WSBK Argentina – Zlatý double získal Rea, Cluzel vyhrál závod SSP

Dnem závodu vyvrcholil dvanáctý podnik sezony mistrovství světa superbikových motocyklů, který na svém novém okruhu v San Juan přivítala Argentina. V závodu supersportů slavil vítězství Jules Cluzel, který díky tomu bitvu o titul dostal až do posledního kola sezony. V klání SBK byl opět úspěšný Jonathan Rea, který v superbicích vyhrál už posedmdesáté, Jakub Smrž závod nedokončil. Posledním podnikem sezony 2018 je Katar.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do 21 kol závodu startoval z první řady Xavi Forés (Barni Racing Team), Eugene Laverty (Milwaukee Aprilia), pro něhož to byl 150.start WSBK, a Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Z druhé řady vyrazil Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Loris Baz (GULF ALTHEA BMW Racing Team). Třetí řada a v sobotu nejúspěšnější trojice Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing), Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Jakub Smrž (Guandalini Racing) do závodu odstartoval z osmnácté pozice.

Po startu si vedoucí pozici udržel Xavi Forés, druhý jel Eugene Laverty a třetí byl Toprak Razgatlioglu, jemuž se podařil skvělý úvod závodu. Jonathan Rea se dostal za pátého Toma Sykese, kterého předjel, byl ale delší, tak týmového kolegu donutil jít na brzdy čímž zaznamenal propad na devátou příčku. Rea zvolil hodně agresivní styl a měl párkrát co dělat, aby neskončil na zemi. Havaroval Florian Marino (TripleM Honda World Superbike Team), jemuž se v sobotu tolik dařilo, teď musel do zdravotního centra okruhu. Jakub Smrž jel osmnáctý, ale ani on se na dráze neudržel a závod pro něho předčasně skončil ve zdravotním centru. Ve čtvrtém kole spadl z druhé pozice Eugene Laverty, což byla pro Ira pochopitelně velká škoda.

Po pěti kolech zůstával na špici závodního pole Xavi Forés, ale na druhé pozici už jel Jonathan Rea, který náskok Španěla s každým kolem umazával. Třetí byl Toprak Razgatlioglu, který podobně jak v sobotu jel perfektní závod. O čtvrté místo bojoval Chaz Davies, Marco Melandri, Michael VD Mark a Alex Lowes. Argentinec Leandro Mercado (Orelac Racing VerdNatura) byl jedenáctý, takže prozatím mnohem úspěšnější závod než byl v jeho podání ten první, který po pádu nedokončil. V sedmém kole Jonathan Rea zaútočil na vedení, ale Xavi Forés jeho útok odrazil. Netrvalo dlouho a Rea Španěla atakoval znovu a tentokrát už byl úspěšný. V závodu už nepokračoval Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team), který jel dlouho na nebodované šestnácté pozici.

Do druhé poloviny závodu najížděl ve vedení Jonathan Rea, který stačil na druhého Xavi Forése najet 1,9 sekundy. Třetí jel rovněž osamocen Toprak Razgatlioglu a sekundové rozdíly dělily i další jezdce v pořadí Chaze Daviese, Marca Melandriho a Toma Sykese, který ale na Itala ztrácel přes dvě sekundy. Za jezdcem Kawasaki byl Alex Lowes a Lorenzo Savadori. Těsná bitva probíhala o jedenácté místo mezi Leandrem Mercadem a Lorisem Bazem, který se ve čtrnáctém kole před Argentince dostal. Závod předčasně ukončil Maximilian Scheib (MV Agusta Reparto Corse). Sedm kol před cílem dojel Chaz Davies s Marcem Melandrim třetího Turka Razgatliogla a oba ho bez větších problémů předjeli.

V sedmnáctém kole už první Jonathan Rea vedl náskokem téměř pěti sekund. Druhou pozici držel Xavi Forés, který nevypadal, že by ztrácel síly, jen jel tempo, kterým své šance na dvacet bodů držel hodně vysoko. O třetí místo bojovali jezdci Ducati Marco Melandri a Chaz Davies, jemuž jde o celkové druhé místo v šampionátu. Toprak Razgatlioglu jel pátý a necelou sekundu měl za sebou Toma Sykese. Dvě kola před cílem jelo jen čtrnáct závodníků, takže to bylo o tom, kdo dojede, ten boduje. Do posledního kola nejlep první Jonathan Rea s náskokem 5,5 sekundy na Xavi Forése. Třetí byl Marco Melandri a sedmý Toprak Razgatlioglu už viditelně ztrácel dech.

Jubilejní sedmdesáté vítězství kariéry jezdce WorldSBK si na konto připsal Jonathan Rea, který vyhrál také druhý závod v Argentině. Na druhé pozici projel cílem Xavi Forés, který je nejlepším jezdcem netovárního týmu v závodě i celkově v sezoně 2018. Třetí místo si vybojoval Marco Melandri a Ducati může jen mrzet, že s Italem neprodloužili.

Superbike World Championship – Závod (2)
24°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 39%
1. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR   35'13.668
2. # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R + 3.273
3. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R + 4.660
4. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R + 6.838
5. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR + 9.377
6. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 + 10.945
7. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR + 12.638
8. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF + 13.958
9. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 + 15.715
10. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR + 20.861
11. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR + 25.595
12. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR + 33.171
13. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR + 47.254
14. # 16 RUIU Gabriele Kawasaki ZX-10RR + 55.140
             
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 77 SCHEIB Maximiliam MV Agusta 1000 F4    
  # 2 CAMIER Leon Honda CBR1000RR    
  # 50 LAVERTY Eugene Aprilia RSV4 RF    
  # 96 SMRŽ Jakub Yamaha YZF R1    
  # 51 MARINO Florian Honda CBR1000RR    

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
HeavyMental46 přispěl -1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist