho a Eugene Lavertyho, který se postupně začal zvláště kvůli problémům s motocyklem pořadím propadat. V závěru první poloviny závodu skončil na zemi Alex Lowes, díky čemuž se Ondřej Ježek posunul na 18. příčku. Britský jezdec se na trať sice ještě vrátil, byl však nucený zajet do boxů svůj motocykl vyměnit a do cíle dorazil s jednokolovým zpožděním.

V druhé polovině závodu si kamery vybíraly především neustále se předjíždějící a pozice si měnící piloty Eugeneho Lavertyho a Jordi Torrese, kteří mezi s sebou bojovali o šestou pozici. Dříve z této dvojice viděl nakonec šachovnicový praporek španělský jezdec. Zajímavý souboj předvedli v posledních kolech také piloti figurující ve startovní listině až v její druhé polovině - Román Ramos, Ayrton Badovini, Raffaele de Rosa a Anthony West. Pět kot před koncem se do problémů dostal vedoucí Jonathan Rea, jehož motocykl se mezi zatáčkami devět a deset rozvlnil. Britský jezdec situaci však zvládl a náskok na druhého Chaze Davies v průběhu dalšího kola navýšil na téměř osm sekund.

První závod superbiků v portugalském Portimãa vyhrál stylem start-cíl s více než šestisekundovým náskokem Jonathan Rea. Druhý projel cílem Chaz Davies, který se na stříbrnou příčku dokázal probojovat z devátého kvalifikačního místa. Na stupních vítězů doplnil britské piloty Ital Marco Melandri. Ondřej Ježek dojel na 16. pozici.

MS Superbike – Závod (1)
22°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 47 %
Výsledky – ZDE

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist