Třináctý podnik MS Superbike – Katar

Je tu konec října a s ním závěr sezony superbikového šampionátu. Na programu je třináctý podnik v Kataru, který jezdci absolvují večer pod světly reflektorů. O titulu mistra světa zatím není rozhodnuto v kategorii WorldSBK. V případě WorldSSP mistra světa známe, ale hned tři jezdci svedou bitvu o titul vicemistra světa. Z České republiky jede v třídě FIM Superbike Karel Abraham a v třídě FIM Supersport Ondřej Ježek.

Kapitoly článku

Losail International Circuit (QAT)

Okruh Losail Intenational postavili v roce 2004. Závodní dráha pouštního okruhu má délku 5380 metrů a tvoří ji celkem 16 zatáček – 10 pravých a 6 levých. Nejdelší rovinka je dlouhá přes jeden kilometr – přesně je to 1068 metrů.

!!! Tipujte na výsledky jednotlivých závodů třídy Superbike a soutěžte o hezké ceny a pohár pro vítěze kategorie WSBK 2016. Nezapomeňte, v novém formátu šampionátu je první závod World SBK už v sobotu, druhý se jede v neděli !!!

World SBK – Losail International Circuit/ rekordy:

Rekord okruhu – 1'57,317 – Tom Sykes (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'56,821 – Tom Sykes (2015)

World SSP – Losail International Circuit/ rekordy:

Rekord okruhu – 2'00,989 – Kenan Sofuoglu (2015)
Nejrychlejší kolo – 2'01,999 – Jules Cluzel (2014)

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Už jen kousek je od zisku titulu Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jemuž chybí jen dva body k tomu, aby obhájil titul světového šampiona. Jezdec ze Severního Irska má na kontě 462 bodů, vede náskokem 48 bodů a k dispozici zůstává v posledních dvou kláních sezony celkem 50 bodů. Rea od začátku sezony bodoval pouze umístěními na stupních vítězů. První nula přišla ve druhém závodu v Americe a druhá nula hned navázala prvním závodem v Německu. To byla jediná krizová situace sezony, kterou ale jezdec Kawasaki zvládl a nyní už může slavit klidně v sobotu.

O druhé místo v šampionátu bojuje Tom Sykes (Kawasaki Racing Team). Britovi se nepodařilo využít Reova zaváhání, takže se musí spokojit s druhým místem, které ale nemá vůbec jisté. Náskok továrního jezdce Kawasaki je v této chvíli na hodnotě devatenácti bodů. Otázkou je jak moc se může spoléhat na podporu týmového kolegy, protože to může být rozhodující.

Poslední čtyři závody vyhrál Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) a je jasné, že Velšan má v plánu vyhrát také obě klání v Kataru. Cíl jezdce tovární Ducati je jasný a to porazit Toma Sykese a šampionát uzavřít na celkovém druhém místě. Rozhodně tyto ambice nejsou nereálné, protože Davies má skvělou formu, motorka jim teď jede naprosto skvěle a pokud Sykes jen trošku zaváhá, Velšan ho dostane. Už nyní je jisté, že v listopadu má Davies na programu intenzivní testy v Aragonii, kde už bude společně s novou posilou týmu Marcem Melandrim.

Mezi třetím a čtvrtým jezdcem v pořadí už je pořádná propast ve výši 140 bodů. Tím čtvrtým je Michael van der Mark (Honda World Superbike Team), který má před sebou svůj poslední závodní víkend s Hondou. Nizozemec má šest umístění na stupních vítězů, což není špatné, ale jak je vidět na absolutní špičku to prostě nestačí. Příští rok pojede s tovární Yamahou, tak uvidíme, zda se mu podaří svést s rivaly vyrovnanější souboje.

O čtvrté místo VD Mark bojuje s týmovým kolegou Nicky Haydenem (Honda World Superbike Team). Oba jezdce Hondy dělí sedmadvacet bodů, takže blíž k udržení pozice je určitě Nizozemec. Američan teď závodil v Austrálii s Repsol Hondou v mistrovství světa prototypových motocyklů a nebýt kontaktu jednoho ze soupeřů, zaznamenal by výsledek v Top10, což by byl parádní výkon. Jenže domácí Miller Američana poslal k zemi a ten nezískal ani jeden bod. Paradoxem je, že právě Millera letos v Aragonii Hayden nahradil také.

S jezdci Jordi Torres (Althea BMW Racing Team) a Markus Reiterberger (Althea BMW Racing Team) pojede o víkendu Raffaele De Rosa (Althea BMW Racing Team), který naposledy v Jerezu získal titul v seriálu FIM Cup Superstock 1000. Italský závodník už letos jednou v sedle superbiku závodil, když v Laguně Seca nahradil zraněného Němce Reiterbergera.

V domácím prostředí pojede závod Saeed Al Sulaiti (Pedercini Racing). Závodník z Kataru do této chvíle nasbíral jen jeden bod za čtrnácté místo z Laguny Seca, ale v Losail bude určitě bojovat o poslední světové body. Jeho týmovým kolegou mu bude Brit Leon Haslam, jezdec seriálu britských superbiků BSB, kde obsadil celkové druhé místo. Loni poslední závod sezony v Kataru vyhrál.

Poslední závodní víkend v mistrovství superbiků má před sebou český jezdec Karel Abraham (Milwaukee BMW). Ten naposledy v Jerezu vůbec nezávodil kvůli vysokým horečkám, ale pro závod v Kataru dostal od hlavního lékaře zelenou, takže má šanci zabojovat o poslední body WorldSBK. Příští rok bude závodit zpátky v MotoGP s Ducati Desmosedici v barvách stáje Aspar.

FIM Superbike – Stav po Jerez:

1. J. REA KAWASAKI 462
2. T. SYKES KAWASAKI 414
3. C. DAVIES DUCATI 395
4. M. VAN DER MARK HONDA 255
5. N. HAYDEN HONDA 228
6. D. GIUGLIANO DUCATI 197
7. J. TORRES BMW 195
8. L. CAMIER MV AGUSTA 165
9. L. SAVADORI APRILIA 140
10. X. FORÉS DUCATI 133
11. A. LOWES YAMAHA 116
12. S. GUINTOLI YAMAHA 112
13. A. DE ANGELIS APRILIA 93
14. J. BROOKES BMW 88
15. R. RAMOS KAWASAKI 85
16. M. REITERBERGER BMW 81
17. A. WEST KAWASAKI 64
18. K. ABRAHAM BMW 33
19. N. CANEPA YAMAHA 30
20. M. BAIOCCO DUCATI 12
21. M. LAGRIVE KAWASAKI 11
22. L. SCASSA DUCATI 10
23. L. MAHIAS KAWASAKI 9
24. C. BEAUBIER YAMAHA 6
25. R. DE ROSA BMW 5
26. D. SCHMITTER KAWASAKI 5
27. G. VIZZIELLO KAWASAKI 4
28. P. SZKOPEK YAMAHA 3
29. M. JONES DUCATI 2
30. J. HOOK KAWASAKI 2
31. S. BARRIER KAWASAKI 2
32. P. SEBESTYÉN YAMAHA 1
33. S. AL SULAITI KAWASAKI 1
34. M. LUSSIANA BMW 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist