WSBK Austrálie – První vítězství slaví Rea, Abraham třináctý

Sobotní program nového formátu závodního víkendu světového šampionátu nabídl poslední třetí tréninky, ale především kvalifikační bitvy o pozice na startu v případě MS Superbike a MS Supersport. Poslední trénink WSSP vyhrál Kenan Sofuoglu, Ondřej Ježek byl čtrnáctý a stejná pozice bude patřit českému jezdci i na startu nedělního závodu. Z pole position se raduje turecký závodník Kenan Sofuoglu. Třetí trénink WorldSBK vyhrál Jonathan Rea, z pole position se radoval jeho týmový kolega Tom Sykes, ale body za vítězství v prvním klání sezony nakonec získal úřadující šampion Jonathan Rea. Český závodník Karel Abraham do závodu odstartoval šestnáctý a v cíli bodoval třináctým místem. Program na Phillip Islandu pokračuje v neděli závodem supersportů a druhým kláním superbiků.

Kapitoly článku

Superbike – Závod (1)

Z první řady startoval do zahajovacího závodu sezony jako první Tom Sykes (Kawasaki Racing Team), druhý Davide Giugliano (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a třetí Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady startovala trojice Sylvain Guintoli (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Michael van der Mark (Honda World Superbike Team). Český jezdec Karel Abraham (Milwaukee BMW) má v mistrovství světa superbiků závodní premiéru do níž odstartoval šestnáctý. Jeho týmový kolega Josh Brookes (Milwaukee BMW) odstartoval do závodu na domácí půdě čtrnáctý.

Výborně odstartoval Jonathan Rea, který do první zatáčky najížděl první a závod superbiků vedl. Na druhé pozici jel Tom Sykes následován Davide Giuglianem, Michaelem VD Markem a Chazem Daviesem. Alex Lowes byl šestý, Nicky Hayden (Honda World Superbike Team) sedmý a Sylvain Guintoli až osmý. Karel Abraham po startu získal a posunul se na třináctou příčku, do druhého kola ale najížděl sedmnáctý.

Po pěti kolech nedošlo k žádnému úniku a na špici závodního pole jela stále skupina pěti závodníků, kteří měli k vítězství stejně blízko. Vedl Tom Sykes, těsně za sebou měl Jonathana Rea a Chaze Daviese, který bojoval s týmovým kolegou Davidem Giuglianim. Jejich soubojů využil Michael VD Mark a v šestém kole se posunul na třetí místo. Tuto trojici sledoval Nicky Hayden, Alex Lowes a Sylvain Guintoli. Skvěle si vedl Lorenzo Savadori (IodaRacing Team) jemuž patřila devátá příčka. Karel Abraham pokračoval šestnáctý. Alex De Angelis (IodaRAcing Team) zamířil do boxů.

V osmém kole došlo na změnu, když vedení převzal Jonathan Rea. Těsně za jezdcem Kawasaki pokračovala dvojice Ducati Giugliano a Davies. Tom Sykes bojoval o čtvrté místo s VD Markem a Nicky Hydenem. Jezdci Yamahy stále zůstávali trošku zpátky, když Lowes figuroval na sedmé a Guintoli na osmé pozici. V polovině závodu vedl Jonathan Rea, druhý jel Chaz Davies, třetí Michael VD Mark. Davide Giugliano byl čtvrtý, Nicky Hayden pátý a Tom Sykes šestý. Australan Josh Brookes jel třináctý, tři sekundy za dvanáctým Markusem Reiterbergerem (Althea BMW Racing Team). Karel Abraham zůstával šestnáctý, téměř pět sekund za Xavi Forésem (Barni Racing Team).

Ani pět kol před koncem nebylo rozhodnuto. Skvělý závod vedl Jonathan Rea, ale za jezdcem tovární ZX-10R už figuroval Holanďan VD Mark, který sváděl ostré souboje s dvojicí Ducati Chazem Daviesem a Davide Giuglianim. Tom Sykes se posunul na pátou pozici, ale na vedoucí skupinu už ztrácel necelou sekundu. Na šesté pozici jel Sylvain Guintoli, bohužel pro Yamahu havaroval Alex Lowes. V závodě tak společně s Britem nepokračoval De Angelis a Xavi Fores. Čtrnáctý byl Karel Abraham a o první body bojoval s Francouzem Sylvainem Barrierem (Pedercini Racing).

Dvě kola před cílem se utrhla vedoucí trojice Jonathan Rea, Chaz Davies a Michael VD Mark. Davies jel na zadním kole úřadujícího šampiona a dal se očekávat mohutný souboj o vítěství do něhož stále mohl promluvit VD Mark a Giugliano. V posledním kole Chaz Davies převzal vedení, ale jen na chvíli, Jonathan Rea se na první místo vrátil a závod vyhrál. Druhý projel cílem Chaz Davies, třetí Michael VD Mark.

V posledním kole spadl Markus Reiterberger, což Němce stálo hezké umístění a první body. Tom Sykes závod dokončil pátý a z toho mít radost určitě nebude. Sylvain Guintoli získal pro Yamahu první body za šesté místo. Ve svém prvním závodu série WorldSBK bodoval český závodník Karel Abraham, jemuž v cíli patřila třináctá pozice. Jeho týmový kolega Australan Josh Brookes skončil desátý. Skvěle zajel jezdec na divokou kartu čtrnáctý Mike Jones. Druhý závod je na programu v neděli 28.února v pět hodin ráno středoevropského času.

Superbike World Championship – Závod (1) - 22kol
22°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 69%

1 - # 1 - REA Jonathan - Kawasaki ZX-10R - 33'47.823
2 - # 7 - DAVIES Chaz - Ducati 1199 Panigale R - +0.063
3 - # 60 - VAN DER MARK Michael - Honda CBR1000RR SP - +0.487
4 - # 34 - GIUGLIANO Davide - Ducati 1199 Panigale R - +0.647
5 - # 66 - SYKES Tom - Kawasaki ZX-10R - +3.429
6 - # 50 - GUINTOLI Sylvain - Yamaha YZF R1 - +3.510
7 - # 2 - CAMIER Leon - MV Agusta 1000 F4 - +10.721
8 - # 81 - TORRES Jordi - BMW S1000 RR - +11.539
9 - # 69 - HAYDEN Nicky - Honda CBR1000RR SP - +15.534
10 - # 25 - BROOKES Joshua - BMW S1000 RR - +23.239
11 - # 40 - RAMOS Román - Kawasaki ZX-10R - +23.411
12 - # 32 - SAVADORI Lorenzo - Aprilia RSV4 RF - +24.012
13 - # 17 - ABRAHAM Karel - BMW S1000 RR - +37.281
14 - # 46 - JONES Mike - Ducati 1199 Panigale R - +44.720
15 - # 20 - BARRIER Sylvain - Kawasaki ZX-10R - +46.357
16 - # 9 - SCHMITTER Dominic - Kawasaki ZX-10R - +68.238
17 - # 11 - AL SULAITI Saeed - Kawasaki ZX-10R - +68.299
18 - # 56 - SEBESTYÉN Péter - Yamaha YZF R1 - +90.771
19 - # 10 - TÓTH Imre - Yamaha YZF R1 - +1kolo

Závod nedokončil/neklasifikován:
# 21 - REITERBERGER Markus - BMW S1000 RR - 1kolo
# 22 - LOWES Alex - Yamaha YZF R1 - 6kol
# 12 - FORÉS Xavi - Ducati 1199 Panigale R - 11kol
# 15 - DE ANGELIS Alex - Aprilia RSV4 RF - 19kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist