WSBK Assen – Bautista vítězí pojedenácté a přepisuje historii

V Assenu museli kvůli sobotní nepřízni počasí upravovat harmonogram dne závodu, takže v neděli jeli jezdci WorldSBK celkem doje klání na plný počet kol. Oba závody vyhrál Álvaro Bautista, který je prvním jezdcem v historii šampionátu, jemuž se podařilo vyhrát úvodních jedenáct klání sezony. Radost všem holandským fanouškům udělal Michael van der Mark, který bodoval třetím a druhým místem v cíli. Závod série WorldSSP vyhrál Ital Federico Caricasulo. Pátý podnik šampionátu MOTUL FIM Superbike World Championship je téměř za měsíc v Imole.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Pořadí na startu druhého závodu bylo stejné, jak bylo v prvním klání. To znamená, že do 21 kol závodu odstartoval z první řady Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team) a Markus Reiterberger (BMW Motorrad WorldSBK Team). Z druhé Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), Leon Haslam (Kawasaki Racing Team) a Tom Sykes (BMW Motorrad WorldSBK Team). Třetí řada Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) a Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing).

Jak z děla vystřelil do závodu Jonathan Rea, který byl po první zatáčce druhý a krátce nato převzal vedení závodního pole. Álvaro Bautista jel druhý, třetí byl Leon Haslam, čtvrtý Michael VD Mark a pátý Alex Lowes. Rea nebyl rychlejší, ale šlo o to Bautistu nepustit do čela pole a pokud možno Španěla přinutit udělat nějakou chybu. Po startu ztratil Markus Reiterberger, který jel sedmý. Ve čtvrtém kole Chaz Davies předjel VD Marka a dostal se za Bautistu na třetí místo.

Po pěti odjetých kolech držel vedení Jonathan Rea, ale Álvaro Bautista hned v úvodu šestého kola zaútočil a posunul se do čela závodního pole. Za Španělem jel jeho týmový kolega Chaz Davies, třetí byl Jonathan Rea, čtvrtý Michael VD Mark, pátý Alex Lowes a šestý Leon Haslam. Sedmý Markus Reiterberger ztrácel na Haslama něco přes půl sekundy. Za Němcem jel Tom Sykes, Jordi Torres (Team Pedercini Racing) a první desítku uzavíral Toprak Razgatlioglu (Turkish Puccetti Racing).

Po první polovině závodu měl první Álvaro Bautista náskok ve výši jedné sekundy a nedařilo se mu najet na druhého Jonathana Rea víc. Jezdec Kawasaki cítil šanci a chtěl ji využít, protože vyhrát by už opravdu chtěl a to moc rád. VD Mark měl kontakt s Daviesem, což ho stálo pár pozic, nicméně se stačil dostat zpátky na třetí místo, kde na druhého ztrácel 2,5 sekundy. Čtvrtý jel Alex Lowes, pátý Chaz Davies, jemuž se na pódiových pozicích nepodařilo udržet, a šestý byl Leon Haslam. Od šestnáctého kola Haslam hledal jak na Daviese, aby se posunul na pátou pozici. Něco podobného připravoval i Němec Reiterberger.

Pět kol před koncem druhého závodu superbiků vedl první Álvaro Bautista náskokem 3,5 sekundy. Druhý jel Jonathan Rea a za jezdcem ze Severního Irska byl Michael VD Mark, jemuž se povedlo snížit ztrátu na rozdíl pěti desetin. Holanďan tak byl ve hře o stříbro a bylo vidět, že si útok pečlivě připravuje. Brit Haslam udělal chybu a na šesté místo se posunul Reiterberger. V devatenáctém kole VD Mark k radosti domácích fanoušků úspěšně zaútočil a dostal se na druhou pozici. Bylo jasné, že to Rea jen tak nevzdá.

Také druhý závod vyhrál v Assenu Álvaro Bautista, jemuž se daří a zatím to vypadá, že to s ním jeho soupeři nebudou mít snadné. Bitva o druhé místo, to bylo skutečně něco, protože Michael van der Mark dokázal překonat úřadujícího šampiona rozdílem osmnácti tisícin. Jonathan Rea tak letos poprvé končí na třetí pozici. Nejlépe umístěným jezdcem netovárního týmu je devátý Toprak Razgatlioglu. Lídrem série superbiků je i nadále Álvaro Bautista.

Superbike World Championship – Závod (2)
9°C, dráha suchá, 17°C, vlhkost: 49%
1. # 19 BAUTISTA Alvaro Ducati Panigale V4 R   33'28.682
2. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 4.688
3. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR + 4.706
4. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 10.073
5. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale V4 R + 13.667
6. # 28 REITERBERGER Markus BMW S1000 RR + 15.373
7. # 66 SYKES Tom BMW S1000 RR + 15.387
8. # 91 HASLAM Leon Kawasaki ZX-10RR + 20.915
9. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 22.922
10. # 81 TORRES Jordi Kawasaki ZX-10RR + 23.518
11. # 11 CORTESE Sandro Yamaha YZF R1 + 28.286
12. # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR + 36.039
13. # 50 LAVERTY Eugene Ducati Panigale V4 R + 36.359
14. # 33 MELANDRI Marco Yamaha YZF R1 + 36.895
15. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale V4 R + 36.913
16. # 80 BARBERA Hector Kawasaki ZX-10RR + 37.095
17. # 52 DELBIANCO Alessandro Honda CBR1000RR + 1'10.200
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:    
  # 23 KIYONARI Ryuichi Honda CBR1000RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist