WSBK Aragonie – V neděli vyhrál Davies, Ježek sedmnáctý

Dnem závodu skončil ve španělské Aragonii třetí podnik sezony mistrovství světa superbikových motocyklů. Ráno se jely zahřívací tréninky všech čtyř šampionátů, před polednem startoval první závod. Vítězem v klání třídy Supersport je Němec Sandro Cortese, lídrem šampionátu zůstává Lucas Mahias. V královské WorldSBK slavil vítězství Chaz Davies, vedoucím jezdcem průběžného hodnocení je Jonathan Rea. Český závodník Ondřej Ježek závod dokončil na sedmnácté pozici. Klání série Supersport300 vyhrál jezdec KTM Koen Meuffels. Závod evropské série Superstock 1000 vyhrál Němec Markus Reiterberger. Čtvrtý podnik sezony je už příští týden v Assenu.

Kapitoly článku

MS Superbike – Závod (2)

Do závodu na 18 kol odstartoval z první řady Marco Melandri (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), Michael van der Mark (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) a Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Druhá řada Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team), Michael Rinaldi (Aruba.it Racing - Junior Team) a Toprak Razgatlioglu (Kawasaki Puccetti Racing). Třetí řada Xavi Forés (Barni Racing Team), Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team). Ondřej Ježek (Guandalini Racing) odstartoval dvacátý. Do závodu nenastoupil zraněný Leon Camier (Red Bull Honda World Superbike Team).

Po startu se do vedení dostal Michael VD Mark, Marco Melandri jel druhý, třetí byl Alex Lowes, čtvrtý Xavi Forés a na páté pozici už figuroval Jonathan Rea. Výborný start měl Ondřej Ježek, který jel první dva sektory patnáctý, nicméně v nájezdu do druhého kola mu patřila osmnáctá pozice před Lorisem Bazem (GULF ALTHEA BMW Racing Team) a Kolumbijcem Yonny Hernendezem (Pedercini Kawasaki). Od třetího kola jel na špici Marco Melandri těsně následován Xavi Forésem. O třetí místo bojoval VD Mark a Jonathan Rea, což umožnilo Velšanu Daviesovi dostat se za oba na kontaktní vzdálenost.

V pátém kole byl vedoucím jezdcem Xavi Forés, ale Jonathan Rea předjel Marca Melandriho a na vedení v závodě ztrácel jen něco přes tři desetiny. O čtvrté místo se přetahoval Chaz Davies s VD Markem, šestý jel Michael Rinaldi, sedmý Alex Lowes a osmý Toprak Razgatlioglu. Ondřej Ježek figuroval na předposlední devatenácté pozici. Při nájezdu do šestého kola měl Ital Melandri co dělat, aby motorku udržel v přímém směru, čímž samozřejmě něco ztratil.

Těsně před polovinou závodu spadl z vedoucí pozice Xavi Forés. Španěl tak přišel o pořádnou porci bodů a otevřel dveře Reovi, který bez problému převzal vedení a mohl nasadit trhák na jezdce Ducati. Za jezdcem tovární Kawasaki bojoval o druhé místo Marco Melandri s Chazem Daviesem, dvě sekundy za nimi byl jejich kolega Michael Rinaldi. Na páté a šesté pozici jeli jezdci tří ladiček Alex Lowes a Michael VD Mark. Pořadím se propadl Davide Giugliano, který se zařadil na konec závodního pole. Ondřej Ježek byl v tu chvíli sedmnáctý, dvanáct sekund za Lorisem Bazem.

Ve třináctém kole zaútočil Chaz Davies na vedení a byl úspěšný, takže se snažil na to pořádně zatlačit a navýšit náskok na své dva pronásledovatele. Na druhé pozici pokračoval Jonathan Rea, který měl v těsném závěsu Marca Melandriho. Italova Panigale R ale podobně jak včera nebyla ideálně stabilní na rovinkách a to Melandriho stálo cenné desetiny. O dvě pozice přišel Michael Rinaldi, když se před Itala dostal Michael VD Mark a Alex Lowes. Tom Sykes jel sedmý, Ondřej Ježek sedmnáctý.

V šestnáctém kole byly rozestupy prvních tří stejné. O vítězi ani podobě umístění na stupních vítězů nebylo rozhodnuto a v tomto případě to bude až úvod posledního kola, kde Jonathan Rea bude atakovat vedoucího Chaze Daviese. Ital Melandri snižoval ztrátu na Rea, ale v posledním kole jeho stroj ztrácel viditelně dech.

Závod vyhrál Chaz Davies náskokem přes jednu sekundu, když druhý Jonathan Rea udělal chybu a vyjel mimo trať. Na toto zaváhání nedokázal zareagovat Marco Melandri, který jen za poslední kolo ztratil přes tři sekundy, ale dokázal dojet na třetí pozici. Za branami stupňů vítězů zůstali oba jezdci Yamahy čtvrtý Alex Lowes a pátý Michael van der Mark. Ondřej Ježek závod dokončil sedmnáctý, takže ani z Aragonie si body neodveze. Lídrem průběžného hodnocení superbiků zůstává Jonathan Rea.

Superbike World Championship – Závod (2)
19°C, dráha suchá, 31°C, vlhkost: 53%
1. # 7 DAVIES Chaz Ducati Panigale R 33'29.519
2. # 1 REA Jonathan Kawasaki ZX-10RR +1.184
3. # 33 MELANDRI Marco Ducati Panigale R +4.584
4. # 22 LOWES Alex Yamaha YZF R1 +10.251
5. # 60 VAN DER MARK Michael Yamaha YZF R1 +10.687
6. # 66 SYKES Tom Kawasaki ZX-10RR +13.729
7. # 21 RINALDI Michael Ruben Ducati Panigale R +14.819
8. # 81 TORRES Jordi MV Agusta 1000 F4 +15.215
9. # 54 RAZGATLIOGLU Toprak Kawasaki ZX-10RR +19.812
10. # 32 SAVADORI Lorenzo Aprilia RSV4 RF +20.272
11. # 40 RAMOS Román Kawasaki ZX-10RR +25.604
12. # 45 GAGNE Jake Honda CBR1000RR +25.745
13. # 36 MERCADO Leandro Kawasaki ZX-10RR +27.973
14. # 99 JACOBSEN PJ Honda CBR1000RR +28.469
15. # 76 BAZ Loris BMW S 1000 RR +32.094
16. # 68 HERNANDEZ Yonny Kawasaki ZX-10RR +32.113
17. # 37 JEŽEK Ondřej Yamaha YZF R1 +56.590
18. # 5 LEONOV Vladimir Kawasaki ZX-10RR +1'23.992
19. # 34 GIUGLIANO Davide Aprilia RSV4 RF +1kolo
           
  Závod nedokonči/neklasifikován:  
  # 12 FORES Xavi Ducati Panigale R  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 1 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist