Třetí podnik MS Superbike – Estoril

Po měsíci je tu třetí podnik sezony MOTUL FIM Superbike World Championship 2022, jenž přivítá portugalský Estoril. Na okruhu Fernanda Pirese da Silvy se prozatím jelo jen čtyřikrát, letošní podnik bude pátým v pořadí. Na startu budou všechny tři třídy mistrovství světa WorldSBK, WorldSSP a WorldSSP300. Nebudou chybět Češi, jelikož máme zastoupení v každém z šampionátů. Oliver König (Kawasaki) jede ve WSBK, Ondřej Vostatek (Yamaha) ve WSSP a Petr Svoboda (Kawasaki) ve WSSP300. Vzhledem k časovému pásmu je v Portugalsku vše o hodinu posunuto, takže hlavní závody superbiků mají start v 15 hodin našeho času.

Kapitoly článku

Circuito do Estoril, Estoril (POR)

Závody superbikového šampionátu pořádali na okruhu Autódromo Fernanda Pires da Silva v Estorilu čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 1988, podruhé v roce 1993, potřetí v roce 2020 a počtvrté loni. Jedná se o technickou dráhu s velmi dlouhou rovinkou, která má necelý kilometr. Závodní areál otevřeli v roce 1972 necelých 30 kilometrů od hlavního města Lisabonu a jen kousek od pobřežního města Estoril. Trať se postupně měnila, když její délka začala v sedmdesátých letech na 4349 metrech s 12 zatáčkami a dnes je to 4182 metrů a 13 zatáček – 9 pravých a 4 levé.

Trať okruhu v Estorilu má povrch z roku 2006, takže ten bývá poměrně kluzký a s přibývajícími teplotami se jeho přilnavost zmenšuje. Oficiální dodavatel pneumatik Pirelli proto do Portugalska přiveze obutí složené jen z měkčích směsí. Technická trať je složena z devíti pravotočivých zatáček, které jsou velmi rychlé a generují na pravé straně pneumatik vysoké teploty. Naopak levotočivé zatáčky, včetně šikany, jsou pomalejší a teplota je na této straně pneumatik mnohem nižší.

Estoril je v historii WorldSBK jedinou tratí na níž v prvních pěti závodech vyhrálo pět různých závodníků. V roce 1988 to byl Davide Tardozzi a Stephane Mertens, Fabrizio Pirovano a Carl Fogarty slavili vítězství v roce 1993 a v roce 2020 vyhrál první závod SBK Toprak Razgatlioglu.

MS Superbike (WorldSBK) – preview

Po dvou úvodních kolech sezony 2022 vede průběžné hodnocení superbiků Álvaro Bautista (Aruba.it Racing – Ducati), jenž tak potvrzuje, že návrat k Ducati byl tím správným rozhodnutím. Bautista využil zarputilé rivality svých soupeřů (Rea, Razgatlioglu), vyhrál druhý hlavní závod v Assenu a náskok dostal na hodnotu 18 bodů.

Druhý v pořadí je Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team), jemuž se do této chvíle podařilo nasbírat 91 bodů. V Assenu také poprvé nebodoval a to po kolizi s Razgatlioglem, kterou každý z jezdců viděl po svém a vinu dával tomu druhému. Rea chce titul zpátky a třebaže se usmívá a snaží se být v pohodě, je na něm, a některých členech jeho týmu, vidět určitá nervozita.

Turek Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) možná měl představu o tom, jak jsou všichni v paddocku WSBK kamarádi, ale postupně přichází na to, že předvším to jsou soupeři a všuce je jak v MotoGP vzájmná rivalita. Ta roste s ohledem na jeho výkony, protože to on loni vyhrál titul mistra světa a jelikož působí v pohodě snad v každém závodě, jeho soupeře to začíná zneklidňovat. Turek má na druhou pozici ztrátu 27 bodů, na vedení ztrácí 45 bodů. V roce 2020 vyhrál Razgatlioglu v Estorilu první Superpole, první pro tureckého závodníka.

Toprak Razgatlioglu je kandidátem tří ladiček na přestup do MotoGP. Lin Jarvis, šéf Yamahy v MotoGP, uvedl, že mají pro Turka připravený slíbený test M1. Tu si měl Razgatlioglu vyzkoušet za vítězství ve WSBK, ale k testu nedošlo, protože se sezony obou šampionátů v roce 2021 protáhly. Nyní to v červnu nebude pouze test za odměnu, ale Yamaha dá Turkovi kompletní tým s nímž bude celý den testovat litrový prototyp MotoGP. Tady se již bude jednat o jeho přestupu mezi světovou elitu série Grand Prix.

Čtvrý Andrea Locatelli (Pata Yamaha with BRIXX WorldSBK) si v Assenu připsal letos první umístění na stupních vítězů, když druhý hlavní závod dokončil na druhé pozici. Na kontě má 55 bodů a na týmového kolegu a úřadujícího mistra světa Razgatliogla jich ztrácí jen devět. Po opatrném začátku v Aragonii, kde získal 16 bodů, byl Assen s celkem 39 body mnohem úspěšnější.

Pátým jezdcem v pořadí průběžného hodnocení je Iker Lecuona (Team HRC). Španěl si ve druhém podniku kariéry jezdce WSBK připsal premiérové pódiové umístění, když zajel ve druhém závodě na třetí místo. Na kontě má rovných 50 bodů, pět mu jich chybí na čtvrtého Locatelliho, celkem 59 bodů ztrácí na vedení v šampionátu.

Nejvýše postaveným jezdcem netovárního týmu je sedmý Axel Bassani (Motocorsa Racing). Ten dosud nasbíral 30 bodů a v Estorilu bude chtít svoji pozici upevnit. Ital soupeří o titul pro nezávislého jezdce s Lorisem Bazem (Bonovo Action BMW), který je nyní průběžně desátý a na Basaniho ztrácí dva body. Baz je zároveň nejlepším z jezdců BMW, jelikož první tovární závodník německého výrobce Scott Redding (BMW Motorrad WorldSBK Team) je s 19 body průběžně dvanáctý.

Do víkendu v Estorilu nastupuje český zástupce Oliver König (Orelac Racing Verdnatura), který byl prozatím nejlépe osmnáctý ve druhém závodu v Assenu. Na body to prozatím není, ale König závody dokončuje, nepadá a postupně se zlepšuje. Trať v Estorilu zná, ale pouze z jeho působení ve WSSP300, v sedle motorky třídy SBK to bude zcela nová zkušenost.

Do světového šampionátu superbiků se vrací Isaac Viñales (TPR Team Pedercini Racing), ale také Eugene Laverty (Bonovo Action BMW), který v Assenu nezávodil kvůli zranění z tréninku.

AKTUALIZACE - jezdec týmu YART Yamaha Marvin Fritz (FIM EWC) nahradí v Estorilu #2 Roberta Tamburiniho (Yamaha Motoxracing WorldSBK Team), který má zlomený pravý kotník.

WorldSBK – MS po TT Assen:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 109 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 91
3. TOPRAK RAZGATLIOGLU YAMAHA 64
4. ANDREA LOCATELLI YAMAHA 55
5. IKER LECUONA HONDA 50
6. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 43
7. AXEL BASSANI DUCATI 30
8. XAVI VIERGE HONDA 30
9. ALEX LOWES KAWASAKI 28
10. LORIS BAZ BMW 28
11. GARRETT GERLOFF YAMAHA 25
12. SCOTT REDDING BMW 19
13. PHILIPP OETTL DUCATI 15
14. LUCAS MAHIAS KAWASAKI 14
15. MICHAEL VAN DER MARK BMW 11
16. EUGENE LAVERTY BMW 10
17. ILLIA MYKHALCHYK BMW 9
18. ROBERTO TAMBURINI YAMAHA 9
19. CHRISTOPHE PONSSON YAMAHA 8
20. LUCA BERNARDI DUCATI 6
21. LEON HASLAM KAWASAKI 3
22. LEANDRO MERCADO HONDA 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist