WSBK Indonésie – Razgatlioglu vyhrál závod, titul slaví Bautista

Na okruhu Pertamina Mandalika International Street Circuit pokračoval třetím dnem jedenáctý podnik sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2022. V třídě WorldSSP vyhrál Dominique Aegerter (Yamaha), Mistr světa WSSP 2022. Čech Ondřej Vostatek (Yamaha) závod dokončil jednadvacátý. Sprint superbiků a druhý závod SBK vyhrál Toprak Razgatlioglu (Yamaha), který neměl v Indonésii soupeře. Druhým místem ve druhém hlavním závodu si Álvaro Bautista (Ducati) zajistil titul Mistr světa WSBK 2022. Čech Oliver König (Kawasaki) zajel ve druhém hlavním klání superbiků na patnáctou pozici a z Indonésie si odveze první mistrovský bod. Poslední dvanáctý podnik sezony je už příští týden v Austrálii.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 21kol startoval z první řady Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Andrea Locatelli (Pata Yamaha with Brixx WorldSBK). Druhá řada a trojice Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), Axel Bassani (Motocorsa Racing) a Scott Redding (BMW Motorrad WorldSBK Team). Třetí řada a Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), Michael Ruben Rinaldi (Aruba.it Racing - Ducati) a Xavi Vierge (Team HRC). Český závodník Oliver König (Orelac Racing Verdnatura) startoval šestnáctý. Kvůli zranění z třetího tréninku nestartuje Lucas Mahias (Kawasaki Puccetti Racing) a pro podezření na otřes mozku bude chybět na startu druhého závodu Philipp Öttl (Team Goeleven).

V první zatáčce Toprak Razgatlioglu vedl, ale pak už se na čelo závodu dostal Jonathan Rea, který měl v plánu druhý závod superbiků vyhrát. Třetí byl Andrea Locatelli, čtvrtý jel Álvaro Bautista, pátý Axel Bassani a šestý Scott Redding. Oliver König byl šestnáctý, osm desetin za patnáctým Hafizhem Syahrinem. Po třech kolech jela na čele závodního pole čtveřice Jonathan Rea, Toprak Razgatlioglu, Andrea Locatelli a Álvaro Bautista. To hrálo do karet Bautistovi, jenž by si zajistil už teď titul mistra světa.

Od pátého kola jel první Toprak Razgatlioglu, jemuž se povedlo předjet Jonathana Rea a převzít vedení. O něco později se na druhé místo posunul Álvaro Bautista, jenž si tím jen pojistil zisk titulu mistra světa už po skončení závodu v Indonésii. Třetí byl Jonathan Rea, čtvrtý Axel Bassani a pátý Andrea Locatelli. Na šestém místě jel Xavi Vierge, sedmý byl Alex Lowes (Kawasaki Racing Team) a osmý Garrett Gerloff (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Šestnáctý v pořadí jel Oliver König, jenž byl tři sekundy od bodované pozice.

V polovině závodu dělily první dva jezdce necelé dvě desetiny. Vedl Toprak Razgatlioglu, druhý byl Álvaro Bautista. Na třetí místo se dostal Jonathan Rea, když předjel Itala Bassaniho. Pátý byl Andrea Locatelli, šestý Xavi Vierge. Jako první spadl Japonec Kohta Nozane (GYTR GRT Yamaha WorldSBK Team). Japonec byl za Oliverem Königem, takže to pro českého závodníka neznamenalo posun pořadím směrem k bodovaným pozicím.

Álvaro Bautista devět kol před cílem předjel Topraka Razgatliogla a převzal vedení. Turek mu to vrátil, ale Bautista hned v dalším kole znovu zaujal pozici na špici závodu. V té době také havaroval Kyle Smith, který měl v Indonésii superbikovou premiéru. Na vedoucí dvojici se začal dotahovat Jonathan Rea. V závěru patnáctého kola šel Razgatlioglu znovu do vedení. Skvělá bitva dvou vedoucích jezdců závodu i šampionátu zároveň tak pokračovala. Díky tomu se Rea dotáhl a měl šanci vyhrát stejnou jako první dva. Oliver König mezi tím bojoval o patnácté místo s Argentincem Mercadem.

Čtyři kola před cílem nastavil Toprak Razgatlioglu nejrychlejší kolo 1'32,708 sekundy a navýšil náskok na druhého Bautistu na rozdíl víc jak jedné sekundy. Těsně za Bautistou byl Jonathan Rea, nicméně Bautistovi stačilo jakékoliv umístění na stupních vítězů, aby si tím zajistil titul mistra světa.

Třetí závod víkendu v Indonésii vyhrál Toprak Razgatlioglu, jenž si tak splnil cíl, který si dal pro předposlední kolo sezony. Druhý projel cílem Álvaro Bautista, který společně s Ducati mohl začít slavit zisk titulu mistra světa. Třetí v cíli byl Jonathan Rea. Patnáctý závod dokončil Oliver König, jenž si na konto připisuje první bod v mistrovství světa superbiků.

Superbike World Championship – Závod (2)
36°C, dráha suchá, 61°C, vlhkost: --%
1. #1 RAZGATLIOGLU Toprak Yamaha YZF R1    
2. #19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4R + 1.230
3. #65 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 2.825
4. #55 LOCATELLI Andrea Yamaha YZF R1 + 7.595
5. #47 BASSANI Axel Ducati Panigale V4R + 8.205
6. #45 REDDING Scott BMW M1000RR + 12.478
7. #97 VIERGE Xavi Honda CBR1000 RR-R + 15.245
8. #31 GERLOFF Garrett Yamaha YZF R1 + 17.574
9. #22 LOWES Alex Kawasaki ZX-10RR + 17.976
10. #21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4R + 19.698
11. #12 FORES Xavi Ducati Panigale V4R + 21.980
12. #60 VAN DER MARK Michael BMW M1000RR + 22.218
13. #76 BAZ Loris BMW M1000RR + 36.192
14. #35 SYAHRIN Hafizh Honda CBR1000 RR-R + 41.465
15. #52 KONIG Oliver Kawasaki ZX-10RR + 44.142
16. #50 LAVERTY Eugene BMW M1000RR + 45.600
17. #36 MERCADO Leandro Honda CBR1000 RR-R + 50.490
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #11 SMITH Kyle Kawasaki ZX-10RR    
  #3 NOZANE Kohta Yamaha YZF R1    

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist