WSBK - Jak to bylo s černým praporem

V tiskové zparávě našeho zástupce v seriálu MS Superbiků, Jakuba Smrže, je objasněna situace kolem jeho diskvalifikace ve druhém závodě.

Jako bílá a černá, či raději úspěch na straně jedné a na té druhé pak obrovské zklamání.


Tak protichůdné totiž byly další dvě superbikové jízdy z pohledu českého motocyklového jezdce Jakuba Smrže, které absolvoval na závodišti Miller Motorsport Park, jenž leží zhruba půlhodinku jízdy autem od olympijského města Salt Lake City. 
Excelentní start do první jízdy katapultoval Kubu z jedenácté příčky jenž mu po nevydařeném Superpoli na startovním roštu patřila, až do vybrané společnosti těch nejlepších, tedy Top 10. To však byl teprve začátek, neboť v následujících kolech začal Kuba Smrž postupovat vpřed nejen svou rychlou jízdou, ale i za přispění výpadků jezdců před ním. 
Když ze čtvrtého místa pak začal pomaličku stahovat desetinky na třetího Australan Corsera, tak jsme se již mohli těšit minimálně na souboj o premiérové umístění na stupních vítězů. Zcela za záda Australan se však české superbikové eso dotáhnou nedokázalo, neboť mu začala „odcházet“ přední guma, no a aby toho nebylo málo, tak o tři kola později začala zlobit ještě i kontrola trakce. 
To byly hlavní příčiny, proč musel Kuba Smrž zvolnit ostré tempo a do konce závodu ho tak předjeli dva další soupeři. Těm ostatním, jenž se mu sice každým kolem taktéž přibližovali, se již ubránit dokázal. Skvělé šesté místo tak bylo na úvod vyrovnáním jeho maxima, ale i dobrou návnadou před jízdou druhou. 

Ke spravení si chuti a dalšímu tučnému bodovému zisku však nedošlo. Motocykl Ducati na startovním roštu před odjezdem do zahřívacího kola zhasnul. Jakub jej za pomocí jednoho z činovníků odtlačil za boxovou zídku. Tam ho mechanici z konkurenčního týmu nastartovali a Kuba se rozjel po boxové uličce k jejímu konci, kde stál traťový maršál se zvednutým zeleným praporem. 
Za jeho tělem a vlajkou však byl ukryt semafor s rozsvícenými červenými světly. Tohle „přehlédnutí“ bylo pak po 3 kolech oceněno vyvěšením černé vlajky, jenž znamenala diskvalifikaci ze závodu. Jakub tak totiž vyrazil z uzavřené pit lane, místo co by počkal, až se jezdci seřadí odstartují a on odstartuje za nimi z boxové uličky. 
Závod na nějž se český jezdec těšil ještě více, tak skončil „zaslouženou“ diskvalifikací. To však nemění nic na skutečnosti, že zahraniční média a novináři se stále častěji zmiňují o „existenci“ českého jezdce. A zvýšený zájem o jeho um a rychlost je také i ze strany jiných týmů. Za několik málo dní nás čeká velká „neznámá, závod na německém Nűrburgringu, a třeba to bude mnohem lepší víkend. Nebo aspoň se šťastnějším koncem.

Jakub Smrž: „Ve warm upu jsem vyzkoušel obě motorky a byl jsem rychlejší na „záložní“ na které normálně nejezdím. Tak jsem se rozhodl, že s ní nastoupím i do první jízdy. Povedl se mi start a naprosto parádně se mi povedl i nájezd do první zatáčky. 
Sice trošku riskantně, ale z první zatáčky jsem vyjížděl na 4. místě. Pár pozic jsem ztratil, ale během několika kol jsem byl na čtvrtém místě a začal dojíždět Corsera s Neukirchnerem. Bohužel mi začala odcházet přední guma, což by ani tak nevadilo, ale zhruba 8 kol před koncem začala motorka hlásit chybu kontroly trakce a musel jsem ji vypnout. 
Pak už jsem se jen snažil udržet co nejlepší pozici a nakonec z toho bylo „jen“ 6.místo. Byl jsem však za ně rád, protože těsně za mnou cílem prolétla silná skupina. Do druhé jízdy jsem jel s motorkou č.1 a jinou přední gumou. Při odstartování do zahřívacího kola mi motorka chcípla a musel jsem jet z boxové uličky. 
Na jejím konci stál traťová komisař se zelenou vlajkou a hned těsně za ním byl červená semafor, na který jsem neviděl. Tak jsem pokračoval, za tohle porušení pravidel jsem byl diskvalifikován. Je to velká škoda, protože se dalo bojovat i o stupně vítězů. Nyní nezbývá než se těšit na další závod v Německu a potvrdit dobrý výsledek z první jízdy.“

 

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Tomas Mysliveček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist