WSBK Jerez – Sprint vyhrál Bautista, druhý závod VD Mark

Neděle byla na jihošpanělském okruhu v Jerezu dnem závodu šestého kola mistrovství světa superbikových motocyklů. Ráno jeli jezdci zahřívací tréninky, v jedenáct byl start prvního klání dne, kterým byl sprintový závod superbiků Tissot Superpole. Tento závod vyhrál lídr šampionátu Álvaro Bautista. Španěl měl ale smůlu ve druhém klání SBK, které nedokončil. Z vítězství se v Jerezu těšil jezdec Yamahy Michael van der Mark. Závod třídy Supersport vyhrál Federico Caricasulo. Sedmý podnik sezony je koncem června v Misanu.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Pořadí na startu druhého závodu (1-9) je na základě výsledku dopoledního klání Tissot Superpole. Z první řady tak do závodu na 20 kol vyrazil Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) a Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK). Z druhé řady to bude trojice Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team) a Leon Haslam (Kawasaki Racing Team). Z třetí řady odstartoval Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing), Jordi Torres (Team Pedercini Racing) a Sandro Cortese (GRT Yamaha WorldSBK).

V první zatáčce po startu byl na špici pole Marco Melandri, druhý Álvaro Bautista a třetí Michael van der Mark. Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), který startoval z desáté pozice, havaroval hned v úvodu a víkend pro Brita končí hodně nešťastně. Pád ale zaznamenal vedoucí jezdec šampionátu Álvaro Bautista, který šel k zemi z první pozice. To byla šance pro Jonathana Rea, který mohl výrazně snížit ztrátu na Španěla. Ve třetím kole jel Rea první, druhý byl VD Mark, třetí jel Melandri, ale ten už na první dva ztrácel kolem sedmi desetin.

Po pěti kolech jeli na špici pole Jonathan Rea a Michael VD Mark. Oba jezdce dělilo minimum, což slibovalo napínavou podívanou. Toprak Razgatlioglu byl na třetí pozici, což pro Turka znamenalo vynikající pozici, kterou měl šanci ubránit. Jeho dva hlavní konkurenti po kolizi vypadli ze hry, havaroval totiž Marco Melandri a Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který jel do té chvíle skvělý závod. Incident byl vyšetřován.

Po deseti kolech, tedy v polovině závodu, vedl Michael VD Mark těsným náskokem dvou desetin na druhého Jonathana Rea. Ten jen hledal nebo čekal na tu správnou chvíli, kdy Holanďana předjet a nasadit tempo k úniku. Třetí Toprak Razgatlioglu ztrácel na první dva něco přes dvě sekundy. Čtvrtý byl Leon Haslam, pátý Michael Rinaldi. Podobně jak Marco Melandri, také Álvaro Bautista vyjel zpátky do závodu, třebaže se ztrátcel několika kol.

Pět kol před cílem měl první Michael VD Mark náskok 1,2 sekundy na druhého Jonathana Rea. Zda dojde na souboj o vítězství nebo se Rea spokojí s dvaceti body, to bylo v tu chvíli otázkou. Třetí Toprak Razgatlioglu jel sám a mohl být celkem v klidu, protože až pět sekund za ním jel Ital Rinaldi. Pátý byl Leon Haslam, šestý Sandro Cortese. Držel se Loris Baz (Ten Kate Racing-Yamaha), jemuž patřila devátá pozice, což není na první víkend vůbec špatné.

V osmnáctém kole havaroval Ryuichi Kiyonari a protože se na dráhu dostal spousta štěrku, závod předčasně ukončili vyvěšením červených vlajek. Vyhrál Michael van der Mark, který získal důležitých pětadvacet bodů. Na druhé pozici skončil Jonathan Rea, třetí byl Toprak Razgatlioglu. Pořadí průběžného hodnocení zůstává stejné, vedoucím jezdcem zůstává i nadále Álvaro Bautista, který druhý závod sice dokončil patnáctý, ale vzhledem k ztrátě nebyl klasifikován.

Superbike World Championship – Závod (2)
24°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 55%
1. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1   31'23.720
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 2.931
3. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 8.201
4. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 13.483
5. # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR + 13.698
6. # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1 + 14.339
7. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 15.113
8. # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR + 16.070
9. # 76 BAZ Loris Yamaha YZF R1 + 20.778
10. # 46 BRIDEWELL Thomas Ducati Panigale V4 R + 23.381
11. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 25.014
12. # 28 REITERBERGER Markus BMW S1000 RR + 29.328
13. # 72 TAKAHASHI Yuki Honda CBR1000RR + 29.923
14. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 2kola
             
  Závod nedokonči/neklasifikován:      
  # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R    
  # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR    
  # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR    
  # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1    
  # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist