Třetí podnik MS Superbike – Portimao

Portugalské Portimao přivátá o nadcházejícím víkendu týmy mistrovství světa superbiků MOTUL FIM Superbike World Championship. Poté, co po Austrálii zastavila sezonu WorldSBK zdravotní krize s koronavirem, proběhl minulý týden její restart v Jerezu a nyní následuje další kolo v Portugalsku. Závody jedou všechny tři šampionáty, to znamená WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300. Z českých týmů je na pobřeží Atlantiku ACCR Czech Talent Team - Willi Race (WSSP300), Smrz Racing - Willi Race (WSSP300) a WRP Wepol Racing (WSSP). Český závodník Oliver König je jezdcem týmu Freudenberg KTM Junior (WSSP300). Jelikož je Portugalsko v jiném časovém pásmu, časový harmonogram má k standardním časům plus jednu hodinu.

Kapitoly článku

Autódromo Internacional do Algarve (POR)

Dřív než postavili moderní areál Autódromo Internacional do Algarve jezdily superbiky na okruhu v Estorilu. Od roku 2008 je jejich domovem dráha nedaleko turisty vyhledávaného přímořského letoviska. Okruh má dráhu dlouhou 4592 metrů a v jednom kole jezdci projedou patnácti zatáčkami – 9 pravými a 6 levými.

 

FIM Superbike (WorldSBK) – Preview

Jen týden po závodu v Jerezu nastupují jezdci superbiků do dalšího podniku, kterým je Motul Portuguese Round. Scénář je stejný, to znamená v sobotu první hlavní závod, neděle je na úvod Superpole sprint a druhý hlavní závod. Po vítězství je nyní velmi hladový Scott Redding (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), lídr průběžného hodnocení, jehož skóre je na hodnotě 98 bodů. Brit jede první sezonu ve WorldSBK, ale vede si výtečně. Minulý týden si totiž na konto připsal první vítězství a zároveň zlatý double v superbicích. Portimao tak dobře jako jeho soupeři znát nebude, ale s tím si jezdec jeho kvalit až tolik hlavu lámat nebude.

Se ztrátou 24 bodů je na druhé pozici Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), který na vítězství letos nedosáhl, tedy až na zatím poslední dva triumfy ve sprintu. Hlavní závody ale prozatím nevyhrál. Výše ztráty není pro Severního Ira nijak skličující, protože jak víme, loni byl Bautista o třídu lepší a stejně dokázal titul prohrát, takže Rea si rozhodně nebude zoufat, jen si počká na vhodnou příležitost. Jelikož je letošní sezona taková jaká je, to znamená, že nikdo neví, kdy může skončit, může se stát s ohledem na konečné pořadí cokoliv.

Dva body ztrácí na týmového kolegu Alex Lowes (Kawasaki Racing Team), jemuž se v Jerezu nepovedlo udržet status vedoucího jezdce šampionátu, naopak dvě pozice ztratil. Britova ztráta na vedení je v této chvíli na 26 bodech, takže se bude muset v Portugalsku jo snažit, aby alespoň něco umazal. Samozřejmě, pokud pochybí jeho soupeři, bude to pro jezdce Kawasaki jen dobře.

Čtvrtý v pořadí je Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Team), velký talent, ale v neděli si pádem v zaváděcím kole na startovní rošt způsobil hodně bolavé zranění lokte. Turek zaťal zuby a jel pro body za třetí místo. V Jerezu nasbíral celkem 32 bodů a na vedení v soutěži mu jich nyní schází 32.

Pětici nejúspěšnějších teď uzavírá Chaz Davies (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team), který si 38 body z Jerezu rozhodně polepšil. Velšan teď ztrácí 15 bodů na Top3 a o ty musí bojovat, aby udržel své šance usilovat o titul mistra světa. Možná poslední, které má.

FIM Superbike – MS po Jerezu:

1. SCOTT REDDING DUCATI 98 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 74
3. ALEX LOWES KAWASAKI 72
4. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 66
5. CHAZ DAVIES DUCATI 57
6. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 47
7. LORIS BAZ YAMAHA 37
8. ALVARO BAUTISTA HONDA 37
9. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 30
10. LEON HASLAM HONDA 28
11. TOM SYKES BMW 26
12. MARCO MELANDRI DUCATI 15
13. GARRETT GERLOFF YAMAHA 15
14. SANDRO CORTESE KAWASAKI 14
15. XAVI FORES KAWASAKI 11
16. MAXIMILIAN SCHEIB KAWASAKI 10
17. EUGENE LAVERTY BMW 6
18. CHRISTOPHE PONSSON APRILIA 4
19. FEDERICO CARICASULO YAMAHA 4
20. LEANDRO MERCADO DUCATI 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist