Třetí podnik MS Superbike – Aragonie

První superbikový podnik v Evropě přivítá na svém závodním okruhu španělská Aragonie, jedno ze sedmnácti autonomních společenství ležící na severu Španělska. Moderní závodní areál MotorLand Aragón bude letos zároveň prvním místem, kde uvidíme šampionát v kompletní sestavě, jelikož se o nadcházejícím víkendu připojí k týmům WorldSBK a WorldSSP také početná skupina týmů seriálu WorldSSP 300. Poprvé tak budeme mít možnost fandit českému týmu ACCR Czech Talent Team - Willi Race s jezdeckou sestavou Vojtěch Schwarz a Oliver König. To ale není vše, protože z České republiky je na soupisce také Alexandra Pelikánová, která pojede s týmem Kawasaki GP Project. První tréninky jsou v pátek, sobota je dnem prvního závodu WorldSBK plus závodu poslední šance WorldSSP300 a neděle je komplet dnem závodu třetího kola Motocard Aragon.

Kapitoly článku

MotorLand Aragón

Závodní areál MotorLand Aragón leží nedaleko španělského města Alcañiz. Místo se jmenuje Aragonie, podle protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Na dráze MotorLandu závodí jak jezdci seriálu WorldSBK, tak rovněž jezdci mistrovství světa MotoGP.

Závodní okruh má celkem 5077 metrů a v jednom kole jezdci projedou sedmnácti zatáčkami – deseti levými a sedmi pravými. Moderní dráha je jezdci považována za bezpečnou a oblíbenou. MotorLand Aragón nabízí perfektní zázemí jak jezdcům a týmům, tak také divákům a novinářům.

World SBK – rekordy:
Rekord okruhu – 1'50,421 – Chaz Davies (2016)
Nejrychlejší kolo – 1'49,319 – Chaz Davies (2017)
World SSP – rekordy:
Rekord okruhu – 1'54,605 – Patrick Jacobsen (2015)
Nejrychlejší kolo – 1'53,138 – Jules Cluzel (2015)
WorldSSP300 – rekordy:
Rekord okruhu – 2'08,510 – Koen Meuffels (2018)
Nejrychlejší kolo – 2'07,938 – Mika Perez (2018)

 

MS Superbike (WorldSBK) – Preview

Do domácího prostředí přijíždí Álvaro Bautista (Aruba.it Racing-Ducati SBK Team) s plným počtem bodů a tudíž v pozici lídra mistrovství světa superbiků. Španěl se domácímu publiku poprvé představí v roli jezdce WorldSBK a není pochyb, že jich na MotorLand Aragón dorazí spousta jen proto, aby Bautistu viděli vyhrát další závody. To je pro jezdce Panigale V4 R situace, kdy bude silně povzbuzován, ale snaha vyhrát mu může svazovat nohy, protože v podobné situaci už léta nebyl. Nezbývá než si počkat do víkendu a uvidíme, jak se s tím bývalý jezdec MotoGP vypořádá.

Pokud je místo, kde by chtěl Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team) zastavit nástup Bautisty, tak to bude právě Aragonie, kde by případná prohra Španěla hodně mrzela. Rea prozatím závody končí v pozici druhého muže v pořadí, na což pochopitelně zvyklý není. Nicméně třeba loni přijel do Evropy sice ve vedení průběžného hodnocení, ale jen s jedním triumfem a náskokem dvou bodů. Ve Španělsku je to domácí závod jeho týmu, takže všichni budou pracovat na maximum, aby letos konečně získal plný počet bodů. Loni tam jednou vyhrál, jednou byl druhý, takže uvidíme letos, co u Kawasaki vymyslí.

Třetím jezdcem v pořadí je Alex Lowes (Pata Yamaha WorldSBK Team), jemuž úvod sezony vychází, protože už teď má na kontě dvoje umístění na stupních vítězů. Na druhého ztrácí 29 bodů, což není málo, ale pokud si uvědomíme, že jezdci SBK teď jedou celkem tři závody, dá se v jednom podniku hodně získat. Lowesovi Yamaha sedí, má s třemi ladičkami zkušenosti, tým je skvělým zázemím, takže to vše by mohl letos dobře prodat.

Celkem 8 bodů ztrácí na Lowese jeho týmový kolega Michael van der Mark (Pata Yamaha WorldSBK Team). Holanďan zatím umístění na stupních vítězů nezískal, ale má na kontě jen dvojciferné bodové zisky, takže je znát, že je velmi blízko. Už v polovině dubna je na programu závod v Assenu, což je pro VD Marka pokaždé velká motivace získat parádní výsledek.

Loni přijel Marco Melandri (GRT Yamaha WorldSBK) do Aragonie průběžně druhý, nicméně to byl ještě jezdcem Ducati. Dnes závodí v sedle Yamahy a po dvou kolech a šesti závodech uzavírá pětici nejlepších závodníků. Italský závodník se rovněž pohybuje jen ve dvouciferných bodových příjmech, ale na stupně vítězů to zatím bylo jen jednou v Austrálii (oprava). Přesto je jeho ztráta na VD Marka jen na 7 bodech, na třetího Lowese ztrácí 15 bodů.

Na šesté pozici je Leon Haslam (Kawasaki Racing Team), jehož může mrzet pád v prvním závodu sezony, protože to je teď ten rozdíl proč není třeba třetí a s menší ztrátou na týmového kolegu. Každopádně jeho výkony v ostatních závodech lehounce pokulhávají za výkony továrních jezdců Yamahy, což je pro Haslama nyní cíl číslo jedna, dokončit závody před Lowesem s VD Markem.

Do závodního víkendu v Aragonii chce nastoupit Leon Camier (Moriwaki Althea Honda Team), který si nezaviněným pádem v Thajsku způsobil zranění kolene. Operační zákrok nakonec nebylo zapotřebí a nepotvrdilo se ani zlomené zápěstí, takže Brit bude chtít závodit a zachytit nástup svých soupeřů, jelikož je s 9 body v průběžném hodnocení šampionátu šestnáctý.

Tým Ten Kate Racing, který koncem loňské sezony překvapivě skončil v mistrovství světa superbiků, chce zpátky do světového šampionátu a už je jasné, že to bude s Yamahou a jezdcem Lorisem Bazem. Místem návratu měl být jejich domácí podnik v Assenu, nicméně nestane se tak a termín jejich prvního závodu zatím přesně není znám. Francouz Baz nicméně prozradil, že by to měla být Imola.

MS Superbike po Thajsku:

1. ALVARO BAUTISTA DUCATI 124 bodů
2. JONATHAN REA KAWASAKI 98
3. ALEX LOWES YAMAHA 69
4. MICHAEL VAN DER MARK YAMAHA 61
5. MARCO MELANDRI YAMAHA 54
6. LEON HASLAM KAWASAKI 51
7. SANDRO CORTESE YAMAHA 40
8. MICHAEL RUBEN RINALDI DUCATI 25
9. TOPRAK RAZGATLIOGLU KAWASAKI 24
10. TOM SYKES BMW 19
11. CHAZ DAVIES DUCATI 18
12. JORDI TORRES KAWASAKI 18
13. MARKUS REITERBERGER BMW 14
14. EUGENE LAVERTY DUCATI 12
15. LEANDRO MERCADO KAWASAKI 11
16. LEON CAMIER HONDA 9
17. RYUICHI KIYONARI HONDA 5
18. ALESSANDRO DELBIANCO HONDA 3

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
krysopes přispěl 2 Kč
MiroSz63 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist